НОВИНИ

Николай Младенов: Не може да искаме разместване на границите, когато цяла Европа говори за тяхното премахване

След сериозен разговор в МВнР вчера е станало ясно, че няма никакъв проблем да се състои поклонението пред паметника на Апостола в Босилеград. Нашите съседи, които ние категорично подкрепяме по европейския им път, трябва да си дадат много ясна сметка, че има 3 основни фактора, за да може всяка страна да бъде член на ЕС: да се спазва европейското законодателство; да се засилва регионалното сътрудничество и добросъседски отношения, заяви още Младенов. Той подчерта, че отношенията между България и Сърбия са много добри и имаме много важни стратегически проекти.

николай младенов искаме разместване границите цяла европа говори тяхното премахване
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 18.02.2011
Чете се за: 08:54 мин.
У нас
След сериозен разговор в МВнР вчера е станало ясно, че няма никакъв проблем да се състои поклонението пред паметника на Апостола в Босилеград. Нашите съседи, които ние категорично подкрепяме по европейския им път, трябва да си дадат много ясна сметка, че има 3 основни фактора, за да може всяка страна да бъде член на ЕС: да се спазва европейското законодателство; да се засилва регионалното сътрудничество и добросъседски отношения, заяви още Младенов. Той подчерта, че отношенията между България и Сърбия са много добри и имаме много важни стратегически проекти.

Николай Младенов:
- За да свалим от дневния ред една тема, която предизвиква излишен дебат - няма нито политически, нито юридически аргументи България или която и да е друга страна да търси някаква ревизия на границите между нашите две страни, свързана с изтичането на Ньойския договор.

За посланиците с агентурно минало Младенов заяви, че все още няма отговор от Президентството. Той очаква да стартират разговорите за предложенията за заместване на посланиците, на които им изтича мандатът, за които е взето решение да се върнат поради принадлежност към ДС.

Министърът подчерта, че не става въпрос за оценка на личните качества на хората, които се справят много добре, "но България не може да си позволи 2011 година да не реагира на факта, че през последните години се е увеличил техният брой - 50% от хората, които са ни представлявали през последните 20 години са били свързани с ДС".

На въпроса "Кога ще влезем в Шенген?" министър Младенов отговори: "Когато изпълним критериите и когато нашите партньори вземат политическото решение това да се случи".

Цялото интервю с министър Николай Младенов можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща Жени Марчева:
Гост на "Денят започва" е външният министър Николай

Младенов. Добро утро, здравейте.

Николай Младенов:
Добро утро.

Водещ Андрей Захариев:
Здравейте.

Водеща:
Да продължим темата за Левски и за случващото се в Босилеград. Вие какво разбрахте, с какво всъщност това честване на нашите сънародници там на годишнината от смъртта на Левски застрашава здравето, обществения морал и сигурността на жителите на...

Н. Младенов:
С нищо.

Водеща:
... Босилеград?

Н. Младенов:
Това е едно традиционно честване, което не за първи път се случва. Нищо не може да оправдае това, което е решила сръбската полиция във вчерашния ден да въведе забрана за това събиране. Аз се радвам обаче, че след като имахме много сериозен разговор по този въпрос вчера в Министерство на външните работи, стана ясно, че няма проблем да се състои поклонението пред паметника на Апостола. Ако е имало някакви съмнения, че ще има безредици или че ще има някакви провокации, или че има някакви, така, други причини, които всяка една страна може внимателно да анализира, е трябвало ние да бъдем предупредени, за да може да се вземат адекватни мерки да не случват такива неща, ако има такива съмнения. Това би била европейската практика.

Водеща:
Г-н министър, вчера написахте в Туитър по повод това, че този случай няма да остане без последствие, какви ще бъдат последствията?

Н. Младенов:
Ами вижте, това е един случай, от който човек трябва да си извади сериозен извод за начина, по който нашите съседи, които ние категорично подкрепяме и ще продължим да подкрепяме по пътя им към Европейския съюз, защото аз продължавам да съм убеден, че това е единственият начин да се гарантира, че не само подобен тип инциденти, а въобще развитието на региона ще е успешно, трябва много внимателно да си дадат сметка, че има три много важни фактора, за да може всяка страна да бъде член на Европейския съюз. Първият е да се спазва европейското законодателство, което е налично. Вторият е да се засилва регионалното сътрудничество и ние затова залегнахме през последните месеци толкова много на срещи, които са между България, Сърбия, Гърция например в един формат. След броени дни аз заедно със словенския министър на външните работи пътувам за Сараево. И третият фактор е добросъседските отношения. И нямаме нужда от подобен тип провокации, защото отношенията между България и Сърбия са много добри, имаме много важни стратегически проекти, които трябва да реализираме, единият от които пряко засяга нашите сънародници от Западните покрайнини - това е изграждането на магистралата от София до Ниш и оттам връзката вече с Белград, което ще има пряк икономически интерес и отново възможности за регионално сътрудничество за конкретни икономически проекти.

