НОВИНИ

Тенденции в електронното четене - ще измести ли електронната книга хартиената?

В седмицата на четенето избрахме да ви покажем какво се случва с популярността на електронните книги. Дигиталното четене бележи голям бум в периода 2007-2012 година, но как е оценявано днес? Изместиха ли електронните четци хартиените книги, какво показват тенденциите на книжния пазар, вижте...

bnt avatar logo
от стажант-реп. Ангелина Грозева
09:42, 16.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Какво е в момента съотношението в четенето на електронни и хартиени книги? Очакванията дигиталните устройства, които са по-леки и удобни, да изместят традиционните книги като че ли не се оправдават напълно. Такава поне е констатацията на експертите.

Георги Александров - издател и преподавател по "Учебно издателство - майсторски клас": "Електронните книги имат пазарен спад, а печатните обратно- пазарен подем.За страните от Европейския съюз пазарния дял на електронните книги за 2016- та е само 4 процента и половина."

Най-голям и разнообразен пазар на електронни книги е този в САЩ. Разпространеното схващане е, че дигиталното четене е най-привлекателно за младите. Последните изследвания сочат, че това е далеч от реалността.

Георги Александров - издател и преподавател по "Учебно издателство - майсторски клас": "Клишето "Възрастни хора са привързани към печатна книга, а млади към електронна" се оказва също една илюзия и на практика неверен факт."

Всъщност феноменът "дигитална умора" накланя везните в полза на традиционното четене. Дори и младите търсят начин да намалят времето, което прекарват пред всякакъв вид екрани, включително и този на електронната книга. И все пак дигиталният вариант има своите предимства - обикновено е по-лесно преносим и е по-екологичен. Но пък не може да гарантира авторското право и е лесна мишена на интелектуално пиратство.

Христо Блажев - заместник главен редактор на издателство "Сиела": "В голяма степен не можеш да спреш лавинообразното разпространение на едно пиратско заглавие, за нас проблема е, когато абсолютно нови книги излизат броени дни след като сме ги пуснали."

Въпреки това все още хартиената книга удържа на конкуренцията на електронната си версия по почти всички показатели. Освен един- сред любителите на четенето в градския транспорт. Там решаващия критерии е, че електронния четец е значително по-лек и удобен за носене в една дамска чанта, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледна кампания срещу изоставянето на деца
Коледна кампания срещу изоставянето на деца
В Пампорово отварят частично ски зоната
В Пампорово отварят частично ски зоната