НОВИНИ

Йордан Войнов: Няма испански краставици на нашия пазар

Резултатите от лабораторните анализи на краставиците на българския пазар ще бъдат готови утре. В момента у нас не се предлагат краставици, внос от Испания, но е имало такъв внос през март и април. Това каза за "Денят започва" директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов.

йордан войнов испански краставици нашия пазар
bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 30.05.2011
Чете се за: 06:36 мин.
У нас

Резултатите от лабораторните анализи на краставиците на българския пазар ще бъдат готови утре. В момента у нас не се предлагат краставици, внос от Испания, но е имало такъв внос през март и април. Това каза за "Денят започва" директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов.

Според него няма повод за безпокойство относно разпространението на заразата с ешерихия коли у нас. Той призова да се спазват хигиенните правила, зеленчуците да се приготвят и съхраняват правилно.

В момента краставиците, които се предлагат на нашия пазар, са с произход България и Гърция. У нас в този период се предлагат домати и портокали от Испания, за които е наложена възбрана за тяхното предлагане на пазара.

Пълен текст на разговора

Водещ Андрей Захариев:
Не знам колко пъти от началото на предаването вече стана
дума за. . . най-вероятно заразените с ешерихия коли краставици, които причиняват заразата в Германия, а вече и в други страни на Европа. Тук при нас вече е д-р Йордан Войнов, директор на българската Агенция за безопасност на храните. С него ще разговаряме за това. Здравейте, докторе.
Йордан Войнов:
Здравейте.
Водещ:
Надявам се, че вие ще ни успокоите. . .
Й. Войнов:
Да.
Водещ:
Като гледам как изглеждате и как гледате, мисля, че нямаме
повод за притеснение, но сега ще. . .
Й. Войнов:
Абсолютно.
Водещ:
. . . разнищим темата. Преди това обаче да се пренесем в
Германия, откъдето тръгна всичко и където всъщност в северната част на страната се предполага, че положение. . . че всъщност е източникът на заразата. Става дума не за производителите, разбира се, те са най-вероятно в Испания, но за дистрибуторите, които са разпространили тези краставици. И така, ето и малко предисловие, преди репортажа на Мария Стоянова. В Германия от миналата седмица се борят безуспешно с този нов враг стомашно-чревната бактерия ешерихия коли. Нейна жертва станаха 10 души, казахме го вече. Други 1000 са заразени. Ето и репортажът на Мария Стоянова.

