НОВИНИ

Цветан Цветанов: За две години от учредяването си ГЕРБ стана първа политическа сила

ПП ГЕРБ не е току-що проходила, тя се утвърди като първа политическа сила, заяви в студиото на „Денят започва” Цветан Цветанов, председател на партията. Той допълни, че през 2007 година ГЕРБ е участвала в два национални избора, на които е спечелила максимален брой гласове.

цветан цветанов две години учредяването герб стана първа политическа сила
bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 05.12.2008
Чете се за: 09:57 мин.
У нас

ПП ГЕРБ не е току-що проходила, тя се утвърди като първа политическа сила, заяви в студиото на „Денят започва” Цветан Цветанов, председател на партията. Той допълни, че през 2007 година ГЕРБ е участвала в два национални избора, на които е спечелила максимален брой гласове. Според него това е добро начало за партията и той е уверен, че щом ГЕРБ има подкрепата на 600 000 гласоподаватели, много по-лесно може да се намери и извади човешки ресурс за едно бъдещо управление.

По повод предстоящите парламентарни избори той заяви, че оптималният вариант, към който се стреми ръководството на партията е 51% спечелени депутатски места и възможност за самостоятелно управление. При невъзможност за съставяне на самостоятелно правителство той каза, че потенциалните партньори на партията биха могли да бъдат представителите на ДСБ и СДС.

-------------------------

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО:

Водещ Виктор Николаев:

Сега веднага добро утро на следващия ни гост, председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, здравейте.

Цветан Цветанов:

Добро утро, здравейте.

Водещ:

Поводът да ви поканим е 2 години и колко, днес стават и 2 дни всъщност от учредяването на ГЕРБ. Сутринта с колегата ми Марин си говорихме, че в човешкия живот две години за прохождане вече са ясни. Проходили сте може би, ако можем да направим тази аналогия.

Цв. Цветанов:

Благодарение на всички наши членове и симпатизанти, за което им благодаря, и на тези, които ще ни подкрепят и на парламентарните избори, защото аз съм убеден, че те ще бъдат много повече, може да кажем, че вече сме проходили и вече сме стъпили здраво на земята, защото за 2007 година участвахме в два национални избора. Политическа партия ГЕРБ се утвърди като първа политическа сила и смятам, че това е едно добро начало за бъдещето на политическа партия ГЕРБ.

Водещ:

Голямото очакване, знаем вече декларирано, обещано, прономеровано и прошнуровано, може да се каже, е решението да се явите сами на парламентарните избори. Наскоро обаче говорихме за вас със събеседници от ДСБ, с лидера на партията Иван Костов, която партия казва и се вижда като гарант за едно бъдещо управление. Някак си звучи и се заявява, че вие сами не сте готови да управлявате. Затова ви е нужен гарант. Приемате ли тази помощ и това вливане в управлението на ДСБ, включително и с тази заявка - гарант.

Цв. Цветанов:

Хубавото на демокрацията е, че всеки може да изразява своето мнение или позицията на дадената политическа формация. Това, което мога да кажа за политическа партия ГЕРБ, и след двудневното ни посещение на всички областни ръководители в Брюксел и среща с Антонио Лопес, която проведохме, ние ясно и категорично заявихме нашата позиция, имаме абсолютно пълната подкрепа за самостоятелното ни участие. Що се касае до това дали бихме могли да участваме сами и дали имаме необходимия кадрови потенциал, аз мога да кажа следното в отговор на подобно говорене. Когато политическа партия ГЕРБ има подкрепата от 600 000 гласоподаватели, много по-лесно можеш да намериш и да извадиш човешки ресурс за едно бъдещо управление, отколкото която и да било друга политическа формация, която има 100 или 200 000 гласоподаватели. И смятам, че в тази посока през последните 2 години политическа партия ГЕРБ работи доста активно и интензивно. Всички експертни екипи, които вече изработиха своите управленски програми в дадените серии и области, смятам, че успяхме да изградим съответния административен капацитет и ако съпоставим това, което днес се случва в местната власт с представителите на политическа партия ГЕРБ, защото знаете, че ние бяхме единствената политическа формация, която участва с национална кампания в местните избори, успяхме да спечелим в доста населени места и кметовете като в Бургас, Видин, Враца просто по никакъв начин не отстъпват от предшествениците си, дори работят много по-усилено и по-добре, а и не искам да коментирам пък за високата оценка и това, което успяваме да реализираме в София с мандата на господин Борисов.

