НОВИНИ

Коледна кампания срещу изоставянето на деца

Над 4500 деца в България са изоставени от своите родители и са настанени в домове. Именно подобни случаи се стреми да предотврати фондация "За нашите деца", която и тази година организира коледна кампания, за да подпомогне семействата в риск.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Альоша Шаламанов
09:48, 16.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Над 2700 случая на родители, които искат да изоставят децата си са открити от Агенцията за социално подпомагане през първите 10 месеца на годината. Социалните служби са решили успешно почти 1900 от тях. От фондация "За нашите деца", съобщиха, че са убедили почти 60 родилки да не изоставят бебетата си.

Майките на 68 новородени в столичната първа АГ болница "Света София" през тази година са поискали да ги изоставят. Най-честата причина е нежелана бременност.

д-р Гергана Коларова - директор на I-ва АГ болница "Света София": "Други го правят заради бедност. Майката, която днес заяви, че няма да може да отгледа своето дете. Това е третото дете в семейството и очевидно нямат такава финансова възможност да се справят с проблема."

В такива случай болницата разчита на социалните работници от Центъра за обществена подкрепа на фондация "За нашите деца". Те се срещат с майките , за да се опитат да ги убедят да не изоставят децата си.

Димитрина Христова - социален работник: "Информираме ги и ги консултираме за подкрепата, която може да получат в Центъра за обществена подкрепа. В повечето случаи са ни благодарни, дори за това,че сме отишли там на място - изслушали сме ги."

От началото на годината социалните работници са оказали подкрепа на 88 родилки. Убедили са 56 да не изоставят децата си. 24-годишната Латинка, не си е помисляла да изостави синовете си. Преди около година поискала от центъра за обществена подкрепа да и помогнат да запише големия си син на детска градина.

Латинка Христова: "И после ми предложиха дали искам да ми помогнат за детето. Аз бях тогава бременна на второто. Мляко, нали в смисъл пюрета, дрешки. Всичко, което е нужно ми помагаха."

Освен материална, Латинка е получила психологическа подкрепа и съвети как да се грижи за децата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янините девет братя от Любомир Пипков на сцената на Софийската опера
"Янините девет братя" от Любомир Пипков на сцената на Софийската опера
Тенденции в електронното четене - ще измести ли електронната книга хартиената?
Тенденции в електронното четене - ще измести ли електронната книга хартиената?