НОВИНИ

Чехия на избори - прилики и разлики

Готвят се за празник. Чехи и българи ще честват Свети Методий до Микулчице. Тук според някои теории е бил погребан просветителят. В Моравия също имат Методий за свой. Преди 11 века той ги покръстил, превел Библия, оглавил църквата - и още нещо.

чехия избори прилики разлики
bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 28.05.2010
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Готвят се за празник. Чехи и българи ще честват Свети Методий до Микулчице. Тук според някои теории е бил погребан просветителят. В Моравия също имат Методий за свой. Преди 11 века той ги покръстил, превел Библия, оглавил църквата - и още нещо.

Митрополит Кжищоф:
- Тук в Моравия, Кирил и Методий са донесли и винарството, отглеждането на грозде. То е много разпространено в Южна Моравия. Нашето моравско вино е виното на Светите братя. Те ни научиха през 9 век.

Готвят се да пеят. Чехи и българи репетират в музея - тук, където са изложени находките от разкопаната базилика. Една византийска монета, парче коприна и част от лакътна кост трябва да докажат, че тъкмо в Микулчице великоморавците положили своя архиепископ Методий.

Д-Р Синек:
- Аз се присъединявам към тази теория, защото работя тук и много ще се радвам да е истина.

Готвят се и за избори - но само чехите. Наслаждават се на последната седмица преди вота за Долна камара на парламента. По традиция чешките избори трудно излъчват победител. На последните Чехия осъмна със 100 депутати от десницата и 100 от левицата.

Проф. Д-Р Дворжакова:
- Не че хората са разделени. Проблемът е в политическото общуване и май е общ за всички посткомунистически страни: Политиците се държат помежду си като врагове, не като конкуренти.

Затова и кампанията е агресивна - въпреки западното й лустро. Да, но на Запад, твърди дамата-политолог, най-ценното качество на политиците е търсенето на консенсус.

Проф. д-р Дворжакова:
- А ние си играем на победители и победени. И не щем да си говорим с другите, защото ако дойдели на власт, щяла да настъпи катастрофа.

Човек гледа тукашните средновековни градове и си мисли: чехите обичат аристокрацията. Може би на това разчита 73-годишният Карел Шварценберг, наследник на принцове и графове от една от най-големите благороднически фамилии в Европа със замъци и титли. За себе си казва, че не е филантроп и носталгик.

Шварценберг:
- Нашето време е минало. Ние сме последните мохикани. Можем да пишем романтични книги - като прочутия роман, който със сигурност е преведен на български. Но мохиканите стават все по-малко и вече губят значение. Някой талант може да постигне нещо поединично, но като група - никога вече.

Сенатор, приятел на Вацлав Хавел, бивш външен министър, той създаде партията ТОП 09, която веднага стана предизборен хит.

Шварценберг:
- Безотговорността в нашата политика и повсеместната корупция така ме нервираха, че реших - трябва да се направи нещо.

Корупцията нервира и д-р Дворжакова. Тя води тежка битка срещу уреждането на университетски титли за политици и магистрати - голям скандал в Чехия. Студентите я подкрепят с група във Фейсбук.

Д-р воржакова:
- Държавата е много скъпа. Но не заради обикновените хора, а защото много пари се крадат. Ето, ние имаме най-скъпите магистрали в Европейския съюз.

Разбира се, досегашните управляващи привличат основните обвинения. Десницата сама се спъна след няколко скандали, които костваха поста на Мирек Тополанек, лидер и премиер. Но подмладеното ръководство топи разликата със социалдемократите. Така че на изборите всичко е възможно.

Бендл:
- Корупцията ли? Вечна битка и вечна политическа тема. Рецептата е по-малко пари да бъдат разпределяни през бюджета и повече да останат в джоба на хората.

Д-р Дворжакова:
- Всеки говори срещу корупцията, но никой случай не е разследван докрай.

Никой не смее да предскаже изборния резултат. Четири малки партии като тази на Шварценберг кръжат около петпроцентовата бариера и объркват коалиционните сметки. Има всякакви варианти, включително социалдемократическо правителство на малцинството, подкрепено от силните чешки комунисти. Но от това няма ли да подскочат чехите?

Д-р Дворжакова:
- Че защо? Страхуваме ли се, че те ще върнат комунистическата система? Не мисля. 20 г. воюваме с призрак, който вече го няма.

Нападки, реклама, малки партии, объркани прогнози. И класически антикризисни програми. Левицата предлага социални мерки. Десницата съкращава държавните разходи и плаши с Гърция.

Бендл:
- Ние от десницата имаме по-добрата рецепта. Не искаме да харчим парите, които още не сме изработили. А социалдемократите искат тъкмо това.

Д-р Дворжакова:
- Политиката не е дали искаме този или онзи човек. Политиката е дали искаме тази или онази практика.

Скулптурата е на скандалния Давид Черни. Тук като тоалетна е изобразена не България, а самата Чехия: писоарът очертава нейните граници. В родината на Швейк и Кафка шегата и саморекламата работят, а политическият маркетинг стига до звънене по домашните телефони на избирателите.

Шварценберг:
- Когато ти се отвориш, отварят се и избирателите... Хората имат различни идеологии, но трябва да могат да изпият една бира заедно.

Потомственият княз сам прави сравнение с друг бивш изгнаник, влязъл в политиката, чиято роля определя като положителна.

Шварценберг:
- Преди Цар Симеон да се върне в България, аз му казах, на базата на моя опит: „Трябва! Но благодарности не чакай." Някои смятат, че той се е провалил. Но според мен даде решаващ импулс в посока Европа. А това е най-важното. Личните последствия нямат значение.
- И какво казвате за благодарността в политиката?
- Такова нещо няма. Не. Благодарността в политиката се изразява в един мощен ритник в задника.