Водещ:

А ще можете ли да кажете с кой лидер от кандидатиралите се на СДС ще ви е най-приятно, комфортно и сигурно да взаимодействате?

Цв. Цветанов:

Политиката, която води политическа партия ГЕРБ, е да не се намесва във вътрешнополитическия живот на която и да било друга политическа формация.

Водещ:

Ако ще управлявате заедно по линия на ЕНП, е важно.

Цв. Цветанов:

Ние трябва да говорим за това, че ние бихме си партнирали и водим подобни диалози с политическа партия ДСБ и с политическа партия СДС и това са наши бъдещи потенциални партньори в едно управление.

Водещ:

"Атака" 100 процента ли ги изключвате от бъдеща конфигурация?

Цв. Цветанов:

Ами към настоящия момент аз не виждам как. . .

Водещ:

И към бъдещ момент.

Цв. Цветанов:

За бъдещ момент по същия начин, но това, което към настоящия момент можем да кажем, и това, което е като оценка на евроатлантическите ни партньори, е, че "Атака" не е партньор, който би могъл да се ползва с доверието на евроатлантическите ни

партньори.

Водещ:

Тоест дори да искате, няма да изглежда добре и да стоите добре и в очите на вашите партньори, да направите такова...

Цв. Цветанов:

Вижте, ние ясно и категорично сме казали с кого не бихме участвали и с кого бихме участвали. И всяка една подобна спекулация за сценарий с кого ще се коалираме, не съответства въобще на реалността.

Водещ:

Но външната оценка е важна, казвате това.

Цв. Цветанов:

С БСП, ДПС - в никакъв случай. С политическа партия ДСБ и СДС, това са наши потенциални партньори, ако политическа партия ГЕРБ не успее да спечели пълно мнозинство и мандат за съставянето на един самостоятелен кабинет. Естествено, че ние бихме се възползвали чисто експертно и от други експерти, които имат все пак някакъв съществен принос за развитието на българската администрация.

Водещ:

Някой качествен червен експерт може ли да влезе или трудно бихте го обяснили на избирателите?

Цв. Цветанов:

Вижте, когато се влезе в управлението, според мен политиката трябва да бъде малко оставена на заден план. Но трябва да се търси, естествено, вариантът да се реализира един успешен мандат с хора, които имат политическата воля и имат подкрепата на съответната политическа партия, която управлява.

Водещ:

Без значение от украската.

Цв. Цветанов:

Затова смятам, че съвсем резонно е, когато имаме съответния административен капацитет, а ние вече го имаме, смятам, че бихме могли да се справим без никакъв проблем.

Водещ:

Казахте, че имате ресурс, че много лесно могат от 600 000 симпатизанти да се извадят...

Цв. Цветанов:

Това е към евроизборите. Аз съм убеден, че те ще бъдат много повече на парламентарните - над милион.

Водещ:

В същия момент основните критики, които на експертно ниво търпите, са по отношение на вашата икономическа програма. Има ли такава, няма ли, ще се ревизира или не. От архивите прочетох нещо, което, честно казано, бях забравил. Да кажем дали то и в условията на криза го забравяте и вие. Стоян Мавродиев беше представил един нов десен проект, в който се обещаваше средна заплата 1500-2000 лева, ако дойде на власт ГЕРБ. Това към настоящия момент може ли спокойно да се каже, че не е било тая програма, която. . .

Цв. Цветанов:

Вижте, когато се представя една управленска програма, тя не е за година или за две. Тя е в един по-дългосрочен аспект. Но това, което днес имаме като реалност, естествено е, че политическа партия ГЕРБ работи активно за коригиране на управленската си програма, която. . .

Водещ:

Обещавате ли обаче отново тия заплати? Защото хората ги помнят тия неща, като стане дума за доходи.

Цв. Цветанов:

Ами вижте, аз смятам, че когато вече влезеш в управлението и когато в една предизборна кампания ти говориш за своята управленска програма, защото там вече е окончателният вариант на това, което представяш. В момента мога да кажа, че представянето на управленските програми във всички сфери и области, които направи политическа партия ГЕРБ, и това, което ще се случи февруари - март, ще представим вече окончателния вариант, около 90 процента.

