НОВИНИ

​Какво се случва с човешкото тяло по време на полет?

Специалистите по авиационна медицина изследват жизнените показатели преди и след като сме били на 5000 м височина. Резултатите от техните тестове определят и дали младите пилоти са готови да поемат управлението на самолет. Наш екип посети първия по рода си авомедицински център във Виена. С какво се различава от центровете у нас, разказват Айше Сали и операторът Станислав Ангелов.

Айше Сали
от Айше Сали
09:13, 16.12.2017
6810
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Едни се страхуват от летенето, за други то е предизвикателство. Но има и случаи, когато престоят нависоко е начин на живот. Промените в нялягането и кислорода обаче водят до здравословни промени. Особено при протичането на заболяване. Ако на земята симптомите са леки, то при полет болката е далеч по-силна.

Затова здравослновното състояние на младите пилоти е определящо при кандидатстването за лиценз. А във всяка държава е задължително да има поне един специализиран център по авиационна медицина.

Валтер Емб, изп. директор на Wiener privat clinic: В нашата клиника създадохме първия подобен център в Австрия. Освен изследвания на физическото състояние на пилотите тук извършваме и психотестове, защото влошеното психично състояние е сред честите причини за инциденти със самолети. Много от пилотите от Югоизточна Европа идват на преглед при нас. Причината е, че в техните държави с авиационна медицина все още се занимават предимно във военните болниците. А в тях тестовете са далеч по-трудни.

Веднъж годишно пилотите трябва да минават контролни прегледи. Всички помним филми, в които летците изпитват ужас от тях, но отдавна изискванията не са толкова страшни.

Валтер Емб, изп. директор на Wiener privat clinic: Преди 40 години не беше за вярване, че пилотите с проблеми в зрението могат да летят. Днес това вече е допустимо.

Напредването на медицината позволява да летят и при наличието на много други заболявания. Защото с развитието на науката те не са чак толкова опасни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната
​Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната
Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище
Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище