НОВИНИ

1/3 от хранителните помощи от БЧК в Русенско остават непотърсени

Една трета от хранителните продукти, които БЧК раздава на социално слаби русенци по европейска програма, остават непотърсени. Тази година право да получат консерви и пакети с продукти имат близо 4000 души. От тях 900 живеят в селата около града.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
12:03, 15.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Право да получават хранителни пакети през тази кампания имат хората, които през отоплителния сезон на 2017 г. са били в списъците за енергийно подпомагане. Освен тях продукти и консерви се полагат и на майките с деца-ученици, които са получили еднократна помощ през учебната 2017-18 година.

Ваня Петрова вече е успяла да вземе полагащите ѝ се продукти. Казва, че преживява с инвалидна пенсия от 170 лева, затова голяма част от храните са добре дошли за тяхното домакинство.

Ваня Петрова: Доволни сме от продуктите.

Има ли нещо, което иначе не можете да си позволите?

- Има консерви от домати, рибни.

Още в първия ден на раздаването на хранителните продукти има наплив от желаещи.

Татяна Обретенова, експерт в БЧК-Русе: Лошото е, че идват винаги първите 2-3 дни. Тук сме до края на февруари.
;

Когато хората от списъците не са появят, доброволците от Червения кръст започват да им звънят по телефона и да ги приканват да си получат хранителните пакети.

Татяна Обретенова, експерт в БЧК-Русе: Голяма част от тях съответно ги няма в България. Тези хора, които работят в Испания и други държави, те лятото се връщат тук, подават документи за енергийно подпомагане и те нямат възможност после с личните си карти да дойдат да си получат тези помощи, но отоплението видимо си го получават.

От БЧК уточняват, че в края на всяка кампания непотърсените продукти се изпращат на домове за деца и за възрастни по преценка на службите за социално подпомагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали потрошиха спирки във Варна
Вандали потрошиха спирки във Варна
Американски семейства са в криза заради спряното правителство
Американски семейства са в криза заради спряното правителство