НОВИНИ

Отличия за ученици на Международната олимпиада по астрономия

На Международната олимпиада по астрономия български ученици спечелиха един златен, два сребърни и четири бронзови медала. За първи път тя се проведе в България, а неин домакин беше община Смолян. Това е най-доброто представяне на страната ни от досегашните 19 участия в престижния международен форум.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
08:36, 13.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Десетокласникът от Софийската математическа гимназия Бойко Борисов спечели абсолютно първо място и златен медал от Международната олимпиада. Сребърни медалисти са Стефан Иванов от Бургас и Борис Панайотов от София. Бронзови медали получиха Калина Георгиева, Владимира Иринчева, Петър Димитров и Георги Александров. Успехът на момчетата и момичетата от българския олимпийски отбор по астрономия е постигнат в оспорвана конкуренция с над 70 участници от 16 държави.

Бойко Борисов - златен медалист: Тази година доста от чуждестранните отбори бяха някакви невероятно мощни и всъщност се изненадвам че взех първо място. Така че конкуренцията беше на доста високо ниво.

16-годишният ученик от малък има интерес към астрономията, а на олимпиади участва от три години.

Бойко Борисов - златен медалист: Първата ми международна олимпиада взех златен медал по астрономия, тя беше в Киргистан преди две години, втората беше в Казан миналата година и там взех сребърен, а сега взимам абсолютно първо място на тази в България.

Младежът още не е решил с какво ще се занимава в бъдеще. За сега за него и съотборниците му остава радостта от завоюваните отличия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как преговарянето на уроци да бъде по-интересно за децата?
Как преговарянето на уроци да бъде по-интересно за децата?
Супергерои мият прозорците на детска болница в Бразилия
Супергерои мият прозорците на детска болница в Бразилия