Точно тук му е мястото да се върнем в Микулчице. Внезапен дъжд обърква плановете на българи и чехи, но хората не се отменят. На централноевропейските българи им харесва да бъдат заедно, пропътували са стотици километри. Знаят си и проблемите - как да запазят културните домове и училищата в Прага, Братислава и Будапеща. И отец Пламен от Прага има молба към Господ.

Отец Пламен:
- Да дарува една българска църква - и разбира се, българска църковно-народна община.

За празника са дошли историци, депутати, председателят на парламента Цецка Цачева. Значението на Микулчице расте - и заради усилията на българското посолство в Прага. Цачева предлага честването да стане част от българския държавен протокол, а Микулчице да мине под закрилата на ЮНЕСКО. Но най-важна е срещата с българите.

Цачева:
- Начинът, по който те разпитваха за България по най-човешки начин: „Кажете, как е там?". Мисля, че сме длъжници на тези българи. И дори не само с информация - дай Боже държавата да има начин да помогне и финансово.

11 века по-късно личността на Свети Методий отново събира, българи с българи, славяни със славяни. В моравския Оломоуц православната църква се казва „Свети Горазд", теологическият факултет - Свети Кирил и Методий. Тук един учен казва - проблемите на Европа днес са свързани с морала и традициите.

Чернушка:
- Ако се обръщаме към традициите, те ще се срещат. И ние ще знаем не само къде сме, но и кои сме - европейци, свързани и със Запада, и с Изтока на християнството.

И за да не прозвучи кухо темата „Европа и ние, малките", митрополит Кжищоф идва на помощ с още една гастрономическа метафора.

Митрополит Кжищоф:
- Не трябва да се опасяваме, че ще се разтворим в Европа. Нека подчертаем типичното - за нас, чехите и за вас, българите. И да го включим в големия европейски дом. Един пример от Северна Морава: оломоуцките "тварушки", "сречки", едно специално сирене, патентовано в Европейския съюз. Госпожата, която го произвежда, получава помощи именно заради сречките от Оломоуц. Така Европа подкрепя местната култура.

Цачева:
- Делото на Кирил и Методий е нещо, което за първи път исторически, но и в настоящето показва мястото на България. А то е, че ние изначално сме в европейските земи, а днес в европейския съюз.

Митрополит Кжищоф:
- Още като младеж се възхищавах на българския народ именно за това, че почиташе Светите Кирил и Методий във времена, в които цареше атеизъм.

Да, Европа е обединена. Но все пак между нас и тях има граница. Княз Шварценберг опитва да обясни.

Шварценберг:
- Преди 50 години в САЩ още се чувстваше разликата между южните щати, които бяха загубили Гражданската война век по-рано, и победилия Север. Европа преживя по-дълга гражданска война - от 1914 до 89-а. 75 години война с различни фронтове и съюзи. Накрая Северозападът победи, а Югоизтокът загуби. И няма защо да чувстваме вина: Въпреки че бяха освободени, чернокожите от Юга изстрадаха поражението почти толкова, колкото и белите. Нашият регион загуби: как да заобиколим този факт?

Но кое е победа и кое - загуба? Един е отговорът днес, друг - след 11 века.

Чернушка:
- Интересно ми е дали към края на живота си Свети Методий е имал чувството, че всичко това си е струвало. Днес ние знаем, че е така, но дали го е знаел и той - след като е преминал през пътувания и трудности, затвор и отхвърляне? Дали е вярвал, че делото му е имало смисъл?

И трябва ли да минат 11 века, за да се разбере дали ние самите сме от победилите или от загубилите?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

С 300 млн. куб. м повече газ ще получи България от Азербайджан през тази година
С 300 млн. куб. м повече газ ще получи България от Азербайджан през тази година
20:28, 08.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Рекордно нисък износ на ток - спад и в производството, и в потреблението
Рекордно нисък износ на ток - спад и в производството, и в потреблението
19:51, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
България е в епидемия от коклюш
България е в епидемия от коклюш
19:29, 08.05.2024
Чете се за: 06:57 мин.
Атанас Атанасов: Няма да се борим за оцеляване на тези избори
Атанас Атанасов: Няма да се борим за оцеляване на тези избори
18:48, 08.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Протест пред Съдебната палата с искане за справедлив процес за жестокото убийство на Пейо Пеев
Протест пред Съдебната палата с искане за справедлив процес за жестокото убийство на Пейо Пеев
18:10, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Отдаваме почит на Явор и Ани, премазани на бул. "Сливница"
Отдаваме почит на Явор и Ани, премазани на бул. "Сливница"
18:07, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Габриела Славова не е виждала децата си, откакто е пусната под домашен арест
Габриела Славова не е виждала децата си, откакто е пусната под домашен арест
17:26, 08.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
ЦИК изтегли номерата в бюлетините: ГЕРБ-СДС с номер 22, ПП-ДБ - под номер 14
ЦИК изтегли номерата в бюлетините: ГЕРБ-СДС с номер 22, ПП-ДБ - под номер 14
15:57, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Една седмица по-рано започва изплащането на украинската помощ на земеделците
Една седмица по-рано започва изплащането на украинската помощ на земеделците
14:34, 08.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Почина мечокът Чарли от парка в Белица
Почина мечокът Чарли от парка в Белица
14:31, 08.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи здравният министър
843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи здравният министър
14:29, 08.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Главчев представи приоритетите на кабинета пред посланиците на ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария
Главчев представи приоритетите на кабинета пред посланиците на ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария
14:12, 08.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Топ 24
Най-четени
Евровизия: Геополитика по ноти
Евровизия: Геополитика по ноти
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди