НОВИНИ

Бяха обсъдени спорните моменти в наредбата за ТЕЛК

Всички спорни моменти по Наредбата за медицинска експертиза бяха уточнени днес и след 10 дни тя отново ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Това стана ясно след среща между протестиращите организации на хората с увреждания и здравният министър. При повече от едно заболяване, медицинската експертиза ще калкулира само тежките, които водят до над 50% увреждане.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:55, 13.04.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Проблемните промени в наредбата за медицинската експертиза бяха изгладени за три часа.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние се обединихме около повечето принципи и тези, които са заложени в наредбата като останаха два въпроса, които в рамките на 30 дена трябва да ги изясним.
Валери Симеонов - вицепремиер: Действително наредбата от моя гледна точка на външен наблюдател е много добра. Тя категорично ще прекрати възможностите за злоупотреби в ТЕЛК-овете.

За всяко едно заболяване ще бъде оценявано с конкретен процент и от организациите на хората с увреждания смятат, че те са определени съвсем коректно.

Адриана Стоименова - център за психологически изследвания: Огромно усилие е положено по отношение на тежки заболявания да се конкретизират процентите така, че да няма вариации така, че хората да не бъдат ощетявани.

Промяната, заради която организациите реагираха остро, отпада. При множество заболявания, няма да се оценява само едно. Ще се оценяват и заболяванията, които дават над 50% увреждане. И ако например туберозната склероза е водещо по тежест заболявания, ще се калкулира и епилепсията и увредата на бъбреците.

Веска Събева - председател на националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Ако се даде само за едното заболяване на заболяване човекът ще падне под 80 процента и няма да има съответната подкрепа няма да получи което не е допустимо, защото всичките тези увреждания са достатъчно тежки.

На днешната среща беше уточнено също, че необходимите технически помощни средства при трайни увреждания, ще се уточняват в ТЕЛК-ковото решение, за да се избегне минаването през още една лекарска комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 служители на Централния софийски затвор са предложени за наказание
14 служители на Централния софийски затвор са предложени за наказание
С какви оръжия разполагат САЩ и Русия край Сирия?
С какви оръжия разполагат САЩ и Русия край Сирия?