НОВИНИ

Предаване и приемане на властта

Макар и не така голяма, церемония, подобна на тази в Министерския съвет, се състоя и във всяко от министерствата. Новите им стопани очертаха приоритетите си за следващите два месеца. Покрай сериозните теми се прокраднаха и любопитни детайли, като този, че двамата министри на икономиката - нов и стар - се оказаха съученици, пели заедно в хора.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:59, 13.03.2013
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
предаване приемане властта

Макар и не така голяма, церемония, подобна на тази в Министерския съвет, се състоя и във всяко от министерствата. Новите им стопани очертаха приоритетите си за следващите два месеца. Покрай сериозните теми се прокраднаха и любопитни детайли, като този, че двамата министри на икономиката - нов и стар - се оказаха съученици, пели заедно в хора.

Смяна на властта в Министерството на финансите

Запазването на макроикономическата и финансовата стабилност ще бъде
цел и на новия финансов министър в служебния кабинет Калин Христов. Той
декларира това при приемането на поста от Симеон Дянков. Дянков на свой
ред му пожела да има по-добра външна ситуация в света и в Европа, за
да се работи по-спокойно и у нас. Калин Христов каза още, че ще работи
в рамките на вече приетия от парламента бюджет. И предпазливо
коментира позицията на служебния премиер Марин Райков, че ще се търси
по-социален подход в рамките на бюджета за тази година.

"Министър-председателят каза: при наличие на възможни резерви може да
се мисли, така че аз трябва да видя дали има такива, преди да мога да
ви отговоря", изтъкна Калин Христов, министър на финансите в служебния кабинет.

Смяна на властта в МИЕТ

Делян Добрев и новият министър на икономиката и енергетиката Асен Василев са съученици от Английската гимназия в Хасково. В града вече се носел и виц - за да станеш министър, трябва да си от Хасково, да си завършил английската и да си пял в хора. И докато заръките на отиващия
си министър Добрев бяха най-вече във връзка с диверсификацията на
газовите доставки и енергетиката, приоритет за служебния министър
изглежда ще е по-скоро икономиката. Все пак Асен Василев си постави за
цел освен националните проверки, в следващите два месеца енергийният
сектор да мине и международен одит. Погледът му е обърнат и към
еврофондовете.
"В следващия програмен период да заложим мерките за иновации и
конкурентоспособност да бъдат лесно усвоими и да помогнат на нашите
фирми да станат по-умни и да вдигнат и заплатите на хората, които
работят в тях", заяви Асен Василев - министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Смяна на властта в МРРБ

Бившият от днес регионален министър Лиляна Павлова предаде властта с
отчет за последните 4 години и със суперлативи към новия вицепремиер и
министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя пък обяви,
че развитието на инфраструктурата и успешното усвояване на евросредства по оперативните програми ще бъде и нейн приоритет. Обеща да се погрижи и за изчистването на избирателните списъци от т.нар. "мъртви души".
"Няма как в тези три месеца и основен фокус да не бъде ГРАО! Мъртви души в списъците не би било редно да се говори освен за хората, които са починали непосредствено след отпечатването на списъците между отпечатването им и реализирането на самите избори!", изтъкна Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Смяна на властта в МВР

Първата жена начело на вътрешното министерство обеща пълна приемственост, спазване на буквата и точката от закона и гарантиране
на честни и прозрачни избори. Петя Първанова пое силовото ведомство от
предшественика си. Цветан Цветанов обясни, че преди четири години е
наследил от Михаил Миков професионалното ръководство на министерството, което продължава да работи и в момента. Заедно с
Цветанов министерството напуска само заместника му Веселин Вучков.

"Кадрови промени по професионална линия не предвиждам, още повече, ние всички трябва да си даваме сметка, че това са два, максимум три месеца. За толкова кратък период трябва да се свършат само спешните и важните неща", обясни Петя Първанова.

Първанова обеща стабилност на институцията, продължаване на диалога с
евро-атлантическите партньори и гарантиране сигурността, правата и
свободите на хората.

Смяна на властта в Министерство на правосъдието

В кабинета на правосъдния министър Диана Ковачева предаде символично
на наследника си ключа за сейфа, където се съхранява държавният печат.
И го посъветва да се вслушва в гласа на магистратите. Като основен
приоритет, Драгомир Йорданов посочи диалога с Брюксел и напомни, че
само след седмица пристигат евроексперти във връзка с мониторинговия
механизъм. Новият правосъден министър обяви, че ще запази сегашния
екип от заместници и администрация.

"Мое дълбоко убеждение е и то следва и от естеството на служебното правителство е, че конете по средата на реката не се сменят... Много неща са започнати, свързани с държавността, с диалога. Много неща трябва да се довършат и то графикът е такъв, че трябва да се свършат през следващите 2-3 месеца", уточни Драгомир Йорданов - служебен министър на правосъдието.

Смяна на властта в управлението на еврофондовете

8 приоритетни сектора за европейското финансиране открои вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова. Сред тях са образование, земеделие, конкурентоспособност на малките и средни предприятия. Именно това са секторите, които ще осигурят положително развитие на икономиката ни до 2020 година.