Водещ:
Г-н Младенов, безспорно стана ясно, че вашата бърза лична и на ведомството ви реакция вчера даде резултат, имаше опит, за... така, с хитрина се измъкна сръбската страна, поне това е моят коментар, но мислите ли...

Н. Младенов:
Извинявайте, че ви прекъсвам, аз това го отдавам като малко болки на растежа и на адаптацията към европейските представи как се правят нещата. Неща, с които ние в България отдавна сме свикнали.

Водещ:
Въпросът ми е обаче, знам, че вие сте способен да дадете възможно най-дипломатичния и все пак съдържателен отговор. Не се ли, така, стреснаха обаче сръбските власти там, в региона, от шествието по повод Ньойския договор от миналата година? Малко не очакваха може би, така, българите да излязат срещу Ньойския договор.

Н. Младенов:
Ами, аз мисля, че това, което стана миналата година, е може би част от причината те да са очаквали някакви недоразумения.

Водещ:
Сега да, но тогава не, това имах предвид.

Н. Младенов:
Но пак казвам, че, ако е имало такива очаквания, трябвало е ние навреме да бъдем сезирани за тях. Искам да бъда много ясно и категорично разбран, за да свалим от дневния ред една тема, която предизвиква излишен дебат. Няма нито политически, нито юридически аргументи България или която и да е друга страна да търси някаква ревизия на границата между нашите две страни, свързана с изтичането на Ньойския договор. Има достатъчно договорености - европейски, двустранни, международни, които гарантират, че границите на Балканите...

Водещ:
Остават.

Н. Младенов:
...такива, каквито са, остават. Това, което ние искаме, и това, което в крайна сметка е нашият фундаментален национален интерес, и което защитава в най-голяма степен интереса на нашите сънародници в съседните на България страни, това е тяхната пълна интеграция в Европейския съюз. Защото не може да искаме да разместваме границите, когато цяла Европа говори за тяхното премахване.

Водещ:
Разбира се.

Водеща:
Добре, да поговорим за дипломатите с агентурно минало. Имате ли въобще някакъв отговор от "Дондуков", 2 на предложението на Министерския съвет посланиците ни с агентурно минало да бъдат оттеглени?

Н. Младенов:
Не, но аз и не съм очаквал. Това, което очаквам да се случи, е през следващите седмици да започне разговорът вече, подготвен от наша страна и от Министерския съвет, за това какви са предложенията за заместване на посланиците, на които им изтича мандатът, на тези, за които е взето решение да се върнат поради връзките с Държавна сигурност. Пак искам да подчертая, че тук не става въпрос за оценка на техните лични качества. Има много хора, които се справят много добре в постовете, които заемат, но България не може да си позволи 2011 г. да не реагира на факта, че през последните години се е увеличил техният брой, че 50 процента от хората, които са ни представлявали през последните 20 години, са били свързани с Държавна сигурност. Това са факти, които са налични, и ние трябва да имаме политическото затваряне на тази тема.

Водеща:
Всъщност на колко от тези посланици, свързани с бившата Държавна сигурност, тази година им изтичат мандатите?

Н. Младенов:
Не мога да ви кажа точната бройка, но мисля, че някъде... не мога, ще ви излъжа, мисля, че някъде около двайсетина човека.

Водеща:
Не, любопитно ми е как, как започвате дебата за това кои ще са новите лица на дипломатическите ни мисии, ако не сте изтеглили старите.

Н. Младенов:
Е, той по принцип така се води дебатът. Той не се води едва когато се прибере човекът кой ще го замести. Дебатът започва достатъчно по-рано и това, което аз ще направя, е когато съм готов с цялостното предложение, ще. .. абсолютно мотивирано за всеки един от кандидатите, ще го внеса както на Министерски съвет, така и на президента, за да може да постигнем съгласие по най-добрия начин, по който да продължи работата.

Водеща:
Категорично обаче отхвърлихте това, което президентът предлага - индивидуален подход спрямо всеки един от посланиците.

Н. Младенов:
Ако беше 1991 г., може би това щеше да бъде възможно.

Водеща:
Това означава ли, че ще видим нови фигури, нови лица...

Н. Младенов:
Има достатъчно хора в българската дипломатическа служба...

Водеща:
...на посланически постове?

Н. Младенов:
Има достатъчно хора в България, които за последните 20 години са се формирали и като експертиза, и като знания да могат да изпълняват тези функции. Нека и на тях да им дадем шанс.

Водеща:
Въпросът е дали ще видим тези нови лица на ръководители на дипломатическите ни мисии след края на мандата на президента, което ще рече след 21 януари 2012 г.?

