НОВИНИ

Министър Трайков: До 30 юни преговаряме за АЕЦ "Белене"

До 30 юни разговорите с руската страна за договор за строежа на АЕЦ "Белене" продължават. Основните теми, по които се преговаря, са свързани с изискванията за безопасност - техническата надеждност и спазването на изискванията, с оборудването на централата и икономическите въпроси - най-вече за цената и разпределението на рисковете. Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма.

министър трайков юни преговаряме аец белене
bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 30.05.2011
Чете се за: 07:34 мин.
У нас

До 30 юни разговорите с руската страна за договор за строежа на АЕЦ "Белене" продължават. Основните теми, по които се преговаря, са свързани с изискванията за безопасност - техническата надеждност и спазването на изискванията, с оборудването на централата и икономическите въпроси - най-вече за цената и разпределението на рисковете. Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма.

"АЕЦ "Белене" е само една част от общата тема за енергийната сигурност. . . В тази връзка освен централите много е важно как електроенергията достига до потребители, а до тях стига чрез мрежата, чрез енергийните магистрали и пътища. Затова вчера открихме рехабилитираните въздушни линии, които станаха причина за проблемите по Черноморието миналата година. . .", добави министърът.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Сега на пряката ни линия от "Златни пясъци" е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Надявам се да имаме добра връзка с него. Добро утро, г-н министър, здравейте.
Трайчо Трайков:
Добро утро на вас и на зрителите.
Водеща:
Как сте, добре ли сте?
Тр. Трайков:
Аз добре, благодаря. Вие?
Водеща:
Само след няколко дни е 1 юни, в сряда се пада. Какво се
случва, ако до 1 юни няма договор между страната ни и руснаците за строежа на АЕЦ "Белене"?
Тр. Трайков:
Нищо не се случва. Продължението на действащите
договорености е до 30 юни, дотогава е срокът на последното
допълнение. Така че през това време се преговаря. Разбира се,
темите са много, за да бъдат изброявани отново във всяко
интервю, но те са свързани основно с изискванията за
безопасност, с очакваните такива, с надеждността - както
техническа, така и по отношение на спазване на тези изисквания, на оборудването и на централата, и, разбира се, с икономическите въпроси, и най-вече свързани с цената, но и разпределението на рисковете. Но АЕЦ "Белене" е само една част от общата тема за енергийната сигурност, което е и причината за участието ми на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО, тъй като енергийната сигурност е въпрос, който освен нас, разбира се, вълнува и всичките ни съюзници в НАТО. И в тази връзка освен централите, много важно е и как стига електроенергията до потребителите, а до тях стига чрез мрежата, чрез енергийните магистрали и пътища. Затова вчера открихме рехабилитираните въздушни линии, които станаха причина за проблемите по Черноморието миналата година. Вече вследствие на увеличената с 60 процента програма за инвестиции в мрежата на НЕК имаме рехабилитирани въздушни линии с нови проводници, със сменени фундаменти, с подстанция, която. . . с рехабилитирана подстанция, с втора подстанция, която ще пуснем към 20 юни с няколко месеца предсрочно. Всичко това ще гарантира един спокоен, успешен туристически сезон, както и за потребителите качествено и непрекъснато електроснабдяване.
Водеща:
С други думи, гарантирате, че няма да се получи онази
неприятна ситуация от миналото лято, когато почти цялото Южно Черноморие за дълъг период от време остана без ток. Това е добре за туризма и не само за туризма, за всички нас. Но ще ви върна малко на АЕЦ "Белене". Казвате, всъщност истинската дата е. . .
Тр. Трайков:
Съжалявам, не ви чувам, чух само началото на въпроса ви за
ситуацията. . .
Водеща:
Аз не съм задала въпроса, сега ще го задам.
Тр. Трайков:
Тя няма да се повтори. Имаме всички основания да смятаме. . .
