НОВИНИ

Спирулина се отглежда вече и у нас

Хитов антиоксидант и имуностимулатор - така наричат микроскопичните водорасли спирулина. След успешно размножаване на материал в лабораториите на Института по физиология на растенията и генетика към БАН, спирулината вече се отглежда и в промишлени басейни. За модерната биотехнология разказва Цветелина Атанасова.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
09:37, 08.05.2016
13589
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Тези водорасли нямат нищо общо с морските. Зелените нишки, които могат да се видят единствено под микроскоп са богат източник на едни от най-мощните антиоксиданти провитамин A, витамини C и E и селен, цинк, мед, желязо и хром. Според специалистите 65% от тях са протеини.

Спирулината е позната на човечеството от дълбока древност. Племена около езерата Чад и Тикитака в са я използвали за храна. Учените започват да изследват водораслото през 60-ге години на миналия век. За да се превърне в чудодейна хранителна добавка в наши дни.

Проф.Георги Петков, ръководител направление „Експериментална алгология" в Института ИФРГ към БАН: Микроводораслите са интересни преди всичко заради своя състав и изключително разнообразие. От тях могат да се получават различни продукти, за фармацията за хранително-вкусовата промишленост, за козметиката.

Синьо-зеленото водорасло, или циано-бактерията е изолирана от природата. Преди да стигне до промишлените басейни, се отглежда стерилно в лаборатории като монокултура. Счита се за изключително чист продукт, умира в замърсени води.

Йордан Даскалов, производител Меджик Роуз: Това е така нар. фотобиореактор, в който реално се произвеждат водорасли - спирулина, след като достатъчно се сгъсти самата водораслова биомаса се извличат, в така нар. цех за преработка, където има центрофуга, където става разделянето на водораслите от водата, след което водораслите се изсушават в специални сушилни, след което се таблетират.

В зависимост от плътността на водорасловата маса в един кубичен сантиметър има милиони клетки. Българската технология позволява целогодишно отглеждане на спирулина.

Полезно е с това, че влияе добре и на храносмилането, влияе добре на имунната система, съдържа всички необходими вещества, които разбира се се съдържат и в другата храна, само че тук са концентрирани. Тук са съсредоточени в една клетка.

Към родното производство вече има интерес както от европейски страни, така и от традиционни производители на спирулина като Русия, Япония и Китай.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поевтиня входът за Аладжа манастир
Поевтиня входът за Аладжа манастир
Деца от село Смилец засадиха екобостан
Деца от село Смилец засадиха екобостан