Виното три пъти е спасявало Асеновград от изчезване през вековете. Затова асеновградчани почитат традицията и всяка година правят шествие на производителите на домашно вино. То тръгва от паметника на бащата на прочутата станимашка малага Аристи Чорбаджака, минава край чешмата на Рибната църква, от която вместо вода само на този ден тече вино и стига до центъра на града.
Тази година 64 вина участват в конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград.
Даниела Костова – отдел Култура, община Асеновград: "Асеновград най-ценено е домашното вино - нито бяло, нито червено. Да си прекопал лозето, да си се грижил за гроздето, да си претакал виното и най-накрая да седнеш и с приятели да го изпиеш."
Тома Паскалев отглежда няколко декара лозя в село Червен и е майстор на червеното вино. Тази година е един от 20-те финалисти в конкурса.
Тома Паскалев: "Това е удоволствие. Човек да произведе грозде и да си го направи вино, от това по-хубаво няма."
За да стане добро вино, трябва хубаво грозде, казва Георги Чорбаджиев, чието вино тази година спечели първа награда.
Георги Чорбаджиев - винопроизводител: "Най-важен е материалът. Трябва да хубав материалът, годината да е хубава. Предната година беше много хубава - 2017-а, и желание, и любов.
"Колко вино произвеждате?"
Георги Чорбаджиев - винопроизводител: "Горе долу от различните видове около една бъчва 200-литрова. Кабернето е мое, а маврудът го купувам от най-хубавото място, където има мавруд - Нови извор. Там е най-качественият мавруд, рубинът е от Куклен."
Днес червено вино потече от чешмата пред Рибната църква в Асеновград.
"Минахме да вземем една чаша винце да пийнем. Това е за Трифон Зарезан."
На площада в центъра на Асеновград майстор Ангел Ангелов сготви в огромен юнашки тиган суджук с праз за всички гости. Утре празненствата продължават с народни борби в местността Свети Трифон край Асеновград.