НОВИНИ

​Зимната обстановка в страната постепенно се нормализира

Зимната обстановка в страната постепенно се нормализира. Днес се очакват валежи от сняг и дъжд, но без силен вятър, който да образува навявания. Река Дунав в българския участък започна леко да се понижава.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
08:20, 24.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

В момента по данни на Агенцията за проучване и поддържане водните стоежи при Русе са 707см. На този етап няма опасност от заливане на кея или на земеделски площи, но тъй като е преминала прага от 680 см, е обявена е първа степен на готовност и реката се наблюдава денонощно, не само тук, но и по цялото поречие.

Най-сериозна е ситуацията при Видин, където нивото достигна 751 см и са въведени денонощни дежурства на напоителни системи, които отводняват наводнените от подпочвени води площи. В община Видин все още не е отменено бедственото положение. 17 села останаха часове наред без достъп, вече се стабилизира ситуацията. Заради предстоящата прогноза за затопляна се очаква обилно снеготопене.

В русенско в село Красен река Русенски Лом е заляла няколко двора. На този етап обаче не се очаква повишение на реката и заливане на по-големи площи, но аварийните екипи са в готовност да отреагират и при необходимост да източват необходимите водни количества.

Галин Григоров - областен управител на Русе: „Към настоящия момент няма населени места без ток, без вода и без телефони. Няма пътища, които да не са проходими. Всички пътища от републиканската пътна мрежа и второкласните, и третокласните - са почистени. Пътуват и спрените доскоро тежкотоварни автомобили над 12 тона. Има участъци, които традиционно са на преливане. Това е в участъка на село Красен. Има участъци не само при река Русенски Лом, но и при река Студена, където няколко хиляди декара земя са залети. Всички язовири са под критичния обем. Изпускат се контролирано язовирите Баниска и Бойка."

От вчера насам река Дунав при Русе повишава нивото си с 15 см, но като цяла в българския участък на реката се очаква понижение на реката. В Сърбия река Велика Морава е започнала да спада и за момента е спряно изпускането на хидровъзела Железни врата. Специалистите прогнозират повишение на Дунав отново през април, когато започнат да се топят снеговете в Алпите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започна с победа в Маями и прекъсна негативната си серия
Григор Димитров започна с победа в Маями и прекъсна негативната си серия
​Масови протести в Словакия
​Масови протести в Словакия