НОВИНИ

Над 1 млрд. лева повече през 2018 г. за пенсии и здравеопазване

Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018. Разликата спрямо бюджета за 2017 е 2.5 млрд., повече в следствие от ръста на икономиката, който е 3.9% за 2016 година. Това каза в "Денят започва" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която заяви, че за увеличение на доходите в бюджет 2018 са предвидени 740 милиона лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 13.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Около 330 млн. лева от бюджета за 2018 година са предвидени за ръст на учителските заплати, което по думите на председателя на бюджетната комисия е около 15%.

Менда Стоянова: Има предвидени още 150-180 млн. за образование, но разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура.

Следващият приоритетен сектор на правителството е "Сигурност, отбрана и МВР". 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоражението. Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. 55-60 млн. лева за отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение.

Менда Стоянова: Вероятно никой, който получи обезщетение, няма да бъде доволен, това ви го гарантирам.

Третата приоритетна сфера е социалната и здравна сфера, където са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните сфери. За научни изследвания са предвидени 65 млн. повече на проектен принцип, каза още Менда Стоянова.

Менда Стоянова; Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социално помощи, т.е ще се увеличи кръга на хората и ще компенсира ръста на доходите. Има и фокусиране на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, с което ще се повиши размерът им.

В студиото на БНТ Менда Стоянова потвърди, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансиране от европейски програми, но и от държавния бюджет.

Менда Стоянова: "Пари има в повече,но те са ориентиране в приоритетните сектори.Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест бележки с въвеждане на електронни услуги "

Председателят на бюджетната комисия заяви, че е против анкетните комисии в НС, защото по думите ѝ освен да запълват времето в студиата, нямат реален ефект. По казуса с хората, които не са получили увеличение на заплатите си тя каза, че нормативната причина е стара, не е от сега, но имат уверение на министър Петков, че в пакета закони ще се запишат текстове, които ще ликвидират този проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мозайки от Римско време изработваха деца в Кюстендил
Мозайки от Римско време изработваха деца в Кюстендил
Великотърновската болница с най-много реализирани донорски ситуации
Великотърновската болница с най-много реализирани донорски ситуации