Водещ:

Февруари, март ще видим конкретна икономическа програма.

Цв. Цветанов:

Ще представим определено, конкретно икономическата програма и цялостната управленска програма на политическа партия ГЕРБ, с което вече ще заявим нашата заявка за участието в предсрочните или редовните парламентарни избори. Но тук е моментът само да вмъкна във връзка с предстоящите парламентарни избори това, което се лансира в публичното пространство за невъзможността да се провеждат по едно и също време парламентарните, за Европейски парламент...

Водещ:

Заради конституцията, да.

Цв. Цветанов:

Значи аз мога да кажа едно. От гледна точка на Европейския парламент, с делегацията, която бяхме с колегите в Брюксел преди два дни, там разговаряхме, такъв проблем не съществува. Така че законодателят е този в България, който може да реши този проблем, защото. . .

Водещ:

Ако промени конституцията, нали?

Цв. Цветанов:

. . . изхождайки от днешната тежка икономическа ситуация, аз не знам дали държава би могла да си позволи лукса да изразходва 20 милиона лева допълнително при положение, че може да проведе два избора в един и същи ден, при положение, че мандатът на правителството изтича като цяло в...

Водещ:

И НДСВ мислят така между другото. Сега не знам дали да ви занимавам за една интрига на местно ниво. Казахте за представителството си в. . . но все пак...

Цв. Цветанов:

Аз съм тук, за да ме занимавате с...

Водещ:

За да стане дума, Найден Зеленогорски, Найден Зеленогорски е представител на СДС, казва, че вие в Плевен - ГЕРБ и БСП, действате съгласувано и че ГЕРБ, вашите хора там действат в услуга на местната номенклатура на БСП. Тоест че някаква коалиция срещу СДС се е получила. Нямаше да ви питам, ако не са вашите нагласи със СДС да работите.

Цв. Цветанов:

Аз това, което мога да кажа, е, в момента не бих искал да влизам в оценка за дейността на Найден Зеленогорски, но по принцип стремежът на господин Найден Зеленогорски през последната година, година и половина е точно такава - да търси конфронтацията с политическа партия ГЕРБ. Естествено, че ние сме един добър коректив на местното управление в Плевен и това, което винаги сме заявявали, че всяко разумно предложение, което е в интерес на гражданите, ще бъде подкрепено. Но това, което беше декларирано от господин Найден Зеленогорски и декларацията, която. . .

Водещ:

Че работите заедно с БСП.

Цв. Цветанов:

Не, и декларацията, която излезе от политическа партия ГЕРБ, е заявеното от Найден Зеленогорски, че започва... във връзка с икономическата ситуация, тежка, в Плевен общината, администрацията и финансовият колапс, в който изпада общината, ще започне спирането на електроенергията в уличното осветление, детските градини ще имат съответния проблем с топлоподаването, което, естествено, няма как да бъде толерирано от политическа партия ГЕРБ. Що се касае до подобна конфигурация, за която говори, аз мисля, че ако погледнем последните решения в общинския съвет на Плевен, ще видим точно обратното, че СДС с БСП са участвали съвместно, но това, според мен, не трябва да касае глобално цялостната ни политика на национално ниво със СДС.

Водещ:

На национално ниво. Пак се връщам...

Цв. Цветанов:

Защото в Монтана, ако погледнем, БСП и СДС са срещу ГЕРБ. В Свищов, когато ни обвиняваха, и мен ме обвиняваха едва ли не за лявата половинка на БСП, мога да кажа, че там в момента конфигурацията е СДС и БСП и с това се смени всъщност и председателят на общинския съвет, който беше от политическа партия ГЕРБ. Но смятам, че това не е толкова съществено на база глобалното и политиката, която трябва да води политическа партия ГЕРБ.

Водещ:

Да ви припомня един призив към вас от страна на лидера на БСП. Той каза така - Цветан Цветанов трябва да отговори на въпроса има ли сред официалните спонсори на ГЕРБ големи строителни предприемачи, които инвестират в големи инвестиционни проекти в София и които ползват общински имоти. Отговорихте ли на това?

Цв. Цветанов:

Всичко е прозрачно.

Водещ:

Има ли такива?

Цв. Цветанов:

Списъкът, който беше от Сметната палата, не виждам да има такива крупни инвеститори.

Водещ:

Няма такива.

