НОВИНИ

Да те опипат в Градския транспорт

Съществува срамно и унизително преживяване в градския транспорт. Млади жени и момичета споделят, че често им се случва някой мъж да ги опипа в автобуса. Оказва се, че ако няма изявена реакция на жертви и свидетели "опипването" остава ненаказуемо. Вижте няколко истории на момичета от софийските спирки и от кой момент нататък посегателството се превръща в престъпление.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
12:57, 05.02.2016
7611
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Претъпкан автобус, непозната ръка върху тялото ти, срам, който те кара да си замълчиш и и бягство - това е краткото обобщение на няколко истории.

"Случи ми се веднъж - беше много неприятно. Бях в 204. Претъпкано с хора, както обичайно и мъжът се доближи до мен. Първоначално помислих, че просто защото има много хора и няма място, но после се оказа друго и естествено на следващата спирка минах на другата врата. Много се изплаших, но нямаше какво да направя - все пак съм момиче и просто съм безсилна в тази ситуация."
- Имате ли приятелки, на които това се е случвало?
"Имам, да. Те също просто са се отдръпнали. Какво да кажат? В този случай думите са излишни."

Илияна Стойчева - Изпълнителен директор на Алианс за защита от насилие основано на пола:
"Емоционалното състояние на жената в този момент е страх, яд, безсилие, усещане че нямаш контрол над тялото си. Изпрадаш в шок, не можеш да реагираш, затова ти се струва, че това продължава повече от секунда."

"И на всеки един завой, в момента в който завивахме той все повече се доближаваше към мен. До момента, в който така се приближи, че леко ме обара по бедрото, но аз естествено се...нищо не му казах, защото по принцип не обичам да се занимавам с такива хора. Просто се отместих още по-нататъка и на следващата спирка слезнах. В момента, в който слезнах....той си ме обара отзад директно."

Илияна Стойчева - Изпълнителен директор на Алианс за защита от насилие основано на пола:
"Има едно изследване на Европейската агенция за основните права, което излезе през 2014г. и то беше посветено на насилието над жените. Оказа се, че всяка четвърта българка е преживяла физическо или сексуално насилие в своя живот, като включително понякога се е случвало това да се случи повече от един път."

"Колко пъти, когато се прибирам от училище....много пъти...смисъл, не ги познавам...допитват се колко е часа или докосват ме - такива неща. Много пъти със съученичките ми са се закачали много момчета, възрастни хора и така.."

"Едната от историите беше с човек от ромски произход, в който той директно си ме опипа по гърдите. Друг път ми се е случвало някой супер много да се търка тяло в тяло, което беше ужасно неприятно. Съответно аз съм се карала, бутала и така нататък. "

"Мисля, че е нещо толкова често срещано, че хората вече не обръщат внимание."
"Първият път бях по-малка и тогава може би леко се стреснах, но ми мина бързо."

Илияна Стойчева - Изпълнителен директор на Алианс за защита от насилие основано на пола:
"Това, което веднага бих казала: Първо - запомнете, че никога...вие не сте предизвикали това действие!"

Важно е жертвите на този вид посегателство да споделят с близките си за преживяното в градския транспорт, както и да разбират, че няма от какво да се срамуват. Какви са правата ни в тази ситуация и има ли възможност за реакция срещу това унизително действие?

адвокат Марковски:
"Когато една жена мълчи, когато един мъж я опипва, там има сложни изживявания на дамата, в които аз не бих могъл да заплувам...в тея бури от емоции, но ако тя не му покаже, че това не е желано, тогава нямаме никакво престъпление. Като адвокат ще кажа: този, който посяга трябва ясно да разбере, че този контакт е нежелан. Това може да стане в най-различни форми. В името на истината...в психологията на блудника се съдържа елементът на вълнението, на изживяването и на притеснението и срама. Ако тя се обърне и демонстративно пред всички каже: "това, което го правите е грозно, недопустимо! Престанете!". Това е достатъчно. Той ще се притесни и ще се скрие. В кариерата си като адвокат съм имал най-разнообразни случаи да защитавам. Обикновено...има социален портрет на блудниците. Обикновено те са хора с висше образование, притеснителни, чувствителни хора, така че не са толкова опасни."

Ако насилникът продължи действията си и след ясен отказ, жертвата може да се пусне жалба в полицията. Необходими са един или повече свидетели на ситуацията, които да я потвърдят. Бездействието, срамът и мълчаливото възмущение са най-доброто алиби за нахалника. Липсата на реакция превръща нежелания контакт в допустим. Само когато реагирате, тази грубост се превръща в престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докога хората във „Филиповци“ ще се страхуват за домовете си?
Докога хората във „Филиповци“ ще се страхуват за домовете си?
Остават опашките на границата с Гърция
Остават опашките на границата с Гърция