НОВИНИ

81-годишна скиорка кандидатства за рекордите на Гинес

81-годишна скиорка ще кандидатства за рекордите на Гинес. Нонка Божилова от Чепеларе се състезава активно дисциплината ски бягане. Печелила е десетки купи и медали от държавни първенства по ски, на повечето от които се класира първа.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
11:17, 13.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Нонка Божилова кара ски от дете. Любовта към зимния спорт се родила случайно. Спомня си, че като малка се спускала по снега с подръчни материали.

Нонка Божилова: Като има сняг бях си направила едни от едно буре и като махнеш един капак от бурето, слагаш една каишчица и готово. Ските ми бяха готови и с тях.

Години по-късно тя започва да кара ски професионално. Купува си тези, с които се състезава и до днес. А те се оказват истинска атракция за сегашните скиори.

БНТ: Късметлийски ли са ви тези щеки и тези ски?
Нонка Божилова: Е, късметлийски са. Късмет си имам с тях. Сегашните ски са много по-модерни. Напредва техниката.

Покрай грижите за децата, Нонка е прекъсвала състезанията за няколко години. След, което се връща отново на пистата.

Нонка Божилова: Като отидох, сложих ските - веднага, веднага се почувствах, че мога.

Жената се състезава само в ски бягане. Участвала е на десетки републикански първенства. Печелила е редица купи, грамоти и медали. На повечето състезания взима първи места. На последното Държавно първенство по ски за ветерани в Паничище обаче се класира трета заради предозиране с хапчета.

Нонка Божилова: Бях си взела двойно хапчетата за кръвно и голяма грешка направих. Нямаш енергия, спада ти кръвното и аз почувствах, ама късно.

През годините Нонка е падала няколко пъти по пистите, но за щастие няма голяма контузия, която да я откаже от спорта. Казва, че ските са причина за здравия ѝ дух. Поддържа здравето си и с гимнастика. А всеки ден изкачва стълбите до петия етаж на дома си.

БНТ: Каква е тайната за толкова години да съхраните този спортен дух и да може да карате ски?
Нонка Божилова: Това отвътре нещо те яде.

БНТ: Чувствате ли се по-здрава като карате ски?

Нонка Божилова: Разбира се. По-подвижна се чувствам.

Съжалява само че не е предала любовта към ските на своите деца и внуци. Надява се все повече млади хора да тренират зимния спорт, защото смята, че в България има много добри условия за практикуването му. Сега, от ски клуб "Ветеран-Смолян", чийто състезател е тя, ще я предложат за рекордите на Гинес за най-възрастна активна състезателка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция връчи две официални протестни ноти на холандския шарже дафер
Турция връчи две официални протестни ноти на холандския шарже д'афер
Започва Пампорово Фрийстайл Оупън
Започва "Пампорово Фрийстайл Оупън"