Цв. Цветанов:

А дори и да има, хипотетично ако приемем, ако те не са в нарушение на българското законодателство, ако те са си плащали данъците в държавната хазна. . .

Водещ:

Това хипотетично ли е или не?

Цв. Цветанов:

Зависи какъв е размерът и каква е оценката за голям, крупен инвеститор. Затова не бих искал да говоря в детайли, но списъкът е качен на Сметната палата. Ако трябва, по всяко време. . .

Водещ:

Едно име на един инвеститор или на една фирма, за която се колебаете дали е голям инвеститор или малък, но е спонсор?

Цв. Цветанов:

Не бих искал да коментирам, защото просто смятам, че не са толкова големи, за да могат да представляват някакъв обществен интерес.

Водещ:

Бихте ли могли да кажете докъде стигна, видях вчера съобщение, мисля, от прокуратурата, вие я сезирахте за изборите в едно село, че има купуване на гласове срещу вашия основен политически опонент БСП и намесихте името на заместник-министър от социалистическата партия, само да го намеря името. Как се казваше този заместник-министър? Казахте, че има доказателства, че той е участвал в схема за купуване на гласове, нали не греша?

Цв. Цветанов:

Аз не назовавах поименно дадения заместник-министър. Той самият се обозначи след моето изявление в БНР, така че това е негово. . .

Водещ:

Така, написано е в "Медиапул", Атанас Костадинов. Имате ли действително доказателства, предали сте някакви записи, на които се вижда, че той уговаря някого, че той раздава банкноти, или какво?

Цв. Цветанов:

Сериозният проблем, който стои пред българското общество и провеждането на предстоящи парламентарни избори, това ще бъде купуването на гласове.

Водещ:

Имате ли в конкретния случай доказателство за. . .

Цв. Цветанов:

В конкретния случай, в конкретния случай имаме достатъчно доказателства, за да може да бъде образувано съответното съдебно процесуално действие, за да се установи истинността на всички тези доказателствени средства, които сме ги предали на прокуратурата.

Водещ:

В тях присъства ли, в този материал, заместник-министър на околната среда и водите...

Цв. Цветанов:

Присъства... заместник-министър на околната среда и водите.

Водещ:

Атанас Костадинов.

Цв. Цветанов:

Не бих искал да назовавам името.

Водещ:

Защо?

Цв. Цветанов:

Добре, присъства точно въпросният заместник-министър.

Водещ:

А защо не искате да разкажете точно какво се вижда на тези записи, какъв е проблемът?

Цв. Цветанов:

Вижда се каква е схемата за купуване на гласове, какво трябва да извършат като действия съответните граждани от съответното населено място, по какъв начин трябва да отбележат съответните бюлетини. И другото, което е, има документирано как се дават парите на един от гласоподавателите, на него и на съпругата. . .

Водещ:

От него ли?

Цв. Цветанов:

Не от него, но от човек, който... парите са взети от него. Има...

Водещ:

Той го цитира.

Цв. Цветанов:

Има писмени доказателства с обяснение от граждани за подобната схема, как е реализирана, така че всичко е съвсем прозрачно, направено е без абсолютно никакъв страх от изпълнителната власт, защото оттогава специално има полицейско присъствие, но то е само фиктивно, без да е осъществило абсолютно всички действия, които са по закон.

Водещ:

Добре, трябва да приключваме. Последен въпрос само, ако можете смело да отговорите от-до, колко минимално депутати очаквате да вкарате и колко е максимумът, към който ще се стремите? За да си състави, да е по-искрено към избирателя, определена картина, ще се налага ли да влизате в коалиции и с кого? От колко до колко депутати е вашата цел да вкарате?

Цв. Цветанов:

Ако имаме 51 процента, за да може да съставим самостоятелно правителство, това е оптималният вариант.

Водещ:

Социолозите казват едва ли. По-реалистичният?

Цв. Цветанов:

По-реалистични са 50.8 процента.

Водещ:

Ама пак над 50 процента. Май не искате да се коалирате с никой.

Цв. Цветанов:

Ами аз говоря за реалистичните неща, аз говоря за реалистичните неща. Не, вижте, в България трябва да се носи цялата политическа отговорност, защото виждаме какво се случи в София с проверките, които бяха извършени от нашия лидер в лицето на г-н Бойко Борисов, и смятам, че това е. . .

