Рекорден брой страни - 19, участваха в 15-ото издание на студентския кулинарен фестивал, организиран в Американския университет в България. С проявата завърши университетската инициатива “Международна седмица”, посветена на културните особености на народите.
Ястия и гозби от Европа, Азия и Америка можаха да видят дошлите в спортната зала на Американския университет в Благоевград. В ролята на готвачи бяха самите студенти.
С какво се представяте вие на тази дегустация?
"Показваме плаки, реване, лакрор, курабия и фарчес - ястие, което е в две разновидности за вегетарианци и с месо”, отговори Леви Капани от Албания.
“Най-важното ястие е хаджипура. Това е нещо като вашата баница”, сподели Ана Уклева от Грузия.
Над 200 гозби показаха участниците в кулинарното изложение.Коя от коя по-вкусна.
“Най-важното нещо за нашата кухня е месото. Пет вида меса са най-разпространени в Монголия: козе, камилско, конско, овче и краве”, поясни Хаш от Монголия.
В края на празника участници и публика дегустираха показаните гозби. Коя от коя по-вкусна, по-екзотична и разбира се традиционна за страните, чийто представители ги бяха приготвили.