НОВИНИ

Къде са парите на Европа – министър Джевдет Чакъров в "Панорама"

Утре е Денят на Европа и още от сега като че ли властта ще ни кара да се радваме - но как да се зарадваме, когато първата асоциация са изгубените европейски страни. Така в студиото на "Панорама" Бойко Василев започна разговора с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

парите европа министър джевдет чакъров панорама
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 08.05.2009
Чете се за: 08:48 мин.
У нас
Утре е Денят на Европа и още от сега като че ли властта ще ни кара да се радваме - но как да се зарадваме, когато първата асоциация са изгубените европейски страни. Така в студиото на "Панорама" Бойко Василев започна разговора с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

"Не бих казал, че всички пари от евросредствата са загубени - работи се, инвестира се много сериозно. Усвояването на парите изисква много сериозна мобилизация и концентрация, една ефективна работа. Имаме основания да празнуваме Деня на Европа като страна-членка на ЕС". Това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и добави, че в условията на криза институциите са длъжни да работят така, че да усвояват тези средства.

Министърът посочи, че през 2005 година по програма ИСПА са договорени 70 млн. евро и са разплатени 30 млн. евро. В момента са договорени близо 400 млн. евро, разплатени са повече от 140 млн. евро. Стартирани са и тръжни процедури за спестените 22 млн. евро. Това означава, че всичките 507 млн. евро ще бъдат реализирани, заяви министърът.

Джевдет Чакъров - министър на околната среда и водите:
„Основно средствата отиват като получатели до общините, но всъщност адресат сме всички ние в България. Стартът на оперативна програма „Околна среда" е много успешен. До момента са подписани 222 договора на стойност 715 млн. лв. и се очаква одобрение на два големи проекта на стойност 260 млн. лв. Това са средства, които отиват към общините, а оттам и в икономиката".

Джевдет Чакъров отрече предложението за приемане на закон за столичните отпадъци да е предизборен ход. Той припомни, че по време на целия мандат на настоящото правителство всички компетентни институции винаги са подпомагали Столична община, защото проблемът е унаследен. Сега се цели трайно решаване на проблема с отпадъците на София. Министърът каза, че сметището в „Суходол" може да работи не повече от година и половина, а за този период няма как да се построи завод за отпадъци. Той заяви, че не иска да допуска отново балиране на отпадъци и търсене на нови сметища, което ще натовари отново бюджета.

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Ние започваме съвсем земно от друга гледна точка за изпитанията и за страданията с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Добър вечер.

Джевдет Чакъров: Добър вечер.

Водещ: Г-н министър, утре е денят на Европа и още отсега като че ли властта ще ни кара да се радваме, но как да се зарадваме, когато първата асоциация са изгубените пари, изгубените европейски пари?

Дж. Чакъров: Първо, бих искал наистина да уважим празника такъв, какъвто е 9 май - като ден на Европа. Имаме всички основания да празнуваме този празник вече като пълноправни членове на Европейския съюз втора година. Не бих казал, че всички пари са загубени. Работи се, инвестира се много сериозно по отношение на евросредствата...

Водещ: Но повечето не са ли загубени все пак?

Дж. Чакъров: Не, не бих казал. Има... вижте, този процес не е от най-лесните и усвояването на парите изисква действително много сериозна мобилизация, концентрация, една ефективна работа, но бих казал, че имаме основание наистина да празнуваме деня на Европа като страна - членка на Европейския съюз. Естествено членството в Европейския съюз предпоставя и дава много по-сериозни възможности за страната, можем да говорим много за позитивите, които са във всички случаи много повече за страната ни. Ние сме в рамките на европейската общност и споделяме демократичната ценностна система на стария континент, но членството има и своите прагматични измерения. Един от успехите на тези прагматични измерения са наистина усвояването на евросредствата, както предприсъединителни, така и от оперативните програми, от структурните, кохезионни фондове.

Водещ: Това ли е най-болезнената тема за правителството в момента?