Водеща:
Вие казахте за датата 30-и. . . казахте за датата 30 юни. . .
Тр. Трайков:
. . . са качествени. Това беше потвърдено вчера и пред
камерите от всички отговорни технически лица и ръководители на компанията. Тази година НЕК изпълни своите отговорности, държавата изпълни своите отговорности, така че да няма проблеми.
Водеща:
Разбрах ви, това е за проблемите, че няма да има всъщност
проблеми със снабдяването на ток на Черноморието ни. Аз обаче ви връщам на темата за АЕЦ "Белене", защото вие казахте, че няма нищо драматично в 1 юни, срокът е 30 юни. Какво обаче, пак ще ви попитам, се случва, ако до 30 юни нямаме договор с руснаците за строежа на АЕЦ "Белене"? Ще е задължена ли страната ни да изплаща компенсации в може би размер на стотици милиони евро?
Тр. Трайков:
А аз пак ще ви отговоря, че няма смисъл всеки ден да се
задава въпросът какво ако това или какво ако онова. Преди малко ви обясних по какви въпроси се работи. Има екипи, работни групи от БЕХ, НЕК, министерството, АЕЦ "Козлодуй", консултантите ни, разговаряме.
Водеща:
Министър Трайков, сам разбирате, че събитията, включително и тези в енергетиката, имат своята логика. Ако преди време шефът на НЕК Красимир Първанов си отиде, защото си е позволил да подпише нещо, за което е нямал вашата санкция, аз се питам тогава защо няма нищо драматично нито в датата 1 юни, нито в датата 30 юни? Тогава защо си отиде Красимир Първанов?
Тр. Трайков:
Защото наруши дадените му разпореждания и защото не беше подписал най-доброто. . . най-добрия документ. Нашата задача обаче е при всички обстоятелства да гарантираме интересите на нашата страна и това правим, и се справяме успешно.
Водеща:
Всъщност заради това ли искате да бъде, как да кажа,
конструиран, да бъде написан един нов договор за АЕЦ "Белене" - заради по-добрата защита на интересите на страната ни?
Тр. Трайков:
Разбира се, винаги това е основата. И дори преди малко ви
казах конкретно кои са основните неща, които искаме да видим. Сигурност, първо сигурност за хората, които живеят в България и тези около нас, за ядрена безопасност. Второ, че са предвидени такива параметри, които да дават гаранции, че и в следващите 50 години, за колкото се разчитат финансовата и икономическа обоснованост на проекта, няма да имаме проблеми по този въпрос. Че ще имаме централа, която ще работи 50 години, без да се налага да я спасяваме от затваряне. Трето, икономическата целесъобразност. Четвърто, възможността договорите да са така конструирани, че към тях да могат да влязат и външни инвеститори. Всичко това са въпроси на. . . хиляди дребни въпроси, по които се преговаря ежедневно.
Водеща:
Всъщност онзи ден, когато съобщихте, че ще има нов договор за АЕЦ "Белене", вие използвахте един метафоричен израз - трябва да се върнем към началото на лабиринта. А какво мислят руснаците за връщането към началото на лабиринта?
Тр. Трайков:
Ами, искам да ви предложа да попитате за това самите тях. И искам така също да ви попитам дали имате и други въпроси, които са свързани с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. . .
Водеща:
Разбира се, че имаме.
Тр. Трайков:
. . . или ви интересуват само въпросите на министерството на
АЕЦ "Белене"?
Водеща:
Не, по никакъв, разбира се, че имаме и други въпроси.
Водещ Андрей Захариев:
Да, имаме други въпроси.
Водеща:
Но всъщност за секунда обаче, може би връзката ни прекъсна.
. .
Тр. Трайков:
Слушам ви. . . аз ви чувам добре.
Водеща:
Аз ще ви помоля само да останете на линия, защото се чуваме, но за съжаление вероятно само за секунди не се виждаме.
