НОВИНИ

Меглена Кунева: Искам да имаме образована България

Всеки български министър, български депутат трябва да каже едно просто изречение: Образованието е най-важното за държавата. Няма съвременен въпрос, на който отговорът не е образование. Всеки труден въпрос се решава чрез образованието. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева в "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 24.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още
Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Искам две неща от образователната система: тя да отговаря на името си, наистина да имаме образована България. И добро поведение, замествам думите добро поведение с думите дисциплина. Добро поведение означава да умееш да изслушаш, да умееш да разбереш другия, да се сдържиш, да подтиснеш агресията. Агресията звяр - по-добре да го държиш в клетка, отколкото да го пуснеш. На тези неща, на общество се учи в училище, в детската градина, затова и предучилищното образование е толкова важно. Учиш се да се съобразяваш с другите и да отстояваш себе си. Конкуренцията между тези две неща прави обществото наистина смислено.

;

Повече свобода за учителите и спокойствие за учениците. Това са целите, заложени в новия закон за предучилищното и училищно образование. Пред БНТ просветният министър Меглена Кунева коментира, че предучилищното образование трябва да се превърне в държавна политика.

"Този закон, за предучилищното и училищното образование, който ще влезне в сила от първи август, е засега на хартия. Ние трябва да го направим да живее. Той е като всяка книга трябва да му се вдъхне живот", каза Кунева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последният 24 май за училището в село Осеновлаг
Последният 24 май за училището в село Осеновлаг
Иракските сили за сигурност настъпват към Фалуджа
Иракските сили за сигурност настъпват към Фалуджа