НОВИНИ

Лекари и медицински сестри от "Пирогов" излязоха на протест

Част от лекарите и медицинските сестри в "Пирогов" излязоха на протест. Те поискаха оставка на директора професор Асен Балтов. Част от протестиращите твърдят, че заплатите им в последния месец са намалени с 1/3.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:29, 05.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Администрацията била раздута, а директорът съкращавал медицински персонал. Закривал и щатове на пенсионирани медицински сестри. На тяхно място се назначавали пенсионирани военни за шефове на санитарите в Спешно отделение. Според недоволните се променяли и имена на клиники. Така ръководството на болницата принуждавало лекари, които работят в "Пирогов" от години, да преподписват трудовите си договори.

Доц. Стоян Сопотенски, председател на синдиката на КТ "Покдрепа" в УМБАЛСМ "Пирогов": Не се променя работното място. Не се променя длъжността. Предлага се изпитателен срок - 6 месеца, през който човек може да бъде освобождаван по всяко време.
Д-р Иван Янакиев, специализант в УМБАЛСМ "Пирогов": Заплатите, които са с 400-500 лева надолу. Този месец, а и предишният.

А това, че трябва да дежурите на врататата, на входа?

- Това да не говорим. Това също е много унизително.
Даниела Желязкова, медицинска сестра в УМБАЛСМ "Пирогов": Поголовно напускат колеги групово. Никой не се опитва да ги спре. И тези, които ще останем да работим ще поемем товара на онези, които вече няма да ги има.
;

Директорът на "Пирогов" е в отпуск и е в чужбина. Пред "По света и у нас" Асен Балтов каза, че през ноември е направен рекорден оборот за всички времена на болницата. И имало още много резерви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият румънски крал Михай
Почина бившият румънски крал Михай
Сътрудничество между България и ЮНЕСКО за опазване на културно наследство
Сътрудничество между България и ЮНЕСКО за опазване на културно наследство