Н. Младенов:
Всичко това зависи от готовността на всички институции да работят конструктивно, за да се реши този въпрос. Аз съм абсолютно готов да се реши този въпрос конструктивно, в рамките на това, което е заявено като политическа воля от две трети от Народното събрание на България, а българската дипломация, представителите на Република България по света да не бъдат обвързани, да не тежи върху тях съмнението или информацията, или страхът, че са били свързани със системата на бившата Държавна сигурност.

Водещ:
Г-н министър, бих искал да ви попитам дали не беше подсказано, или направо, така, дадено да разберем съвсем ясно в един ключов момент от нашия път към Шенген, че е крайно време да се разделим с тези дипломати? Имам предвид дадено ни беше да разберем от нашите партньори съюзници.

Н. Младенов:
Не, никой не ни е казвал, че трябва това да го направим. Очакването е по-скоро, мога да го формулирам като нещо, което отдавна трябваше да направим, защото в момента, в който беше заявена тази категорична воля на правителството и на буквално цялото, на почти цялото Народно събрание, на две трети от народните представители, това срещна категорична подкрепа във всичките ни партньори в Европа, а у много от тях предизвика и недоумение защо чак сега се сещаме за тази тема, защо това не е направено. Достатъчно...

Водеща:
А кои държави изразиха недоумение?

Н. Младенов:
Няма държава, която да не е изразила недоумение, ако искате така да го кажа най-точно.

Водеща:
Добре.

Н. Младенов:
Но не очаквайте това да бъдат някакви официални демарши или някакви официални писма да се разменят с недоумения, съмнения и т.н. Това, което остава недоизказано, това, което е съмнението към България, е нещото, с което ние трябва да се справим, не това, което пише в официалната кореспонденция.

Водеща:
Знаете ли, преди няколко седмици тук в това студио гост ни беше бившият външен министър Ивайло Калфин и той каза, че премиерът Бойко Борисов тихомълком е подновил мандатите на трима от посланиците с агентурно минало. Вярно ли е това?

Н. Младенов:
Какво значи тихомълком?

Водеща:
Без да се дава публичност.

Н. Младенов:
И моля да спрем да говорим глупости по телевизиите и радиата. Ясна, пак повтарям, ясна е политическата воля на това правителство. Предното правителство на г-н Калфин е правителството, което най-много, най-много в историята на последните 20 години е превързало точно дипломатическата служба в зависима от кадрите на бившата Държавна сигурност. Само да припомня, че той назначи за постоянен секретар на Министерството на външните работи човек, който сега всеки може да му прочете досието, то е публично, който дори не е дипломат, той е легендиран като дипломат от Държавна сигурност, обучен в академията на КГБ. Така че аз в тези разговори не искам да влизам, защото, пак повтарям, тази тема за мен е затворена, за правителството е затворена. Вече е въпрос на административни, конкретни действия, за да може в рамките на тази година да се приключи с нея. Така че който каквото иска да говори, връщане назад няма. Дори и следващо правителство да дойде след нас, връщане назад няма да има.

Водеща:
Добре, сега тече конкурс за генералните консули. Колко общо са кандидатите, които се явиха?

Н. Младенов:
Над 120, ако не се лъжа, са се явили. През следващите дни предстои да приключи първият кръг, който е. .. по проверката по документи кой отговаря на изискванията, след което ще имат интервюта с комисия. След което, аз се надявам, че комисията ще ми предложи по няколко кандидати за всеки пост, които аз вече да интервюирам лично и да взема решение кой къде да бъде изпратен.

Водеща:
Към кои консулства има най-голям интерес? Разбрах за Санкт Петербург.

Н. Младенов:
Санкт Петербург, европейските консулства в Мюнхен, мисля че има голям интерес, в Солун има голям интерес. Консулската работа е, така, работата на генералния консул е доста важна и отговорна, защото тя е свързана не само с преките контакти, с най-преките контакти с българските граждани, но и осъществяване на една пряка връзка с местните власти, която е много важна за решаването на каквито въпроси възникнат.

Водещ:
Г-н министър, малко ще поведа разговора в друга насока. Преди дни се проведе дебат в европарламента, иницииран от нашите евродепутати и либерали-социалисти, знаете за какво става въпрос, беше ли полезен той за България? Това ли беше моментът?

Н. Младенов:
Категорично беше излишен. Видяхме, че никой не присъства на него, че се повториха едни и същи неща, които в България си ги говорим, просто явно някой искаше да го направи това в Европейския парламент, в полунощ, или в 11.00 часа вечерта беше нещо такова...

Водеща:
10.10 тяхно време, да.

Н. Младенов:
Да, абсолютно излишно, абсолютно безполезно. Не е това начинът, за да се решават проблемите в България.

Водеща:
Добре. Господин министър, кога ще влезем в Шенген?

