НОВИНИ

Отбрана – с министър Аню Ангелов

На въпрос вярва ли, че някой е записвал голи генерали с цел да ги компрометира военният министър Аню Ангелов отговори пред „Панорама" така:

отбрана министър аню ангелов
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 26.11.2010
Чете се за: 07:50 мин.
У нас

На въпрос вярва ли, че някой е записвал голи генерали с цел да ги компрометира военният министър Аню Ангелов отговори пред „Панорама" така:
- Тук не става въпрос за вяра или невяра. Има един факт: установено е видеонаблюдение. Това е една много модерна система за охрана на всички обекти. Става въпрос кой е имал достъп до записите. И тук през октомври 2009 година след едно разследване на военна полиция открихме, че всъщност има свободен достъп до записите чрез код през Интернет от всеки един компютър в страната. Не мога да кажа точно кой държи този код, все още се води прокурорско разследване и мога да кажа, че още същия ден тази техническа възможност беше прекъсната. Камери няма в стаите, има по етажите, по рецепциите и отвън. Надявам се в хода на прокурорското разследване и на базата на разкритията, които направиха от военна полиция, в края на краищата да се достигне до конкретно решение.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:

Болшинството от хората смятат, че нямат пари. Особено това важи за Министерството на отбраната. Казвам добър вечер на министъра на отбраната Аню Ангелов, с когото ще говорим и за пари, и за отбрана.

Аню Ангелов:

Добър вечер.

Водещ:

Сега първо да кажете вие вярвате, че някой е записвал голи генерали, за да им прави компромати?

А. Ангелов:

Тук не става въпрос за вяра или невяра. Има един факт. Установено е видеонаблюдение. Това е една много модерна система за охрана на всички обекти. Ние ще ги въвеждаме и по-нататък в казармените райони. Става въпрос кой е имал достъп до записаното от самите камери. И тук през октомври 2009 година, след едно разследване на военна полиция открихме, че всъщност има свободен достъп до записите чрез код през интернет от всеки един компютър в страната.

Водещ:

И кой държи този код?

А. Ангелов:

Не мога да кажа точно кой, все още се води разследване, прокурорско. Но мога да кажа, че още същия ден тази техническа възможност беше прекъсната.

Водещ:

Към какво са насочени тези камери? Какво следят - стаи, секс, голи мъже, жени?

А. Ангелов:

Не, по стаите няма. Има по етажите, има на рецепциите, има външни камери. Така поне е по проект.

Водещ:

Е, по рецепциите няма проблеми. Нали това е охрана?

А. Ангелов:

Разбира се. И външни камери също.

Водещ:

Добре, нали това нещо ще се провери с факти, г-н министър?

А. Ангелов:

Надявам се в хода на прокурорското разследване, на базата на
разкритията, които направиха военна полиция и всичко е предадено на военна окръжна прокуратура, в края на краищата да се достигне до конкретно решение.

Водещ:

Аз затова казвам факти, защото ето вие вчера казахте, че в Министерството на отбраната най-много се е крало. Кой е крал? Знаете ли кой е крал?

А. Ангелов:

Не става въпрос за кражби в този тесен смисъл, когато вземаш нещо от друг джоб и го слагаш в своя собствен джоб? Става въпрос, че за изключително важни дейности на Министерството на отбраната средствата са били поголовно отклонявани, въпреки че са били планирани в съответния бюджет и в материалния и финансовия план за самото министерство. И това са съжаление е правено през годините и в резултат на това. . . ще дам един, може би два примера. Един пример - това е въпросът със заплащането на вертолетите. Знае се, че така или иначе по този договор това заплащане трябва да бъде направено, но средствата са отклонени за други цели. Ето това е кражба за мен, от бюджета.

Водещ:

Кой е крал? Кой. . .

А. Ангелов:

В случая става въпрос за 2009, става въпрос за министър Цонев. Поне по време на неговото ръководство. Но искам, апропо, да внеса яснота, днес разбрах от стенограмата от заседанието на парламента. Искам да кажа, че договорът за фрегатите . . .

Водещ:

Белгийските?

А. Ангелов:

. . . да, за белгийските фрегати, на практика решението е взето през 2008 година, а за финансовото осигуряване на всички вертолети, които са доставени и досега продължаваме да ги доставяме, решението е взето през януари 2006 година.

Водещ:

Тоест?

А. Ангелов:

Тоест от предишното правителство.