Водещ:

Да завършим, извинявайте, че ви прекъсвам, ужасно важен въпрос забравих да ви задам. Оставате ли лидер на ГЕРБ?

Цв. Цветанов:

Аз мислех, че през цялото време поводът за участието ми днес е точно тази тема, защото тя се тиражира вече в продължение на няколко дни.

Водещ:

Оставате ли лидер на ГЕРБ? Разрешено е вече Бойко Борисов да стане като кмет лидер.

Цв. Цветанов:

Това не стои на дневен ред в политическа партия ГЕРБ, защото в политическа партия ГЕРБ със самото учредяване, със самото зараждане на идеята да създадем политическа партия ГЕРБ, лидерът на ГЕРБ е г-н Бойко Борисов. Аз бях. . .

Водещ:

Ама по документи оставате ли? На някои места пише, че има интрига между вас.

Цв. Цветанов:

Значи, вижтеЕ Ама това може да го има навсякъде като възможност, но аз мога да кажа едно. Ние направихме политическа партия ГЕРБ, за да бъдем по-различни от всички останали политически формации, които имат някакво личностно противопоставяне, вътрешно...

Водещ:

А оставате ли председател на ГЕРБ?

Цв. Цветанов:

Засега оставам председател на политическа партия ГЕРБ. И това, което мога да кажа, защото имаше някакви, така, констатации и говорения в посока, че едва ли не г-н Борисов лансира идеята за кмет да бъде, за да може той самият да се възползва от това си право. Аз мисля, че с участието си във форумите, международните, на върха в Европа и в европейската общност, смятам, че ясно се показа и се дава ясен знак кой е лидер на политическа партия. . .

Водещ:

Оставате лидер на ГЕРБ по документи. Аз като за краставицата, нали. . .

Цв. Цветанов:

Дори когато беше лансирана идеята, само да дам като една, така, малко предистория. В МВР, когато г-н Борисов лансира идеята за главен секретар да бъде с мандат, всички прозряха, че той цели за самия себе си, да може да остане по-дълго време в МВР, което... той след това лансира тезата, че това нека да бъде реализирано, след като излезе от МВР, за да не се спекулира с подобни идеи. Всичко е наред и мисля, че това са, така, достатъчно аргументи за някой, за да смята, че би могло да се получи нещо. Но в политическа партия ГЕРБ нещата се случват съвсем демократично и всичко е. . .

Водещ:

Благодаря ви много за участието. Цветан Цветанов.

Цв. Цветанов:

Благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
13:18, 02.05.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Внимавайте при паленето на свещи в храмове и у дома, съветват от пожарната
Внимавайте при паленето на свещи в храмове и у дома, съветват от пожарната
12:41, 02.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието
Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието
12:35, 02.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Близо 20 градуса около обяд, но след това дъжд и гръмотевици
Близо 20 градуса около обяд, но след това дъжд и гръмотевици
12:20, 02.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева, потвърди ДНК анализ
Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева, потвърди ДНК анализ
12:20, 02.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
БСП регистрира листата си с кандидати за евродепутати в ЦИК
БСП регистрира листата си с кандидати за евродепутати в ЦИК
12:15, 02.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Мъж преби и отвлече тийнейджърка в Козлодуй
Мъж преби и отвлече тийнейджърка в Козлодуй
10:52, 02.05.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Донорска ситуация в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ даде шанс за живот на двама души
Донорска ситуация в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ даде шанс за живот на двама души
10:38, 02.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Калфин: Задачата на служебните кабинети е да се занимават само с изборите
Калфин: Задачата на служебните кабинети е да се занимават само с изборите
09:53, 02.05.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Велико Минков очаква резултата от ДНК теста днес или във вторник
Велико Минков очаква резултата от ДНК теста днес или във вторник
09:47, 02.05.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Слабо земетресение разлюля Пазарджик
Слабо земетресение разлюля Пазарджик
09:42, 02.05.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Проф. Литвиненко: Изграждането на частно детско лечебно заведение не е вариант
Проф. Литвиненко: Изграждането на частно детско лечебно заведение не е вариант
09:23, 02.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Пътуващата библиотека в Шумен
Пътуващата библиотека в Шумен
И Нина Спасова в списъка на Комисията по досиетата
И Нина Спасова в списъка на Комисията по досиетата