Засилени проверки за качеството на предлаганите хранителни продукти по магазините винаги съпътстват празничните дни. Какво е качеството на предлаганите стоките у нас, решихме да попитаме председателят на Съюза на търговците на храни в България Александър Йоцев. За него тъжната истина е, че качеството зависи от цената и не винаги българинът може да си позволи най-доброто.
Засилени проверки за качеството на предлаганите хранителни продукти по магазините винаги съпътстват празничните дни. Какво е качеството на предлаганите стоките у нас, решихме да попитаме председателят на Съюза на търговците на храни в България Александър Йоцев. За него тъжната истина е, че качеството зависи от цената и не винаги българинът може да си позволи най-доброто.
"Лично аз видях действително агнета от най-различни точки на света. Не просто от наши близки съседи, а от най-различни точки на света дълбоко замразено месо", коментира Йоцев. Той наблегна на факта, че няма как да се разпознае дълбоко замразеното месо колко годишно е. В такива случаи трябва да се доверяваме на контролните органи и документите, съпътстващи месото от производителя.
"Състоянието на българското животновъдство в момента може да се характеризира с една дума - катастрофа. Страшна катастрофа", добави той. И обърна внимание на още един проблем: "Най-страшното е, че на нашия пазар пробиват продукти, които са дублиращи на иначе свестни фирми". Това процъфтява чрез вътрешнообщностната търговия, защото според Йоцев тя не подлежи на контрол, за разлика от международната.
Вижте във видеото целия разговор в студиото на "Денят започва".