Водещ:
Сега се виждате вече, да.
Водеща:
Да, сега пък аз не се виждам, но това няма никакво значение. Важното е, че вие се виждате.
Тр. Трайков:
Да, здравейте отново. Аз така и така не ви виждам, но ви
чувам.
Водеща:
Чуваме се. Последен въпрос, свързан с министерството на АЕЦ "Белене". Кога ще е готова експертизата. . .
Тр. Трайков:
Ама няма такова министерство, уважаема госпожо.
Водещ:
Вие така се изразихте.
Водеща:
Не, нали вие сам се заиграхте с това, естествен, че няма,
има министерство на енергетиката. Затова се учудвам на, как да кажа, на нежеланието. . .
Тр. Трайков:
Да, може би трябва да се назначи такъв човек.
Водеща:
. . . с което отговаряте на въпросите за АЕЦ "Белене".
Наистина последен въпрос, кога ще е готова. . .
Тр. Трайков:
Добре, ето, питам ви, попитайте ме още веднъж, за да чуете
нещо, което ви интересува, което ще може да разберете и което се е променило между онзи ден и днес.
Водеща:
Всъщност ще ви попитам за това кога Ейч Ес Би Си наистина ще е готово с оценката си за това дали строежът на АЕЦ "Белене" ще е изгоден за България или не?
Тр. Трайков:
Строежът може да бъде изгоден при определени условия. И
целта на преговорите и на анализите е да заложим такива условия, които да направят проекта изгоден. Няма нито един проект, и за 5 милиарда, и за 5 милиона, и за 5 хиляди, който да е изгоден по презумпция. Всичко зависи от условията и от това какво се заложи в него.
Водещ:
Министър Трайков, сега и аз бих искал да ви попитам наистина вече нещо друго, свързано с ядрената ни енергетика, но не с АЕЦ "Белене". Този меморандум с "Уестингхаус", целящ диверсификация на доставките на гориво, на ядрено гориво, притеснително ли е това, че "Уестингхаус" отказват да отработват, да приемат обратно отработеното гориво и също така, пак от икономическа гледна точка, тези 2 години, които ще отнемат лицензирането на тази. . . на доставките на това горива, дали от икономическа гледна точка са проблемни, нерентабилни и оскъпяват много тази сделка?
Тр. Трайков:
Меморандумът, който ще бъде подписан между БЕХ и
"Уестингхаус", е меморандум за сътрудничество и една от точките в него е за проучване на възможностите за продажба на гориво от "Уестингхаус" на българските ядрени мощности. Други теми са дейности по продължаването на живота на пети и шести блок, както и по извеждането от експлоатация на блок от едно до четири, както и свързани с подобряването на контролно-измервателната техника в ядрените мощности, които има България. Що се отнася до горивото конкретно, ние искаме да дадем възможност, когато обявим следващият път търг, да имаме алтернативни доставки и конкуренция. За това е необходимо да се извърши подготвителна работа от компанията, която отнема време и пари. Ние ги окуражихме да направят това, за да могат следващия път те да предложат продукцията си, а ние да имаме избор.
Водеща:
Министър Трайков, защо страната ни иска още средства като компенсации за затварянето на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" от едно до четири и въобще какви са шансовете да поискаме тези допълнителни компенсации?
Водещ:
Да ги получим всъщност.
Водеща:
Да, да получим тези допълнителни компенсации?
Тр. Трайков:
Вече сме ги поискали, а пък в последните два дни дадохме
допълнителни пояснения по апликацията си. Ние сме поискали 450 милиона за периода от 2014 до 2020 година, защото те реално са необходими за дейностите по извеждане от експлоатация. За привеждането на площадката, на която са малките реактори, в състояние зелена поляна. Всичко това струва много пари.
Водеща:
Как преценявате шансовете. . .
Тр. Трайков:
И има съвсем. . . според мен, аз съм оптимист, имаме съвсем
реални шансове да получим.
