НОВИНИ

Експертизата: Тодор от Враца е починал от сърдечно заболяване

Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е „ Ритъмно-проводно нарушение", възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 05.02.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

С разрешение на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Враца, публикуваме пълния текст на изготвената петорна съдебномедицинска експертиза по досъдебното производство по повод смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов.

Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е „Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

На базата на проведеното от нас макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечният мускул се установяват категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие.

Тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента.

При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия.

Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта.

По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили БОЛКА И СТРАДАНИЕ.

При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества.“

В прикачените файлове публикуваме разрешението на прокурора от ОП- Враца и заключението на експертизата, със заличени лични данни на пострадалия, свидетелите, описанието на аутопсията и ререаутопсията и снимковия материал към експертизата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 300 машини почистват  републиканските пътища  в районите със снеговалеж
Около 300 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж
Извънредни мерки в Пловдив заради вируса „Зика”
Извънредни мерки в Пловдив заради вируса „Зика”