х х х

Водещ:
Така, д-р Войнов, веднага взимам повод от това, което чухме - източникът на заразата остава мистерия. Какво ще кажете като специалист - истина ли са краставиците според вас, или мистерия?
Й. Войнов:
До този момент информацията, която имам от Европейската комисия, а при нас обменът на информация върви от две системи - едната система е за ранно оповестяване на медиците, на хуманните лекари, другата е за бързото оповестяване на храните и фуражи, огнището е едно, наистина в Северна Германия, Хамбург. По принцип тази ешерихия коли, тази разновидност на ешерихия коли, това е серотип О104, като тя е ентерохеморагична и произвежда един специфичен токсин, шига токсин, който 10 процента от заболелите фактически. . . заболяването протича тежко, уврежда бъбреците, така че очакванията от тази бактерия човек да се инфектира е по-често срещано от сурово месо и сурово мляко, понеже тази бактерия я има при бозайниците и преживните животни, така че. . . но е установена в краставиците, които са внос от Испания, и то областите Алмерия и Малага.
Водещ:
Да, но испанците казват у нас нямаме случай, в Германия е
сигурно.
Й. Войнов:
Сега вече допълнително се изяснява дали са пристигнали
осеменени с тази бактерия, или впоследствие е инфектирана при транспорта, при разтоварването и т.н., но работи се по случая, така че. .. Европейската комисия държи в течение всички страни членки по тези системи, така че няма никакъв проблем. В България няма такъв внос на испанска краставица. Има. . .
Водещ:
Нито директно от Испания, нито от дистрибутори, примерно Германия?
Й. Войнов:
Не, не, тъй като в момента тръгва българската краставица и
цената, която е на българската краставица, е доста конкурентна, че испанската краставица да може да се наложи. Имало е такъв внос март - април. Април месец наистина е имало такъв внос от Испания, но в момента няма. Единствено на българския пазар присъства българска краставица и отчасти от Гърция.
Водеща Жени Марчева:
Въпреки това като презастраховка един вид ще призовете ли
хората, които в момента ни гледат, временно, за определен период от време, да спрат да ядат краставици, за да е сигурно, че няма да им се случи случка?
Й. Войнов:
Не, не, не бих. . . Бих им дал няколко съвета. Както ние
изискваме от производители и търговци да спазват добри хигиенни практики, това задължително трябва да го направят и нашите потребители - задължително измиване на плодовете и зеленчуците, но само от регламентирани водоизточници, не от бунари, от такива, които не са регламентирани. Другото, което е, недопускане на кръстосване на пътищата при приготвяне на храна в домашни условия. Веднага ще обясня какво значи това. Когато се реже с ножа сурово месо, този нож трябва да се измие, за да се режат зеленчуците. Ако се пипа месо, сурово месо, задължително измиване на ръцете, нали, и тогава, защото месото може да претърпи термична преработка, да го изпечете, да го изпържите и така, докато зеленчуците се консумират в суров вид, и третото, което ще препоръчам - да се спазва начинът на съхранение, което е указано на етикетировката по отношение на храните. При хладилни условия, така че това е изключително важно нашите потребители да го знаят, и няма проблем. Тази бактерия фактически най-често предизвиква такава инфекция при малките деца до 5 години, защото те, знаете, няма как да спазват тези хигиенни неща, така че. . .
Водеща:
Разбирам, че сте. . .
Й. Войнов:
. . . няма никакъв проблем.
Водеща:
. . . взели проби от българските краставици, имам предвид
краставиците на българския пазар, а резултати кога да очакваме от тези проби?
Й. Войнов:
Резултатите ще станат утре, във вторник. Ние сме взели,
включително имаме внос, търговия от Испания домати обикновени и чери, както и портокали от Испания. Превантивно те са възбранени, взети са проби и очакваме резултатите.
Водещ:
Тоест, щом споменахте портокали, означава и че тези плодове може да бъдат заразени. Нали от торта тръгваше. ..
Й. Войнов:
Значи, по. . .
Водещ:
. .. така ли е? Не само при зеленчуци, които са на. . .
Й. Войнов:
По принцип при замърсяване може тази бактерия да я има
навсякъде, така че ние превантивно искаме да. . . за да успокоим нашите потребители, да вземем. . . взели сме проби, възбранили сме продукцията, която е от Испания, и чакаме утре резултатите, но смятам, че няма проблем.
Водещ:
Недай, боже, да се стигне до там. Все пак, пак казвам, недай
си, боже, но иска ми се като специалист накратко да кажете
какви са симптомите, които, ако се появят, трябва да притеснят хората, за да потърсят те веднага лекарска помощ?
Й. Войнов:
Значи, по принцип тези инфекции протичат сравнително бързо, от един до три дни. Усложненията, които. . . 10 процента може да има усложнения, нали, те продължават. .. инкубационният период е от 5 до 8. Първите симптоми това са спазми на коремните мускули, стомашно-чревни разстройства, може да вдигне и температура, невисока, но се вдига температура. В такъв случай аз препоръчвам веднага да се потърси консултацията с лекар, защото е добре в такива. . . а ако има пък. . . протече по-тежко, съответно да се хоспитализира пациентът, но пак казвам, спазвайки добрите хигиенни практики, няма проблем.
Водеща:
Като сме тръгнали с темата за отровите, да я изчистим, за да
успокоим хората, чухте в прегледа на печата споменахме какво пише "Стандарт" на първа страница, че започвате проверки на гъби фукушимки, прави се аналогия с едноименната ядрена централа в Япония. Наистина ли вашата агенция ще проверява гъбите за радиация?
Й. Войнов:
Да, така е. Това е вследствие на един случай на една наша
гъба, която от миналата година е брана, след това е изсушена и през Холандия стига в. . . на острова, в Англия. Съответно там установяват завишено съдържание на радиоактивни вещества и по системата пак за това бързо оповестяване съответно информират всички страни членки, че гъба, която е от България, диворастяща гъба, има завишение на радиация, така че ние предприехме мерки и установихме, че тази гъба наистина е брана, миналата година е брана в района на Родопите, в. . . където има съответно уранови мини и. . .
Водеща:
Аха, тоест това е нашият уран. . .
Водещ:
Нашият уран.
Водеща:
. . . а не е онзи, който. . .
Й. Войнов:
Да, да, да. Не, не, не, не става въпрос за Фукушима. Това е
от миналата година, така че няма никакъв проблем, и точно тогава е имало много дъждове, съответно гъбата явно е поела. След това тези, които са. . . този, който я е изкупил, тя е изсушена и т.н., предложена е на пазара, леко завишение, иззето е количеството, което е останало, и съответно ние налагаме мониторинг вече на всички гъби, които съответно, диворастящи, биват търгувани със страните членки.
Водеща:
Какво значи мораториум? Какво всъщност съдържа този
своеобразен мораториум.
Й. Войнов:
Не мораториум, мониторинг. Мониторинг.
Водеща:
А, това е. . .
Й. Войнов:
Мониторинг на тези гъби и съответно, след съответните
изследвания за радиоактивност те ще бъдат пускани за износ, това е.
Водеща:
Да. Продължавате ли да правите проверка за пестициди на
плодовете и зеленчуците? Може би е излишно да припомням, че вашата агенция започна работа ударно с едно изтегляне на
йордански плодове и зеленчуци, които имаха високо съдържание на пестициди?
Й. Войнов:
Да, продължава, тъй като вече аз ви казах, че зеленчуците,
които вече са на пазара, са изцяло български, излизат вече
българските зеленчуци, така че ние сме със засилен контрол по
отношение на пестицидите, проверяваме ги както на борсите, така и на самите пазари.
Водеща:
Толкова голямо количество от. . . както открихте от
Йордания, попадали ли сте след това?
Й. Войнов:
Не, на такова голямо количество не сме попадали.
Водеща:
Двеста тона си спомням, че беше.
Й. Войнов:
Да, 200 тона. В Йордания са много благодарни, че просто ние, така, им светнахме лампичката, че може да има проблем в тази насока, и съответно те предприеха мерки. Даже те, в края на седмицата очакваме сериозна йорданска делегация да посети България.
Водеща:
Не сте скъсали дипломатическите отношения.
Й. Войнов:
В никакъв случай.
Водеща:
Добре.
Водещ:
Недай си, боже.
Водеща:
Да, на пряката ни линия вече е Катя Анева. Тя се намира в
стоковата борса в "Дружба", ще ни даде полезна информация. Добро утро, Кате, здравей.

