НОВИНИ

Лозан Панов: Лостове за борба с корупцията съществуват

Лостовете за борба с корупцията съществуват, коментира в "Денят започва" председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заяви, че ние с Румъния сме в една лодка, но те са непримирими за разлика от нас.

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 13.03.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
Лозан Панов, председател на ВКС: Да не се плашим от дебат на тази тема. Да не се плашим да кажем, че корупцията е явление и в другите държави , но в България имиджът на една балканска корумпирана държава трябва да бъде променен. Това, което се случва в Румъния, доказва само едно - обществото е непримиримо към тези явления и то се бори и има като че ли един обществен консенсус против това явление. В България като че ли не е така.

По повод проверката на Апелативния специализиран съд за мярката за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му, Панов заяви, че е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията, който е извършил разпределението на делото.

Той припомни, че на 6 декември е внесъл предложение за изпълняващ функциите на административен ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд, на съдия от Върховен касационен съд.

Лозан Панов, председател на ВКС: Защото в съда имаше напрежение. Съществуваше разделителна линия между съдиите. Имаше напрежение между ръководителя на първоинстанционния съд - Специализирания наказателен съд, и Апелативния специализиран наказателен съд. В този смисъл беше моето предложение, а и още повече, за да се осигури една добра възможност за равен старт, равни възможности за хората, които искат да се кандидатират за длъжността председател на този съд. Мнозинството не прие моите аргументи. Напротив, счете, че това е неправилно решение. два месеца по-късно се случи известното с делото на Ценко Чоков.

Проверката е показала, че при постъпването на делото от 6 до 8 февруари председателят на съда отсъства, същевременно до 13 февруари отсъства и зам.-председателят. По тази причина председателят е упълномощил съдия Даниела Врачева да го замества и да борави с електронния му подпис. При постъпването на делото, съдия Врачева го разпределя и то се пада на нея самата. Нарушавайки процедурата, съдия Врачева поставя съдия Даниела Росенова в съдебния състав. Срокът за произнасяне на съда е 7-дневен и е инструктивен. В края на срока се връща от отпуска съдията, който е титуляр на състава - именно съдия Колева, и не е имало никакви пречки тя да участва в съдебния състав, който разглежда делото.

Лозан Панов подчерта още, че при извършването на проверката е установено това обстоятелство и дори съдия Врачева е била попитана какви са причините да наруши практиката на съда и "след като в този период отсъстват и съдия Колева, и съдия Росенова, както и други двама колеги, на какъв принцип, как е решила да смени един с друг. Проверката установи не само това, разбира се. От 2015 г. съдът работи в състав от 11 магистрати. Това са три съдебни състава с по трима съдии и един състав, който е с двама магистрати. Този състав се ръководи от председателя на съда. Как се попълва третият член на състава е въпрос, който не е уреден в правилата на работа на съда и по тази причина субективно, еднолично се определя от този, който разпределя делата. А това е председателят на съда, обобщи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея е готова за нов ядрен опит
Северна Корея е готова за нов ядрен опит
Какъв е възможният сценарий за изход от кризата в Македония?
Какъв е възможният сценарий за изход от кризата в Македония?