НОВИНИ

На прага на новия отоплителен сезон

Повечето топлофикационни дружествата в страната вече са в готовност да започнат централизирано топлоподаване.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
10:00, 13.10.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас
Боян Паунов, директор Дирекция "Дялово разпределение" в "Топлофикация София" АД: Централното отополение в град София ще се пусне тогава когато бъдат изпълнени двете изисквания - три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12°C и прогноза за следващите седем до десет дни да бъде от НИМХ - БАН за трайно застудяване.

Изискването е валидно и за другите градове.

Боян Паунов, директор Дирекция "Дялово разпределение" в "Топлофикация София" АД: Според прогнозната в последната седмица от месеца задължително ще има парно, но това е прогноза.

По желание на клиента топлоподаването може да започне и по-рано. Традиционно в София първи за това изпращат заявление посолствата. Тази година най-студено се оказа на работещите в посолството на Република Сърбия. За да имаме по-рано парно отопление в блока, трябва да се разберем със съседите.

Боян Паунов, директор Дирекция "Дялово разпределение" в "Топлофикация София" АД: Подава се едно заявление, с решение на 2/3 от етажната собственост...

Топлофикациите в Пловдив и Варна също са готови да посрещат новия отоплителен сезон. В Пловдив също е започнало топлоподаване.

Крум Косев, "ЕВН Топлофикация" - Пловдив: Вече сме пуснали парното на десетки граждани.

На русенци все още не им е студено. Но също остават в готовност.

Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе": Все още нямаме заявки от болници, детски градини за пускане на парното.

Ако желаете парното във вашия вход да бъде пуснато по-късно, отново ще трябва да имате съгласието на 2/3 от съкооператорите си да подадете заявление за това. То трябва да се представи в Деловодството на обслужващия топлорайон, заедно с подписано решение от Общото събрание на етажната собственост. За да започне безаварийни новият отоплителен сезон е важно да отворим на максимална степен вентилите на радиаторите си.

Боян Паунов - директор Дирекция "Дялово разпределение" в "Топлофикация София" АД: Преди пускането всички обезвъздушители, трябва да са на максимална степен отворени.

Важно е и да проверим уредите си за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, трябва веднага да информираме топлинния счетоводител. Един от най-добрите начини да спестим от солените сметки през зимата също иска участието на съседите, ако санираме входа - сметката ни може да падне с около 30 лева.

Боян Паунов - директор Дирекция "Дялово разпределение" в "Топлофикация София" АД: Това е свързано с предприемане на мерки за енергийна ефективност...
Крум Косев, "ЕВН Топлофикация" - Пловдив: Да не се покриват отоплителните уреди с някакви мебели до тях, мерки които да не възпрепятстват топлината енергия.

Икономията-майка на мизерията. Или защо да не се увличаме в пестенето.

Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе": Важно е да се знае, когато се излиза от вкъщи, да не се спира радиаторът на нула. Защото след това се хаби много повече енергия за да бъде близко до нормалното.

За по-ниски сметки от пловдивското парно съветват клиентите си да използват услугата "дистанционен отчет". От столичното топлофикационно дружество припомнят, че срокът за безлихвено плащане на изравнителните сметки изтече преди месец. Така от 14 септември насам върху фактурите се начислява лихва. Оскъпяването е в размер на основния лихвен процент от 0% + 10 пункта. Така сумите за плащане ще се увеличат чувствително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два пътнически самолета са избегнали катастрофа на летището в Брюксел
Два пътнически самолета са избегнали катастрофа на летището в Брюксел
Астрономи откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път
Астрономи откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път