НОВИНИ

Цветан Цветанов: Законът ще бъде равен за всички

„Няма да толерираме никого и законът ще бъде над всички и ще бъде равен за всички". Това заяви в студиото на „Панорама" Цветан Цветанов, вицепремеиер и министър на вътрешните работи.

цветан цветанов законът равен всички
bnt avatar logo
от БНТ
22:13, 28.05.2010
Чете се за: 09:00 мин.
У нас
„Няма да толерираме никого и законът ще бъде над всички и ще бъде равен за всички". Това заяви в студиото на „Панорама" Цветан Цветанов, вицепремеиер и министър на вътрешните работи.

„Това, което днес наблюдаваме е, че имаме едно интензивно лечение, което провежда правоохранителната система към тези метастази, които бяха обхванали функционирането на държавата", каза още Цветанов и уточни: „Всичко, което е нарушение на българското законодателство влиза в призмата на това, което е задължение на правоохранителанта система. Това, което имаме днес като статистика от анализите, които сме направили, защото според мен основният проблем беше, че нямаше политическа воля и другото е, че нямаше хоризонталният анализ за реалното състояние на криминалните групи, които са на регионално и на национално ниво. Днес след проведените съвещания и целите, които си поставихме, ние всъщност сме извели около 240 криминални субекта, които горе-долу се ръководят от 170-180 лидери на организирани престъпни групи и говорим за около 640 човека, които са част от тези организирани престъпни групи".

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев: Добър вечер казвам на Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: Как така, г-н Цветанов, шефът на ЦРУ вчера се озова в София, ако можете, разбира се, да отговорите на този въпрос?

Цв. Цветанов: Планирано посещение и което е ясен знак за евроатлантическата подкрепа, която получава българското правителство. И може би с един акцент в борбата срещу организираната престъпност, корупцията, защото тя винаги рефлектира върху трансграничната организирана престъпност и всичко, което създава проблеми за демократичните общества в света.

Водещ: Добре, да не излезе, че някои операции, например "Октопод", имат презокеански адрес?

Цв. Цветанов: Не, не. Не смятам, че така се е изтълкувало от обществото, но частично бяха коментирани някои от добрите операции, които са проведени. Но повече се говореше за теми, които не смятам, че би било редно да ги споделям тук.

Водещ: Да, никак не е редно. Но все пак да ви попитам редно ли е шефът на ЦРУ да дава политически оценки за България или той си знае, казвате?

Цв. Цветанов: Аз смятам, че една институция, каквато е ЦРУ, си е направила много добра равносметка на това какво може и какво не може. Ние да даваме оценка за това, каквото е казано. . . Аз не смятам, че съм в състояние да дам обективна оценка на това, което се случва.

Водещ: Вие казвате, че бяха дадени добри оценки за някои от операциите, те са били обсъдени. Но как да се вържат тези добри оценки с това, което пише списание "Икономист" в броя си от днес: страхове от полицейска държава.

Цв. Цветанов: Но това е само заглавието. Не знам дали прочетохте внимателно целия текст. . .

Водещ: Да, аз прочетох целия материал. Да, там има едно може би и някаква въпросителна към този въпрос. Но все пак този израз съществува.

Цв. Цветанов: Съвсем нормално е да остане едно леко усещане в тази интензивност, с която работи правоохранителната система в България. Но това е, че те правят съпоставка с емократичните общества в демократичните държави, които са с утвърдени традиции. За съжаление, когато говорим за един болен организъм, какъвто е държавното управление на страната ни в рамките на 20 години, срастване на организирана престъпност с корупция, срастване на политици с организираната престъпност и корупцията, която се генерираше през последните години, това е равносметката и оценката, която се даваше в докладите на Европейската комисия и Държавния департамент, и обществото, което е най-голямото мерило за всичко, което се случва в държавата и каква оценка дават гражданите на страната. Знаете, че в предизборната си кампания и всичко, което сме правили като говорене и като действия през последните години в това, което сме работили заедно с премиера, е било точно за това, че няма да толерираме никого и законът ще бъде над всички, и законът ще бъде равен за всички. И всъщност това, което днес наблюдаваме, че имаме едно интензивно лечение, което провежда правоохранителната система към тези метастази, които бяха обхванали функционирането на държавата.

Водещ: Към лечението влиза ли навлизане в търгове за картини в офиси на чуждестранни фирми?

Цв. Цветанов: Всичко, което е нарушение на българското законодателство, влиза през призмата на това, което е задължение на правоохранителната система. Тук не делим дали е за търг за културно-историческо наследство, картини, или за битовата престъпност, или за тежката организирана престъпност. Аз мога да кажа, че това, което имаме днес като статистика от анализите, които сме направили. . . защото според мен основният проблем беше, че нямаше политическа воля, и другото, което е, че нямаше хоризонталния анализ за реалното състояние на криминалните групи, които са на територията на регионално и национално ниво. Днес след проведените национални съвещания и задачите и целите, които си поставихме, ние всъщност сме извели около 240 криминални субекта, които горе-долу се ръководят от 170-180 лидери на организирани престъпни групи, и говорим някъде за около 640 човека, които са част от тези организирани престъпни групи.