Михаил Миков:

За корветите ставаше дискусия днес в парламента, не за фрегатите и за вертолетите.

А. Ангелов:

Да, ще кажа и за корветите, ако питате, г-н Миков.

М. Миков:

Не, не ви питам, само. . .

Водещ:

Не, аз. . .

М. Миков:

. . . това се дискутираше в събранието днес.

А. Ангелов:

За корветите точната цена е 498 милиона евро, а не лева, и тези преговори са замразени. Всъщност доникъде не се е стигнало, въпреки че има един доклад на министъра до министър-председателя Станишев, в който се казва, че в резултат на подписаната декларация за стратегическо партньорство от 4 юли 2008 година и разговорите, които са водени там, би следвало да подновим тези преговори. Тези преговори са замразени поради простата причина, че е невъзможно да се осигурят такива средства.

Водещ:

Вие вярвате ли, че Франция ни прави забележки за Шенген, защото няма да й купуваме корветите?

А. Ангелов:

О, това не знам. Не е в моя ресор. Но мога да кажа само и единствено, че тези корвети ние не можем да ги купим поне до 2020.

Водещ:

Аз исках да разбера дали някакви цинични частни пари не стоят зад междудържавни отношения? Но не вярвам точно вие да ми отговорите на този въпрос, честно казано.

А. Ангелов:

Не, тук мога да кажа следното: финансовото осигуряване е много интересно за закупуването на вертолетите. През 2006 година е взето решение това да стане чрез банка "Сосиете женерал". И тази банка "Сосиете женерал" за целия договор прибира 30 милиона евро такси за обслужване на тази цесия, която е сключена между Министерството на отбраната и съответно банката.

Водещ:

Тоест банката. . .

А. Ангелов:

Трийсет милиона евро изчезват от бюджета за обслужване на този начин, който е избран, пак повтарям, през 2006 година.

Водещ:

Една банка е спечелила?

А. Ангелов:

Една банка е спечелила. Българската държава е загубила 30 милиона евро.

Водещ:

Нали г-н министър, зад всяко ваше твърдение стои факт и документ?

А. Ангелов:

Да, даже аз ги носех, и са в колата долу, но не искам сега да ги показвам. Когато и който проявява интерес, веднага ще бъдат показани, ще бъдат на сайта на Министерството на отбраната.

Водещ:

Още малко за отношенята между страните и по някакъв начин какво стои зад тях. Дали отношенията ни със Съединените щати минават през Афганистан, където момчетата, нашите момчета, рискуват живота си? Те ли са цената за нашите отношения със Съединените щати в момента?

А. Ангелов:

Не. Бих могъл да кажа, че всъщност стратегическото партньорство със Съединените американски щати още в началото на процедурите относно нашата кандидатура за приемане в НАТО стои на преден план. Ние участваме, както знаете, в Ирак и участвахме в една операция. . .

Водещ:

И там платихме с кръв.

А. Ангелов:

. . . в една коалиция, така е, имаме 13 жертви. . .

Водещ:

Но платихме с кръв. Да, платихме с кръв. Много скъпо.

А. Ангелов:

. . . и платихме с кръв. Засега, слава Богу, в Афганистан нямаме все още жертви. Имаме ранени и те се възстановяват. Искам

да кажа следното: ние сме страна - членка на НАТО от 2004 година, страна - членка на Европейския съюз и съгласно Лисабонския договор имаме определени задължения и по общата политика за сигурност и отбрана. Бидейки страна - членка на НАТО, ние имаме своите съюзнически задължения, които трябва да изпълняваме. Това не е въпрос на Съединените американски щати, както знаете, операцията ИСАФ на НАТО започна отначало като операция, ще сбъркам думата, няма да я употребя на английски, защото някои ме критикуват, че много говоря англицизми, но ще кажа само, че тя започна като чисто операция на Съединените американски щати и след това с мандат на ООН, на Съвета за сигурност тя стана операция на НАТО. Така че ние участваме там в операцията на НАТО, а не в частната операция на Съединените американски щати, която те провеждат.

Водещ:

Не, просто дали добрите отношения минават през. . . с американците в момента не минават през присъствието на нашите момчета там и дали няма да се постави въпрос за още войници, това исках просто да уточня.