Дж. Чакъров: Има много теми, по които работи правителството, и естествено това е един от акцентите, един от приоритетите в работата на правителството, естествено и на Министерство на околната среда и водите. Още повече в условия на криза ние сме длъжни да работим така, че да усвояваме тези средства, и в това отношение аз бих могъл да ви кажа, че 2005 година, когато, нали, стартира мандатът на настоящото правителство, в Министерство на околната среда и водите по програма ИСПА бяха договорирани 70 милиона евро и бяха разплатени 30 милиона евро. Общата финансова рамка на програма ИСПА "Околна среда" е 507,5 милиона евро, т.е. за първите пет години и половина виждате колко малко от средствата са били активирани до този момент, до август месец, визирам 2005 година. В момента ние сме контрактували близо 400 милиона евро, разплатили сме повече от 140 милиона евро, като работният процес е силно ускорен. Аз преди три седмици подписах последния лот за София, от водния цикъл на София, фактически по този начин са обявени всички процедури и времевият хоризонт до 2010 година ни дава възможност да усвои тези средства. Освен това, както винаги съм казвал, ние вече стартирахме тръжни процедури за спестените 22 милиона евро, т.е. всички тези 507 милиона евро ще бъдат реализирани.

Водещ: Добре, обаче какво означава това конкретно? Аз не мога да разбера много ли е или малко това и не мога да разбера също тези пари къде отиват - при общини ли отиват, какво подобряват, какво помагат и не е ли, така, пътят до тях прекалено сложен?

Дж. Чакъров: Вижте, основно средствата отиват като получатели до общините, но всъщност адресати сме всички ние в България. Това касае всички нас. Това означава изграждане на пречиствателни станции например, по програма ИСПА ние ще построим 15 пречиствателни станции, пет депа. Всъщност щяха да бъдат шест депата, но в Перник с оглед на проблеми на собствеността ние успяхме навреме да реагираме и да не ги загубим тези средства, и ги пренасочихме като техническа помощ, т.е. подготовка на проекти. Освен това един много сериозен ресурс от тези 507 милиона евро са като техническа помощ, с тях се готвят и се подготвени много проекти за оперативна програма "Околна среда". Преди всичко това означава изграждане на пречиствателни станции, на депа, на подобряване на инфраструктурата в нашата страна, което означава по-висок стандарт, по-добри условия за живот и изпълнение на ангажименти, които сме поели в преговорния процес. Имаме и много силен старт, определено мога да кажа успешен, на оперативна програма "Околна среда". До момента сме подписали 222 договора на стойност 715 милиона лева, очакваме вече всеки момент одобрение на още два много големи проекта - за Враца и Габрово, на стойност 260 милиона лева, така че и там финансовата рамка отива към един милиард лева, средства, които отиват към общините, т.е. те отиват към нашата икономика, в строителството, това са работни места, това означава пречистване на отпадните води, съвременна инфраструктура за отпадъци, опазване на биоразнообразието в нашата страна. А дали лесно стигат парите, не бих казал, че лесно стигат, но не бих казал, че и трудно достигат. Регламентите са еднакви за всички страни членки, включително те важат и за нас. Колкото по-добре ги познаваме и колкото по-добре ги прилагаме, нещо, за което аз не мога за пореден път да не благодаря на екипа, който работи в Министерство на околната среда и водите, но същевременно трябва да бъдем коректни, г-н Василев, и така, трябва да посочим и активността на общините, които в началото ние искахме да събудим, а сега в момента те са толкова активни, че 86 процента от общините в Република България са подали проекти по оперативна програма "Околна среда".

Водещ: Тъкмо казахте...

Дж. Чакъров: Аз ги приветствам, приветствам и екипа ми, предимно млади хора, имаме и опитни кадри. Всички ние работим с патриотично чувство, но се радвам за патриотичното чувство, с което работят младите хора и дават всичко от себе си, за да върви оперативната
програма.

Водещ: Тъкмо казахте - общините, и стигаме до болезнения въпрос, който е от днес. Наистина ли, г-н Чакъров, точно преди изборите правителството иска да приеме закон за затваряне на сметището в Суходол? Защото днес разбрахме за това нещо и разбрахме също, че решението е отложено. Това наистина ли точно сега, повтарям, точно преди изборите и в деня, в който се открива отсечка на метрото?

Дж. Чакъров: Не знам как ще се възприеме, в никакъв случай не е предизборна стъпка и крачка. Това, което в момента, днес, т.е. днес това, което се обсъди като законопроект, на който сме съвносители...

Водещ: Не е, така ли? Сериозно ли е това, което казвате - не е предизборно в никакъв случай?

Дж. Чакъров: В никакъв случай не е предизборно, защото на 9 април ние конструирахме национален кризисен щаб и освен това всички знаят, че по време на целия мандат, още от самото начало, цялото правителство и компетентните министерства в лицето на Министерство на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването и другите министерства винаги сме подпомагали столична община, защото проблемът, аз нееднократно съм казвал, че е онаследен - и за правителството, и за столична община. Този проблем с отпадъците на София има над 10-годишна история. За съжаление е пропусната възможността по ИСПА да бъде построен завод за битовите отпадъци на София. В началото на мандата имахме много сериозни критични ситуации, които с общи усилия успяхме да преодолеем. В момента това, което искаме да постигнем, е наистина трайно решаване на проблема с отпадъците на София и устойчиво управление на отпадъците.