Водещ: Толкова ли е престъпността в България? Говоря за организираната.

Цв. Цветанов: Това е анализът и изведените приоритети, които са направени на база криминогенната обстановка в цялата страна. Това, което успяхме да направим от февруари до април включително, е, че имаме 530 досъдебни производства, които текат в момента. Това, което сме направили - 320 престъпници са били прибрани, от които за 283 са повдигнати обвинения, от които 154 са с постоянна мярка задържане под стража.

Водещ: Значи, ви остават още около 300, по моите сметки.

Цв. Цветанов: Това, което правим, е да контролираме целия този процес и там, където прекрачат закона, направят фаталната грешка да извършат престъпление, естествено е, че ще бъдат задържани.

Водещ: Г-н Цветанов, да не се окаже, че цялата държава е била пропита от корупция. И ако е така, ако например премиерът казва, че всичко е схема, тогава какво излиза - че бизнес без малка далавера е невъзможен в България, така ли?

Цв. Цветанов: Тук може би трябва да кажа това, което говорехме, преди да влезем в студиото. За голямо съжаление някои се взеха толкова насериозно и просто загубиха всякаква възможна култура на хранене - преядоха с власт, преядоха с корупция и създадоха добра хранителна среда за организираната престъпност. Това, което днес си поставяме като за цел и смятам, че всички честни, трудолюбиви и почтени бизнесмени искат в България да има конкурентна среда, да има равнопоставеност и да има състезателно начало в бизнеса, това, което е и в правото. Така че в тази посока се придържаме към спазване законите, гарантиране устоите на едно демократично развито общество и придържайки се към ценностите на евроатлантическите ни партньори действително за едно развито демократично общество.

Водещ: Добре, обаче бизнесмените и в доста по-голяма степен държавната администрация могат да се парализират от страх чисто и просто да не сбъркат, защото след това ще имат разправии. Това не създава ли проблем и парализа?

Цв. Цветанов: Искам да ви попитам нещо.

Водещ: Да?

Цв. Цветанов:
Вие искахте ли да има промяна на статуквото, което го наблюдаваме 20 години?
Водещ:
Да.
Цв. Цветанов: В тази посока искаме да работим. Експертите и всеки един винаги залага на експертизата, която му се дава като по-висшестоящ ръководител в държавата. Защото формирането на едно решение, то е на база експертизата и спазване на закона.

Водещ: Да де, ама аз не полагам такива подписи, от които зависят сделки, и не. . .

Цв. Цветанов: Но пък вие, ако полагахте подобни подписи, ще разчитате на правния отдел, ще разчитате на експертите, които са под вас. Защото държавата плаща заплати на тези държавни експерти, за да могат точно да предпазят от злоупотреби и да гарантират спазването на закона.

Водещ: Да де, ама конкурентът може да ни наклепа или някой, загубил търг, да наклепа чиновник и оттук нататък навсякъде може да се разкрие някакъв проблем.

Цв. Цветанов: Има достатъчно контролни органи, които се грижат това да не се случи. И все пак трябва да вярваме повече на експертите и естествено да им дадем пълната оперативна свобода. Защото проблемът с подписите не е от това, че експертите са подвели ръководителя, а някой път е поради политическите решения, които се взимат на дадени политически форуми.

Водещ: Добре, ще има ли акция "Магистрати" наистина или просто това е вашият начин още веднъж да се скарате на съда?

Цв. Цветанов: Аз винаги съм възприемал оценката ми за съда и разговорите, които. . . и дебатите, които се водят, повече като един конструктивен диалог, който е в интерес и на двете институции. В този диалог има слабости, които има и в двете институции - и в съдебната, и в Министерството на вътрешните работи, и в правоохранителната система като цяло, но важното е да полагаме воля и реални действия, за да се очистим от тези проблеми. Така че в тази посока тази операция "Магистрати" можем да я приемем, че е стартирала със съдията Сантиров и тя ще завърши в малко по-дълъг период от време, защото не е толкова лесно да документираш и да заловиш процеса на корупционни практики и схеми и купуването на справедливост. Защото това е затворен кръг от 3, 4, 5 лица, които всъщност са доволни всичките, без изключение, защото материално са се облагодетелствали.

Водещ: Как арестите могат да напълнят хазната? Вие вярвате ли, че това въобще е възможно? Може би ако беше възможно, да се беше случило и да нямаше бюджетна дупка в момента.