Водеща:
Добре, ще ви върна към това, за което заговорихте в
началото, че 70 процента от енергията у нас е от чужди
източници. Ако в момента хипотетично газовите доставки от Русия спрат, според вас ще се повтори ли ситуацията от началото на 2009 година?
Тр. Трайков:
Ако спрат, ще се повтори ситуацията от миналата година от
гледна точка на това, че газът от Русия ще спре, защото имаме
една тръба. Това, което е различно, че има достатъчно газ в
хранилището, имаме местен добив, който донякъде компенсира вноса. Освен това имаме реверсивна връзка по съществуващия газопровод с Гърция, откъдето можем да получим аварийни доставки.
Водеща:
А връзките ни със съседните Сърбия, с Румъния?
Тр. Трайков:
Що се отнася до допълнителните интерконектори, това е от
абсолютен приоритет за нас, защото това дава реалната
диверсификация. Така наречената гръцка връзка например всъщност е продължение на газопровода Турция - Гърция - Италия, чрез който ще можем да получим азербайджански газ. Затова и вече сме извършили работа, която ни е приближила с две години до реализирането на този проект. Той на практика е един мини "Набуко". С Румъния работата е още по-напреднала. Там лятото започва полагането на тръбите в подводния участък между Русе и Гюргево.
Водещ:
Министър Трайков, не ни остава много време, какви са според вас сега перспективите в най-близко бъдеще пред либерализацията на електроенергийния пазар в България? Дискутира се много.
Тр. Трайков:
Дискутира се. Вие знаете, че на практика либерализацията,
т.е. на теория в България има пълна либерализация на
електроенергийния пазар от 1 юли 2007 година. Знаете ли защо не се случва на практика? Защото само 27 процента от
електроенергията, която се използва в България, всъщност е
налична за търговия на свободния пазар. Останалото е по
дългосрочни договори, сключени от предишни правителства, и за регулирания пазар. В момента никой не иска да излиза от
регулирания пазар - нито домакинствата, нито малките фирми,
които имат възможност да го направят, защото. . . просто защото там цените са най-ниски. Все пак от миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и министерството приеха всички необходими промени в правилата и законите, като например пазар ден напред, спот-пазар и т.н., които да дадат възможност за една ефективна търговия извън провежданите сега търгове на електроцентралите. Това най-често се свързва с електроенергийната борса. Ние започваме работа на платформата в тестов режим от месец юли, за да видим как ще се развият нещата, дали ще се получи необходимата ликвидност. Във всеки случай, след като започне борсата в България, следващият етап е тя да стане част от един регионален пазар.
Водеща:
Министър Трайков, последен въпрос. Имате ли отговор на
въпроса с какво Делян Добрев е по-добър като заместник-министър от Марий Косев?
Тр. Трайков:
Не бих си позволил такава оценка да давам на абсолютно
никого, защото вярвам, че всеки от нас има своите силни страни. Въпросът е те да бъдат използвани по правилния начин.
Водеща:
Защо според вас Марий Косев не успя да прояви своите силни страни?
Тр. Трайков:
Напротив, прояви ги.
Водеща:
Тогава защо беше уволнен?
Тр. Трайков:
Защото прояви и такива, които могат да се оптимизират и
най-вече защото понякога обстоятелствата се променят така, че най-лесният начин е нещата да продължат оптимално с такъв вид персонални смени.
Водеща:
Добре, философски отговорихте на този въпрос. Благодаря ви за това интервю. Това беше министърът на икономиката,
енергетиката и туризма Трайчо Трайков в коментар за "Денят
започва" от "Златни пясъци".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
19:26, 27.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:28, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
16:02, 27.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
15:40, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Сара Пейлин яхна мотор
Сара Пейлин яхна мотор
Йордан Войнов: Няма испански краставици на нашия пазар
Йордан Войнов: Няма испански краставици на нашия пазар