НОВИНИ

​Във Варна ще има център за превенция на насилието​

След четири неуспешни опита да получи финансиране, Центърът за превенция на насилието във Варна вече е част от социалната програма на общината. Проектът е единственият в Североизточна България, който е насочен към работа с бивши затворници и към корекция на поведението на хора, склонни към насилие.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
16:51, 26.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Центърът за превенция е един от проектите на сдружение „Алтруист". Преди година и половина получават държавен имот в крайно лошо състояние. След много доброволен труд и дарения сега остават само довършителни дейности. Центърът ще е първият в региона, който ще работи с хора, склонни към насилие.

Албена Кръстева, председател на сдружение "Алтруист": Защото то какво става. Жертвите получават помощ, подкрепа, каквато им е необходима и се връщат в същата среда. Няма логика и не е ефективно от гледна точка ако щете и на жертвата, те да бъдат обгрижвани в един и същи център, на едно и също място и двамата, защото това са коренно различни психологии.

При обсъждането на общинския бюджет за тази година проектът най-сетне получи подкрепа.

Д-р Лидия Маринова, комисия по социални дейности, ОС - Варна: Това е изключително необходима услуга, все още за мен е недостатъчен капацитетът от 20 потребители, но сложихме началото.

Първата цел на центъра е да се окаже подкрепа на излезлите от затворите.

Албена Кръстева, председател на сдружение "Алтруист": 1 200 човека годишно излизат от варненския затвор, приблизително. Тези хора, след като излязат от затвора, наистина са притиснати до стената.

От сдружение "Алтруист" имат и програма, която дава професионална квалификация на затворниците, за да им осигури алтернатива. Новият център за превенция на насилието получи 34 хиляди лева финансиране от Община Варна. Работата ще започне на първи май, очакванията са при добри резултати проектът да остане в социалната програма и за следващите години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция отказа да екстрадира осемте турски военнослужещи
Гърция отказа да екстрадира осемте турски военнослужещи
Местят в друго училище проблемното дете от 19-о СУ в София
Местят в друго училище проблемното дете от 19-о СУ в София