НОВИНИ

23 общини от Югозападна България се обединяват, за да привличат повече туристи

23 общини от Югозападна България се обединяват, за да развиват и рекламират туризма в региона. Идеята е да се създаде сдружение на всички общини от туристическия район на планините Рила и Пирин. Кметове на населените места се събраха в Банско днес, за да направят първи стъпки за създаване на сдружението. Кметът на курортния град Георги Икономов ще представлява организацията до нейното официално учредяване.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
17:20, 05.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Общините в Югозападна България предлагат голямо разнообразие за туристите – от ски и зимни спортове в Банско и Боровец, до приключенски, поклоннически, селски и винен туризъм в по-малките населени места. Обединявайки усилията си обаче общините ще предлагат още по-интересен и разнообразен туристически продукт.

Георги Икономов, кмет на община Банско: „Така ще се рекламираме по-лесно в чужбина, защото в България сме познати, но в чужбина не толкова, а и това е тенденцията във всичките курорти на Запад. Правейки една обща маркетингова и рекламна стратегия, ще бъдем много по-конкурентно способни и много по-интересни на туристите.”
Минка Капитанова, кмет на община Гърмен: „Такъв район Рила – Пирин мисля, че ще е много полезен за нас. Един турист, като дойде на гости в община Банско, може да посети и община Гърмен. Ние не сме на големи разстояния и мисля, че това е много полезно да се обменя информация за това какво може да се посети в съседните общини. Всеки турист иска да посети повече места, да види много природни забележителности, така че ние ще сме си в полза, като рекламираме това, което имаме всички заедно.”
Венцислав Гърменов, зам.-кмет на община Разлог: „Аз мисля, че такова сдружение беше крайно време да се направи, защото опитът, който натрупахме, и това, което видяхме, всяка община сама по себе си не може да се справи, затова трябва да се правят такива консорциуми.”

Първоначалното финансиране за регионалното туристическо сдружение ще бъде осигурено от финансовото министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър разпореди проверка в Пирогов
Здравният министър разпореди проверка в "Пирогов"
От БСП искат въвеждане на мораториум върху лицензирането на нови частни болници
От БСП искат въвеждане на мораториум върху лицензирането на нови частни болници