В бедстващата Мизия нивото на водата, заляла града, е започнало да спада по-бързо, благодарение на организацията за отводняване, създадена от кризисния щаб.
Сутрешният дъжд добави нова доза притеснения сред хората от Мизия. Къщите и улиците вече пети ден са потънали във вода. Остава и опасността от срутвания, затова ако някой иска да влезе в дома си, трябва да го направи със спасител. А очакваното отводняване се оказва, че все още не може да започне.
Командир Васил Василев - ГД „Пожарна безопасност и защита на населението": Отводняването на домовете е невъзможно. Ние вчера направихме опити в най-високите части, където считахме, че водата се е оттекла, но се оказа, че връща от канализацията. Ние се опитваме да свалим това ниво и чак тогава ще започнем отводняване на къщите, приземните етажи и мазетата, тогава, когато ще има смисъл да го правим.
Удавените домашни животни в Мизия са много. От местата, където водата намалява, труповете им вече се извозват към екарисажа. Пожарната и полицията предупреждават да се подават сигнали в кризисния щаб, за да не пламне зараза. Хората с надежда очакват спасителните екипи, които обикалят района, за да разберат какво е станало с техните животни и дали има оцелели.
Други жителите на Мизия с помощта на неправителствени организации, издирват и пренасят оцелелите животни на по-сигурно място. А на тези, които не могат да изведат, оставят храна.
Към страховете от природната стихия вече се добавят и страховете от мародерите. Носят се слухове, че роми плячкосват безстопанствените постройки. Докато обикаляше, нашият екип видя задържани от полицията. По-късно стана ясно, че са невинни и също са пострадали от природната стихия. Те обаче потвърдиха, че вече се навъртат и крадци наоколо.
Междувременно военните успяха да изградят полева кухня, в която от утре може да се хранят по 1000 души на ден.
Подполковник Караколев: В разговорите сутринта с кмета на общината се споразумяхме да започнем с традиционна българска кухня - за утре вечер фасул, яхния и ще приготвим някакво десертче, аз предлагам да започнем с плодове.
Първите дни ще се готвят основно постни ястия, защото засега няма условия за съхранение на месото.
Още по темата гледайте във видеото от Цвета Младенова.