НОВИНИ

Пожар изпепели древен римски град край Гиген

Пожар изпепели един от най-големите и значими римски градове по българските земи - архитектурния резерват "Улпия Ескус" край плевенското село Гигeн. Огнената стихия е обхванала почти цялата територия на античния град. Според ръководителя на археологическите проучвания - доц. Гергана Кабакчиева, част от щетите няма да могат да бъдат възстановени.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
19:22, 01.09.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Черна пепел е покрила голяма част от останките на прекрасния римски град Улпия Ескус след двата пожара.

Доц. д-р Гергана Кабакчиева, Национален археологически институт с музей - БАН: "Аз съм изумена от това, което виждам. Обектът е тотално опожарен. Тотално! Фриз-архитрави, надписи, колони, всичко е в пожар и в чернилка. Това няма как да се оправи. Има разрушени зидове".

Заради силния вятър пламъците са стигали чак до дворовете на най-близките къщи, разказа кметът на село Гиген. От полицията смятат, че пожарът е възникнал от безотговорно боравене с огън, но кметът е убеден, че става дума за умишлен палеж от иманяри, защото вторият пожар лумнал, след като първият е потушен.

Красимир Първанов, кмет на село Гиген: "Този път пожарът е запален в северната част. Това не може да е инцидент, това си е умишлено действие на иманярска основа. И това са големи щети, защото археолозите си знаят - този варовик после става на пепел и..."

От няколко години архитектурния резерват Улпия Ескус не се охранява, а от две, държавата не отпуска пари за проучвания. Едва четирима временни работници, наети от областната администрация в Плевен, се грижат за поддръжката. Местата, където те са почистили тревата, са единствените незасегнати от огъня.

Доц. д-р Гергана Кабакчиева, Национален археологически институт с музей - БАН: "Не може един от най-големите ни градове да тъне в бурени и да бъде без охрана. За мен Ескус е безценен".

Доц. Кабакчиева настоява да се вземат спешни мерки за охраната и опазването на античния град Улпия Ескус, който може да стане привлекателен за туристите обект".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзотични плодове растат в манастир край Пловдив
Екзотични плодове растат в манастир край Пловдив
Хранителни продукти за социално слаби варненци
Хранителни продукти за социално слаби варненци