Водещ: Г-н Чакъров, като казвате това нещо, нали си давате сметка, че това е въпрос, по който общината и правителството се конфронтират. Трябва ли по такъв един въпрос сега, в един такъв момент, да има такава конфронтация?

Дж. Чакъров: Ако не работим в диалогична среда и няма диалог, а той е повече от необходим между правителството и общината, нали, ние няма да имаме положителни резултати. Така че по-скоро идеята и целите са действително да работим съвместно, за да преодолеем тази ситуация, затова защото само към настоящия момент клетката, която се използва в Суходол, е с капацитет, който надхвърля обемите. Ние ще издадем комплексно разрешително за следващия етап, но той би имал своите експлоатационни ресурси година, година и няколко месеца. За този период от време наистина няма как да се случи, защото при най-оптимално, най-добро стечение на обстоятелствата - подготовка на проекти, избор на строител, реализация на строителство, новият завод и площадките, и депата,
които са предвидени, няма да влязат в експлоатация. И отново трябва да бъдем изправени пред хипотезата да балираме битовите отпадъци или да ги разнасяме из страната. Аз в никакъв случай не бих допуснал и не бива да е стига отново до балиране, защото това означава натоварване на бюджета на хората, отново разнасяне на балираните битови отпадъци. Това в никакъв случай даже не трябва да си го помисляме, защото имаме освен това наказателна процедура, която трябва да преодолее страната ни.

Водещ: На мен ми се струваше, че вие стояхте малко в страни от този въпрос с отпадъците в София, от схватките по този въпрос, или бъркам?

Дж. Чакъров: Аз не бих казал, че има схватки в случая, наистина ние трябва да работим в диалогичен режим и да имаме общи цели.

Водещ: А ще можете ли?

Дж. Чакъров: Наистина в името на столичани трябва да бъде решен този въпрос.

Водещ: А ще можете ли сега, в този момент?

Дж. Чакъров: Ние сме длъжни, бих казал, ние трябва да намерим формулата и формата да решаваме този въпрос.

Иван Кръстев: Прощавайте, общината знае ли, че днес вие внасяте това?

Дж. Чакъров: Не мога да ви кажа. Не мога да ви кажа, защото видно е, че работата на националния кризисен щаб, който започна от 9 април, има своите резултати, съвместно, активира се дейността, но то трябва да намери своето трайно решение. Но искам да подчертая, че проектът на завода, за който има пълна подкрепа от правителството, от Министерство на околната среда и водите, ще продължава и ние ще работим той да бъде реализиран колкото се може по-скоро.

Водещ: Какво искате да кажете?

Корнелия Нинова: Бих искала да кажа, че още със създаването на кризисния щаб през април една от задачите, които беше поставена, е този щаб да намери разрешение и да направи предложение за трайно решаване на въпроса.

Водещ: Да, де, ама за какъв диалог говорим, ако общината е изненадана и всички ние не знаем.

К. Нинова: Ето, сега дойде време да се направи такова предложение.

Водещ: За какъв диалог говорим, ако общината не знае?

К. Нинова: Общината е запозната още със създаването на кризисния щаб, тя беше поканена и знаеше какви са неговите задачи. Те бяха две - да чисти София и да се предложи дълготрайно решение.

Водещ: Не, не, говоря за днешното решение. Говоря за днешното решение.

К. Нинова: Днешното решение, това предложение е за дълготрайно решение.

И. Кръстев: В смисъл, те знаеха, че вие днес ще предложите в Министерския съвет това.

К. Нинова: Днес по-скоро ме изненада, днес, изказването на Бойко Борисов по отношение на балирането на отпадъците. На мен ми прилича малко като самопризнание за престъпление, защото той казва следното - аз спрях балирането, извозването и депонирането на балите, откъдето се крадяха пари, откъдето се източваха пари. Но това се случи по време на управлението на ГЕРБ на общината. Знаем, че ГЕРБ управлява София, ГЕРБ има мнозинство, тя взе това решение за балиране и извозване на балите.

Водещ: Добре, да не влизаме в детайлите на този въпрос, защото тук има много гледни точки. Самият г-н Чакъров каза, че е унаследен този въпрос. Добре, да завършим с това, г-н Чакъров, може ли, има толкова тежка задача в момента - българската природа е атакувана отвсякъде, бизнес интереси, отвсякъде, от бетон, от заменки, от какво ли не, има ли шанс върху това да се работи в момента, българските политици да му обърнат внимание и да се работи за това диалогично и наистина с консенсус?

