НОВИНИ

Отбелязваме 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

Днес се навършват 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски. По повод годишнината бяха поднесени венци на паметника, издигнат в негова чест в столичния квартал „Дружба”.

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
14:09, 19.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Капитан Списаревски става известен като първата в света на бойната авиация „жива торпила". Той е един от летците изтребители, защитавали небето на България през Втората световна война. Капитан Димитър Списаревски загива на 27 години във въздушен бой през декември 1943 година. Според заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, делото на Капитан Списаревски освен безсмъртно трябва да бъде пример за всички военни.

Генерал-лейтенант Атанас Запрянов - зам.- министър на отбраната: "Авиаторът трябва да направи всичко възможно, за да изпълни своята бойна задача, защото на Списаревски всъщност му свършва горивото. Той не се отказва да преследва противника и прави първия жив таран, врязва се във вражеския бомбандировач и изпълнява задачата си с цената на живота си."

Освен военните пред делото на капитан Димитър Списаревски се покланят и все повече млади хора, за които името му остава легендарно в българската история.

Петър Моллов - зам.-кмет район "Искър": "Най голямата ми радост и гордост на това тържество е, че растенията на този памертник са посадени от нашето 108-о СОУ."

Димитър Списаревски е награден посмъртно с "Кръст за храброст" и произведен в чин "Капитан".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терористи са завзели военна база в централната част на Мали
Терористи са завзели военна база в централната част на Мали
Турция е изпратила официално искане до САЩ за екстрадирането на Гюлен
Турция е изпратила официално искане до САЩ за екстрадирането на Гюлен