Цв. Цветанов: Вярвам, че това е една от антикризисните мерки. Защо? Защото операциите, които бяха направени преди Великден, бяха точно за основните дистрибутори, които зареждат търговските обекти с алкохол. Видя се, че от конфискувания алкохол една трета е с истински бандерол, две трети с фалшив бандерол. Ето това са лишаване от възможностите за увеличаване постъпленията в републиканския бюджет, плащайки акцизите и купувайки бандероли за всички количества алкохол, които излизат от съответните производители. Другото, което е, с контрабандата на цигари. Само за последните 3 дни имаме около 330 мастербокса, които са задържани. умножете ги по 1000, защото един мастербокс има горе-долу около 1000 кутии, вижте каква е сметката и равносметката от това, което е направено.

Водещ: Триста и тридесет хиляди.

Цв. Цветанов: Започнали сме системен подход последните 4 седмици да има ежедневни операции и проверки по търговските обекти, и всеки петък се отчита криминална полиция с отчет за реално свършената работа от колегите в цялата страна.

Водещ: Ето, вие правите това, но чия е главната отговорност - ваша или на митниците и ген. Танов?

Цв. Цветанов: Аз не искам да прехвърлям отговорностите на една или на друга институция. Отговорностите са изцяло и само на българското правителство и на институциите в България.

Водещ: Но на кого повече?

Цв. Цветанов: Аз смятам, че трябва да има интегриран подход, комплексен подход и всяка една от институциите трябва да положи максимума, за да направим това, което се очаква от обществото.

Водещ: Спорихте ли с другия вицепремиер г-н Дянков по този въпрос?

Цв. Цветанов: Ние си говорим ежедневно. Съвсем нормално е да имаме и спорове, които естествено са продуктивни и те дават правилната формула за решението на сложното уравнение, което имаме днес.

Водещ: Вие искали ли сте от него оставката на г-н Танов?

Цв. Цветанов: Не.

Водещ: Не.

Цв. Цветанов: Не съм компетентен орган, за да искам оставка, както г-н Дянков към служители от министерството или от правоохранителната система, така също пък и аз от хора и служители, които той пряко отговаря за тях. Човекът, който може да поиска оставка при анализа, който се прави, и информацията, която борави, това е премиерът на страната, защото той е, както се казва, лидерът. Той е натоварен с най-много отговорности пред българските граждани, оглавявайки Министерския съвет.

Водещ: Трябваше ли наистина да стигнете до търговците на картини, г-н Цветанов? Да се върна на този въпрос, за влизането вчера.

Цв. Цветанов: Какво предлагате, вие какво бихте направили, ако трябва да спазвате закона?

Водещ: Въпросът. . .

Цв. Цветанов: Получавате сигнал за извършване на нерегламентиран търг за разпродажба на картини, при положение че не е спазена абсолютно законовата форма и да има издадените съответни надлежни документи от Министерството на културата.

Водещ: Сигурен сте в това?

Цв. Цветанов: Абсолютно съм сигурен, защото вие виждате, че от задържането за 24-часовата полицейска мярка, днес има повдигнати обвинения и има парична гаранция, която те трябва да внесат, двете лица, които са провеждали този незаконен търг.

Водещ: Искам преди. . .

Цв. Цветанов: Но вижте, това предизвика може би повече интерес, защото досега са провеждани много търгове в тези години, връщайки се назад. Но както е обичайно, винаги пропускаме най-важното - да се придържаме към спазване на закона и на законодателството, което се приема от българския парламент, за да гарантираме действително правовия ред.

Водещ: Искам, преди да завършим, преди да ви задам последния въпрос, да помоля г-н Найденов за едно изречение, ако има някаква реплика по този въпрос, по въпросите, които говорихме или по някои от тях. Буквално едно.

Ангел Найденов: Трудно ми е в едно изречение, но ще си позволя да кажа следното. Ако трябва да отговаря на въпроса на чия страна съм, аз или партията и парламентарната група, чийто представител съм, тогава, когато става дума за действия на държавата срещу престъпността, отговорът е недвусмислен - на страната на държавата. И в този смисъл г-н Цветанов винаги се е ползвал с подкрепата на моята политическа сила.

Водещ: Силни думи казвате.

Ан. Найденов: За съжаление в последно време това, което все по-често се наблюдава, е, че се пропукват обвинения, че доказателствата не издържат. Ставаме свидетели как има много шум и в крайна сметка има, да кажем, мнение на съда по отношение, да кажем, ексминистъра на отбраната, който е най-пресният случай, в който се казва, че няма достатъчно доказателства. Аз не си спомням наименованието на тази операция, но добре си спомням това, което се появява през последните 2 дни. Това разсейва всичко онова, което беше натрупвано и натяквано на обществото по отношение на тази операция и на обвиненията.

Водещ: Добре.

Ан. Найденов: Казвам го, защото г-н Цветанов спомена един от участниците или обвиняемите в тази операция.