Дж. Чакъров: Наистина имаме прекрасна природа и биоразнообразие - обстоятелство, което беше и оценено, и закрепено със съответните решения, когато ние определяхме границите на защитените зони в нашата страна, включването ни визирам в екологична мрежа "Натура 2000". С точно страната 33.8 процента, ние сме втората страна, която е с най-голяма площ от територията на страната със защитени зони. Естествено това не е достатъчно, само определянето, ние в момента работим и по определянето на режимите на защитените зони. Мога да кажа, че по време на мандата на правителството и Министерството на околната среда и водите много стриктно сме прилагали природозащитното законодателство и не сме правили компромиси. Друг е въпросът, че
трябва да се търси и да се намира баланс между икономически интереси и опазването на природата. Но за нас като еколози действително винаги е било водещо да бъде опазена нашата прекрасна природа. Както и еврокомисар Ставрос Димас, след като представихме границите на защитените зони, каза, че това ще бъде изключителен наш принос и в рамките на Европейския съюз, а това е достояние на настоящите поколения. Ние работим и аз съм убеден, че и занапред с оглед на изключителната чувствителност трябва да опазим териториите и прекрасните, защитените зони, защитените територии и хубавата природа, и биоразнообразие в нашата страна. Междувпрочем аз ви поздравявам за предаването "Големият избор". Видя се, че...

Водещ: Изключителна тема сред младите.

Дж. Чакъров: ...победителят Ангелина, видяхте, че тя доминира, възприема се. Поздравявам всички млади хора и вас, и БНТ за това предаване, където видно е, че опазването на околната среда, инвестициите в екологията - ето защо ние работим наистина много усилено и ще продължим нашата работа, защото вече имаме проекти, набрани, за близо още 1 милиард лева.

Водещ:Добре.

Дж. Чакъров: В активен диалог с Европейската комисия, вие ме питахте преди малко дали лесно достигат парите до крайната цел, до адресантите, до инфраструктурата, стига да се познават добре правилата, да се прилагат в активен диалогичен режим отново с Европейската комисия, нещо, за което бих искал да благодаря и на представителите, които са идвали в страната, и в Брюксел, и на комисията, действително има какво да се реализира, и ще го постигнем.

Водещ: Добре. Благодаря ви за разговора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пуснаха под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев
Пуснаха под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев
11:33, 30.04.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Никола Минчев: Не участвам в казуса с фалшифицираните подписи
Никола Минчев: Не участвам в казуса с фалшифицираните подписи
11:05, 30.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитета си, ако стане пречка за разследване
Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитета си, ако стане пречка за разследване
11:00, 30.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Бившият ПР на ПП: Кирил Петков мислеше, че има устното съгласие на "Да запазим Корал"
Бившият ПР на ПП: Кирил Петков мислеше, че има устното съгласие на "Да запазим Корал"
10:25, 30.04.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Изведоха от реанимация простреляното в главата 2-годишно дете от Враца
Изведоха от реанимация простреляното в главата 2-годишно дете от Враца
10:04, 30.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Последен ден за подаване на данъчни декларации
Последен ден за подаване на данъчни декларации
09:57, 30.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Ловец на трюфели: Плащаме, а не можем да влезем в гората
Ловец на трюфели: Плащаме, а не можем да влезем в гората
09:27, 30.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Има ли промяна в цените на агнешко месо?
Има ли промяна в цените на агнешко месо?
09:20, 30.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Не убивайте сектора с гъбите, призоваха на протест пред НС браншови организации (СНИМКИ)
Не убивайте сектора с гъбите, призоваха на протест пред НС браншови организации (СНИМКИ)
09:00, 30.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Недостиг на реаномобили и лекари по морето
Недостиг на реаномобили и лекари по морето
08:58, 30.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Румен Христов: Много трудно ще подкрепим министри на ПП-ДБ
Румен Христов: Много трудно ще подкрепим министри на ПП-ДБ
08:33, 30.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Продължава разчистването на АМ "Струма", където се срути подпорна стена
Продължава разчистването на АМ "Струма", където се срути подпорна стена
08:27, 30.04.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Парад на ученически униформи в Русе
Парад на ученически униформи в Русе
Архитект Христо Генчев: Нашите успехи като причина за пораженията ни
Архитект Христо Генчев: Нашите успехи като причина за пораженията ни