х х х

Водеща:
Благодаря ти много, Кате. Всъщност д-р Войнов вече коментира тази тема с краставиците от Испания. Разбрахме, че страшно няма. Няколко минути имаме по две важни теми да поговорим още. Идва лятото, то всъщност вече е дошло, продават сладолед на всеки ъгъл, под път и над път. Правите ли проверка наистина на сладоледите, които ни се предлагат?
Й. Войнов:
Да, наистина сме засилили проверките по отношение на
сладоледа. Имаме може би над 1200 проверени обекта, където се предлага сладолед за една седмица. Има доста актове,
предписания.
Водеща:
Колко са . .. какви са резултатите, от тези 1200 проверки
колко нарушения открихте?
Й. Войнов:
Ами, може би около 70 предписания, 50 акта съответно
съставени, така че проверките продължават. За нас е изключително важно, защото сладоледът всички знаем, че предимно се консумира от малки деца и опасността евентуално недобросъвестни търговци да предложат сладолед, застоял от миналия сезон, искаме да не допуснем това нещо, тъй като, пак казвам, малките деца съответно са много важни за нас.
Водеща:
Така е. И последно, преди няколко дни казахте нещо много
тревожно, че имате информация, че хотели имат договорки с големи хранителни вериги за храни, на които вече срокът им изтича, да бъдат предлагани в услугата ол инклузив. За колко хотела става въпрос, къде се намират тези хотели, въобще какво може да направим по случая?
Й. Войнов:
Значи, дадоха ни такава информация, че досега е било
практика да се предлага такава храна, която е в. . . срокът на
годност изтича, съответно да бъде предложена на ол инклузив. Ние сме съответно засилили проверките по морето. Предстоящият летен сезон, което е важно, България като туристическа дестинация да не допуснем такова нещо и имахме разговор, включително и с Комисията за защита на потребителите, че екипите ще бъдат съвместни, ще вървят заедно. Ние досега имаме доста проверки по морето, но сега екипите ще ги засилим и от вътрешността на страната. Ще имаме постоянно присъствие, така че да не допуснем такива порочни практики да се случват.
Водеща:
Добре, безкрайно ви благодарим, мерси за това интервю.
Водещ:
Всичко хубаво.
Водеща:
Това беше д-р Йордан Войнов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:08, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
16:02, 27.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
15:40, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
7746
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Министър Трайков: До 30 юни преговаряме за АЕЦ Белене
Министър Трайков: До 30 юни преговаряме за АЕЦ "Белене"
Археология и прогнозно моделиране
Археология и прогнозно моделиране