Цв. Цветанов: В момента г-н Найденов прави коментар на публикации в медиите.

Ан. Найденов: Да, аз не разполагам с други доказателства. . .

Цв. Цветанов: Все пак искам да го попитам в момента и съдията Сантиров, и бившият военен министър къде са в момента?

Водещ: В ареста са. Не са ли?

Цв. Цветанов: Така че естествено, че са с постоянна мярка. Другото, което казвате, за шумните операции, защото има доста представители от вашата партия, които споменават за неточни числа, за боравенето. Връщам се към "Наглите". Имаме 10 човека, които са с постоянна мярка по операция "Наглите", и 11-ият човек, Хамстера, който е с парична гаранция от 20 хиляди лева. Така че операцията, която беше проведена в Монтанско само преди 3 дни, всичките, които бяха задържани, са с постоянна мярка. Едното лице само поради здравословен проблем е с парична гаранция, но там прокуратурата ще протестира. Вижте, недейте да очаквате, че всички, които се задържат, ще бъдат с постоянна мярка, защото някои от тях им се повдигат обвиненията, продължава разследването, но те са с парична гаранция. Така че в тази посока нека да бъдем обективни и коректни. Аз мога да кажа, че към настоящия момент за последните 3 месеца имаме 154 човека, които са с постоянна мярка задържане под стража на база доказателствата, които са събрани съвместно с прокуратурата за това разследване.

Водещ: Г-н Цветанов, последно изречение ще ви помоля. Докъде стига вашата политическа амбиция? Сещате се за какво ви питам, нали? Само аз не съм ви питал дали ще се кандидатирате за президент.

Цв. Цветанов: Питате ме нещо, което. . . Винаги с премиера, като говорим по тази тема, му казвам: ти ми причини това, което не беше необходимо в момента да се коментира и да се тиражира. Но понеже. . .

Водещ: Не, защото в едно шоу попитаха какво ще стане, ако аз ви задам тоя въпрос, и ето, аз ви питам.

Цв. Цветанов: След като се придържаме към сценарий, който е бил в някакво шоу. . .

Водещ: Не, шегувам се.

Цв. Цветанов: Мога да ви отговоря съвсем сериозно. В момента не стои на дневен ред бъдеща политическа амбиция нито моя, нито на премиера. В момента има толкова тежки проблеми за решаване и вие виждате, че ежедневно има съвещания, събирания, обсъждания, говорене, защото много е трудно да измислиш правилното решение, когато нямаш пари. Много е лесно да измислиш правилното решение,
когато имаш пари.

Водещ: Благодаря ви.

Цв. Цветанов: Благодаря и аз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Главчев инициира среща със здравния министър във вторник
Главчев инициира среща със здравния министър във вторник
18:12, 03.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Остра реакция от ГЕРБ, след като финансовото министерство публикува отчета за държавния бюджет
Остра реакция от ГЕРБ, след като финансовото министерство публикува отчета за държавния бюджет
17:28, 03.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Опашки за козунаци в столицата
Опашки за козунаци в столицата
16:16, 03.05.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Чертаят новата маркировка на паркоместата по "Патриарха" (СНИМКИ)
Чертаят новата маркировка на паркоместата по "Патриарха" (СНИМКИ)
15:42, 03.05.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Хванаха нарушител със 120 кг незаконно уловен шаран в Бургас
Хванаха нарушител със 120 кг незаконно уловен шаран в Бургас
15:17, 03.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
В "Майчин дом" са спасили две родилки след усложнения при бременността
В "Майчин дом" са спасили две родилки след усложнения при бременността
15:05, 03.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Километрична опашка на Малко Търново към Турция
Километрична опашка на Малко Търново към Турция
14:50, 03.05.2024
Чете се за: 00:20 мин.
Нинова за частната болница: Главчев срещу себе си ли подава сигнал в ДАНС и прокуратурата?
Нинова за частната болница: Главчев срещу себе си ли подава сигнал в ДАНС и прокуратурата?
14:43, 03.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
В последния момент: Пловдивчани масово пазаруват за великденската трапеза в почивните дни
В последния момент: Пловдивчани масово пазаруват за великденската трапеза в почивните дни
13:40, 03.05.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Валежите ще се засилят в следобедните часове
Валежите ще се засилят в следобедните часове
13:25, 03.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица (СНИМКИ)
Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица (СНИМКИ)
13:03, 03.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Благороден жест: Младо семейство от Крумово приготвя торти за самотни и нуждаещи се хора
Благороден жест: Младо семейство от Крумово приготвя торти за самотни и нуждаещи се хора
12:44, 03.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Ангел Найденов: Предложението за актуализацията на бюджета е доказателство за провал
Ангел Найденов: Предложението за актуализацията на бюджета е доказателство за провал