НОВИНИ

Напрежението в театралната сфера

Заместник-министърът на културата Боил Банов и представители на синдикатите от бранша обсъдиха възможността за стабилизиране на осемте културни института, чиито задължения министерството покри в началото на февруари. На срещата бе обсъдено и напрежението в театралната сфера.

Айше Сали
от Айше Сали
20:34, 23.02.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Въпреки проблемите, които разбуниха театралните духове, днешната среща на синдикатите със зам.-министъра на културата премина под знака на съгласието. Боил Банов отново се опита да успокои гилдията и припомни, че преобразуването на задлъжнял театър в държавна сцена е само хипотеза. Тоест може и никога да не се случи.

Боил Банов, зам.-министър на културата: За тях най-важното беше да се убедят, и то не просто на думи, че това което се прави, е в подкрепа на българските артисти и театър. В крайна сметка, ако ние стигнем до такова предложение за промяна в закона, ние ще стигнем след пълното в сектора одобрение.

Ако обаче мярката за преобразуване на задлъжнелите театри в държавни сцени бъде въведена, тя по-скоро ще бъде с възспиращ ефект.

Боил Банов, зам.-министър на културата: Ние поставяме един въпрос на разискване. Въпросът е, ако това се случва перманентно в някои институти и на 2-3 години той потъва в особено големи размери, има ли необходимост от някаква друга формула.

На срещата е разисквана и възможност за законова промяна, балансираща делегираните бюджети в културни институти с няколко дейности.

Боил Банов, зам.-министър на културата: Да има стандарта в рамките на един институт - за оперната дейност, където е по-висок, и за театралната дейност.

Така на практика те ще получават повече пари от министерството и няма да бъдат ощетени. За средствата културното ведомство ще преговаря с финансовия министър. Засега от синдикатите отказаха коментар с аргумента,че първо искат да запознаят с резултатите от срещата хората,които представляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент в електрическа централа във Великобритания
Инцидент в електрическа централа във Великобритания
Глоби за сметищата в ромския квартал в Кюстендил
Глоби за сметищата в ромския квартал в Кюстендил