Н. Младенов:
Когато изпълним критериите, когато нашите партньори вземат политическото решение това да се случи. Аз се надявам, че сега, след като имаме потвърдено, че докладите на България вече са одобрени и очакваме втората проверка да се случи, окончателната проверка да се случи в края на месец март, както и ние искахме от самото начало, до лятото на тази година ще има възможност да се вземе решение, за да започне процедурата по отварянето ...

Водеща:
Тоест реалистичен ви се струва хоризонтът 2011?

Н. Младенов:
Няма да ви кажа тази дата или онази дата, или в толкова часа, защото ...

Водеща:
Не, аз не искам от вас дата, въпросът е до края на годината дали ще се случи? Това реалистичен хоризонт ли е?

Н. Младенов:
Мисля, че е реалистичен хоризонт. Не искам да казвам дата, защото ние не се надбягваме със собствената си сянка.

Водещ:
Добре, ще ви попитам съвсем директно: не ни ли разиграват малко некоректно политически чисто някои държави в Европейския съюз?

Н. Младенов:
Някои държави в Европейския съюз имат ясен вътрешнополитически дневен ред, който се опитват да прехвърлят навън. Една поне държава това го прави.

Водещ:
За Франция ли говорите?

Н. Младенов:
Не искам да говоря конкретно, с имена...

Водещ:
Да, разбрах ви.

Н. Младенов:
... но, пак повтарям, за да може ние да не им даваме повод това да се случва, ние трябва да бъдем абсолютно коректни в изпълнението на всичко, което сме поемали до този момент като ангажименти. От 2007 година до 2009 година България не е била коректна в изпълнението на ангажиментите си към Европейския съюз. Доказателства са, че бяха спрените фондове, които вече са пуснати отново за страната, доказателство е механизмът, който ни беше наложен, срамен механизъм за наблюдение на съдебната система и корупцията. Това е тежко наследство, което отнема много време и много сериозни усилия да бъде преодоляно. А когато то бъде преодоляно, няма да имаме и такива проблеми, каквито имаме в момента.

Водеща:
Последно. Днес очакваме доклад по този срамен механизъм, както се изразихте. Какъв доклад да очакваме на Европейската комисия? Факт - в него няма да има политически обобщения?

Н. Младенов:
Това е междинния доклад. Аз се надявам, че той ще отрази коректно това, което е извършено до този момент, като, разбира се, големият, ако мога така да се изразя, доклад ще бъде лятото.

Водеща:
Така е. Добре. Благодаря ви за това интервю.

Н. Младенов:
Благодаря и аз.

Водеща:
Това беше външният министър Николай Младенов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Опасна жега, захлаждане се очаква в края на седмицата
Опасна жега, захлаждане се очаква в края на седмицата
13:13, 16.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Главчев: Хората в районите на пожарите да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме
Главчев: Хората в районите на пожарите да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме
12:58, 16.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Пожарът в района на варненското село Слънчево е овладян
Пожарът в района на варненското село Слънчево е овладян
12:41, 16.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Хеликоптери вече подпомагат овладяването на огъня край Стара Загора
Хеликоптери вече подпомагат овладяването на огъня край Стара Загора
12:34, 16.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Пожарът в Сакар е овладян, община Свиленград ще подпомогне засегнатите животновъди
Пожарът в Сакар е овладян, община Свиленград ще подпомогне засегнатите животновъди
12:30, 16.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Социални работници на протест за по-високи заплати
Социални работници на протест за по-високи заплати
12:09, 16.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Калин Стоянов от Стара Загора: Чакаме помощ от Чехия и Румъния за овладяване на бедствието
Калин Стоянов от Стара Загора: Чакаме помощ от Чехия и Румъния за овладяване на бедствието
11:54, 16.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
ГЕРБ-СДС ще се срещне с ПП-ДБ, но остава против кабинет с втория и третия мандат
ГЕРБ-СДС ще се срещне с ПП-ДБ, но остава против кабинет с втория и третия мандат
11:33, 16.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Бърз влак от Пловдив към Русе прегази легнал на релсите мъж
Бърз влак от Пловдив към Русе прегази легнал на релсите мъж
11:28, 16.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Отцепилите се депутати от "Величие" няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ
Отцепилите се депутати от "Величие" няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ
11:11, 16.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Мъж загина при катастрофа между лека кола и камион на пътя Русе - Велико Търново
Мъж загина при катастрофа между лека кола и камион на пътя Русе - Велико Търново
10:51, 16.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Президентът: Ще се водя от Конституцията, още тези дни ще взема решение за мандата
Президентът: Ще се водя от Конституцията, още тези дни ще взема решение за мандата
10:41, 16.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Топ 24
Най-четени
България дължи вноски за  Бургас-Александруполис
България дължи вноски за "Бургас-Александруполис"
ЦС на ДПС заседава
ЦС на ДПС заседава