А. Ангелов:

Само преди един ден заминаха три допълнителни групи, участващи в самата подготовка на Афганистанската национална армия, един медицински екип допълнителен, който ще бъде развърнат в Кандахар, болницата, и той ще осигурява и нашия контингент в Кандахар, и допълнително двама инструктури. Ние се придържаме изцяло към възприетата основна теза по време на срещата на високо равнище в Лисабон неотдавна, постепенно прехвърляне на отговорността за сигурността окръг по окръг, провинция по провинция на Афганистанската национална армия и на афганистанската полиция.

Водещ:

И така още сто години.

А. Ангелов:

Не зная колко години. По принцип на вас е известно може би, аз съм сигурен, че ви е известно, че всъщност има една индуктивна дата - краят на 2004 г. Но пак повтарям, всяко предаване на отговорността ще бъде на базата на конкретни условия, те са шест критерия и те се оценяват едновременно и от афганистанското правителство, и от командването на операцията ИСАФ, и когато има съгласие между тези две страни, ще се пристъпи към такова предаване.

Водещ:

Връщам се на парите. Закривате гарнизони, давате ниски заплати, пише ни един зрител, че има редови войници, които живеят мизерно в общежития. Как ще намерите кадрови военни при тези условия и при тази хронична липса на пари, г-н министър?

А. Ангелов:

В началото на годината бюджетът на Министерството на отбраната по сравнение с миналогодишния бюджет беше намален с 45 процента. При същата армия, при същите условия, при които те живееха. Ние не сме намалявали заплати, заплатите остават същите. Всички социални компенсации ги наричам, а не привилегии, останаха същите с изключение на две - да ползват ведомствено жилище, без да плащат наем, и да не могат да закупуват апартаменти поради огромния брой безквартирни в гарнизони, в които имаме войски и военнослужещи, които са без квартири. Всичко останало е запазено. Всъщност това костваше на Министерството на отбраната огромни усилия, огромни усилия да се харчи всяка стотинка с най-голямо внимание към онова, което довежда като резултат съответното плащане. И затова ние спряхме и плащания, спряхме и договори, които не можем да поддържаме по-нататък поради простата причина, че те се осигуряваха до 2009 г. от централния бюджет, а от началото на 2010 г. трябваше да се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната. Така че ние правим всичко възможно и аз мога да ви кажа, че всъщност нашите задължения, преходните, от тази година към 2011 г. ще бъдат не повече от една четвърт от задълженията, които поехме от края на 2009 г.

Водещ:

Но, ако се изтеглите от, как беше, Враца, Шумен, Плевен. . .

А. Ангелов:

Нито Шумен, нито Плевен ще се изтеглим, единственият гарнизон, който ще, няма да продължи да съществува, това е Враца. И аз следващия петък ще бъда във Враца и ще се срещна с обществеността, с близките, с военнослужещите и ще обясня защо. Днеска се връщам от Велико Търново, което. . . направих същото там. Там също съкращаваме един гарнизон. . .

Водещ:

Това не са много лесни обяснения. . .

А. Ангелов:

. . . в Горна Оряховица.

Водещ:

. . . това не са лесни обяснения.

А. Ангелов:

Ами, вижте, хората трябва да разберат, че с тези средства такава армия може да поддържа България и от такава армия наистина България има нужда. Това беше балансът.

Водещ:

Колко, 20 хиляди ли ще стигнем, колко?

А. Ангелов:

О, не. . .

Водещ:

Шегувам се, разбира се.

А. Ангелов:

Всъщност 37 хиляди са въоръжените сили, от тях 26 хиляди е българската армия.

Водещ:

Волен Сидеров тук носи документи за Ньойския договор, само че ние тая война я загубихме, г-н Сидеров.

Волен Сидеров:

Това е самият Ньойски договор. . .

Водещ:

А, това е самият Ньойски договор. . .

В. Сидеров:

. . . издаден 1919 г. от Държавната печатница на български и
френски и там само ще ви прочета чл. 66, който казва: общото число на военнослужещи в българската армия не трябва да надминава 20 хиляди души. Е, сега е горе-долу толкова - 26, т.е. ние отново сме победената държава, която е на колене и която, хайде, ако сложим репарациите, които. . . 2 милиарда и четвърт златни франка тогава трябва да платим, стотици хиляди добитък и т.н., България е една разорена държава. Сега ние отново загубихме студената война и отново сме в положението на Ньойския договор. Аз така мисля.

Водещ:

Поне една война няма ли да спечелим накрая?

А. Ангелов:

Въоръжените сили ще бъдат, повтарям цифрата, 37 хиляди.

Водещ:

Трийсет и седем хиляди?

А. Ангелов:

Това, което се е разбирало тогава, когато е приет Ньойския договор под българска войска.

Водещ:

Само ми кажете с да или не - разбирам ли ви, мога ли да обобщя срещата на НАТО в Лисабон така - противоракетен щит на България ще има, но не чисто американски, а натовски.

А. Ангелов:

Точно така.

Водещ:

Кога?

А. Ангелов:

Всъщност следващата година на заседанието на министрите на отбраната през март, а след това и през юни, трябва да бъдат представени всички разработки на Северноатлантическия съвет за това кога, как, къде ще бъдат развърнати средствата и как ще се осъществи всъщност противоракетната отбраната на НАТО в Европа.

Водещ:

Кога военното разузнаване ще има шеф?

А. Ангелов:

Следващата седмица.

Водещ:

Постоянен или изпълняващ длъжността?

А. Ангелов:

Изпълняващ длъжността, ще бъде един от заместник-директорите.

Водещ:

Кой печели от вашата позиционна война с президента, не знам дали правилно посочвам военния термин?

А. Ангелов:

Не е позиционна война, никой не печели твърдо, всички губим.

. .

Водещ:

А каква е - студена, гореща, танкова. . .

А. Ангелов:

Но тук ставаше въпрос за балансиране между лично его и обществен държавен интерес. Това е проблемът. За нас като правителство, които ръководим тази служба и отговаряме изцяло за нейната дейност, за нас беше важно да имаме човек отвън, който да оглави тази служба, и този човек беше достоен. За съжаление в продължение на три месеца той не беше назначен.

Водещ:

На едно лично его ли сблъсък или на две лични его, или може би три?

А. Ангелов:

Не, не е било мое лично его никога.

Водещ:

Може би на премиера?

А. Ангелов:

Не, това беше решение на цялото правителство.

Водещ:

Добре, благодаря ви. Г-н Аню Ангелов, министър на отбраната.

А. Ангелов:

И аз благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Джевдет Чакъров: Денят на Съединението кара всеки да се замисли за значимостта на обединението ни
Джевдет Чакъров: Денят на Съединението кара всеки да се замисли за значимостта на обединението ни
14:38, 06.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Пиян шофьор без книжка предизвика тежка катастрофа край Долна Оряховица, има пострадали деца
Пиян шофьор без книжка предизвика тежка катастрофа край Долна Оряховица, има пострадали деца
14:14, 06.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Атанас Зафиров: Денят на Съединението е светлата дата, която доказва величието на националния идеал
Атанас Зафиров: Денят на Съединението е светлата дата, която доказва величието на националния идеал
13:21, 06.09.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Слънчево време, на места с превалявания и условия за градушки
Слънчево време, на места с превалявания и условия за градушки
12:45, 06.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Премиерът Димитър Главчев: Обединени ще успеем
Премиерът Димитър Главчев: Обединени ще успеем
12:31, 06.09.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Километрични опашки и чакане с часове на граничните пунктове с Гърция
Километрични опашки и чакане с часове на граничните пунктове с Гърция
12:23, 06.09.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Русенци отбелязаха Деня на Съединението
Русенци отбелязаха Деня на Съединението
11:54, 06.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Кирил Петков: Съединението промени историята ни
Кирил Петков: Съединението промени историята ни
11:47, 06.09.2024
Чете се за: 00:45 мин.
В София започнаха честванията за Деня на Съединението (СНИМКИ)
В София започнаха честванията за Деня на Съединението (СНИМКИ)
11:41, 06.09.2024
Чете се за: 01:57 мин.
МС: Съединението е сред най-ярките примери за стремежа на народа ни
МС: Съединението е сред най-ярките примери за стремежа на народа ни
11:32, 06.09.2024
Чете се за: 00:25 мин.
С военен ритуал Варна отбеляза Деня на Съединението (СНИМКИ)
С военен ритуал Варна отбеляза Деня на Съединението (СНИМКИ)
11:11, 06.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Честванията за Деня на Съединението в Пловдив започнаха с тържествен молебен
Честванията за Деня на Съединението в Пловдив започнаха с тържествен молебен
10:25, 06.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Топ 24
Най-четени
Фейсбук политика – с Любен Дилов
Фейсбук политика – с Любен Дилов
М като мениджър - картини от един живот
"М" като мениджър - картини от един живот