"Целта на нашето служебно правителство и на мен в частност ще бъде да
осигуря запазване на темповете за усвояване на европейските средства.
това е изключително важно за този програмен период, който изтича през
2013", заяви Илияна Цанова - вицепремиер по управляване на еврофондовете.

Смяна на властта в Министерство на земеделието и храните

С погача и мед пък беше посрещнат новият земеделски министър Иван
Станков от досегашния - Мирослав Найденов го въведе в кабинета с думите, че ведомството в момента няма задължения към никой и е успяло да постигне сигурност в безопасността на храните. Иван Станков обеща да надгражда направеното досега, а сред първите му стъпки ще е защитата на селскостопанската политика за България на 18 март в Брюксел.

"Трябва да развиваме зеленчукопроизводството, овощарството и лозарството. Също така животновъдството и развитието на планинските райони ще бъдат приоритети в работата ни", изтъкна Иван Станков - министър на земеделието и храните.

Смяна на властта в Министерство на транспорта

Наследникът на досегашния транспортен министър Ивайло Московски -
Кристиан Кръстев обеща, че няма да прави рокади в системата на
министерството. Като непосредствен ангажимент служебният министър
открои оздравяването на потъналата в стотици милиони лева дългове БДЖ.

"Няма да допусна приватизация на БДЖ - "Товарни превози" на безценица и ако има такава тя ще бъде на достатъчно адекватна и пазарна", подчерта Кристиан Кръстев - служебен министър на транспорта.

Властта се смени днес и в министерствата, на които хората разчитат, за да са здрави, образовани и социално обезпечени. Още петима министри получиха подаръци и напътствия, и обещаха да провеждат политика за хората.

Министерство на труда и социалната политика

Първото нещо, което обеща да направи новият социален министър Деяна Костадинова, е да потърси резерви в бюджета за подкрепа на най-бедните.

"Ще започнем с най-уязвимите групи, тоест тези, които не са в състояние да си платят дори енергийните разходи. При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи, но това ще стане ясно в рамките на една седмица", заяви Деяна Костадинова - министър на труда и социалната политика.

Като вицепремиер Костадинова ще оглави и Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бившият вече министър Тотю Младенов се надява тя да възстанови социалния диалог.

Министерство на здравеопазването

Букет бели рози поднесе новият здравен министър проф. Николай Петров на Десислава Атанасова, като обясни, че те са толкова бели, колкото бели са чувствата и намеренията му. Той каза още, че системата не се нуждае от резки движения и те няма да бъдат предприемани.

"Нашият фокус ще бъде както казах прозрачност, спокойствие в системата, грижа за слабия, за болния човек и стабилност на тази система", каза проф. Николай Петров - министър на здравеопазването.

Десислава Атанасова пък е убедена, че завещава на колегата си добър екип и работеща администрация, която мисли за гражданите. Остави му и подарък - люлката на Нютон.

Министерство на образованието, младежта и науката

Академик и професор от БАН си размениха днес постовете в просветното министерство. На изпроводяк професор Николай Милошев получи училищен звънец от академик Стефан Воденичаров. Приоритет на новия министър ще бъде успешното провеждане на изпитите след 7-ми клас и матурите през май.

"Тези неща трябва да си минат по нормалния ред, без притеснения, защото може би е малко пресилено, може би пък не е - надали има друго министерство, което да е във всеки дом", заяви министърът на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев.

Министерство на околната среда и водите

Нона Караджова каза на своя приемник Юлиян Попов, че оставя силен екип от професионалисти. Служебният министър пък обяви, че ще създаде консултативен съвет, с което да отговори на обществените очаквания и искания. В крайна сметка българският химн е за "околната среда", допълни министър Попов в първото си изявление за медиите и открои приоритетите си.

"Конструктивен диалог и работа с гражданските организации и към тях бих казал, че аз очаквам тях да ги използвам много повече, отколкото те мене", сподели Юлиян Попов - служебен министър на околната среда и водите.

Министерство на културата

Актьорът Владимир Пенев прие днес властта от скулптора Вежди Рашидов в Министерството на културата. И нарече себе си стреснат, трогнат и очарован от бъдещето като министър. Засега няма намерение да изоставя актьорската работа. Три ключови думи, които според него са загубили значението си, щели да го ръководят в работата - морал, чест и достойнство.

"Надявам се, воден от тези три добри, според мен, думи да доведа започнатото от Вежди до по-добър край", каза министърът на културата Владимир Пенев.

Рашидов оставя нулев дефицит на приемника си и осигурени с евросредства проекти. Той му връчи издание на Манасиевата хроника, което на свой ред е получил от Стефан Данаилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът на българо-гръцката граница е локализиран
Пожарът на българо-гръцката граница е локализиран
18:47, 25.07.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е служил за барплот в заведение на плажа
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е служил за барплот в заведение на плажа
18:42, 25.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Три склада за фойерверки край Елин Пелин горят, има пострадали (ВИДЕО)
Три склада за фойерверки край Елин Пелин горят, има пострадали (ВИДЕО)
18:37, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
След по-малко от два месеца работа: Депутатите се скараха кога да почиват
След по-малко от два месеца работа: Депутатите се скараха кога да почиват
18:30, 25.07.2024
Чете се за: 07:17 мин.
Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно
Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно
18:20, 25.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Приети са нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София
Приети са нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София
17:56, 25.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие
8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие
17:22, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
17:21, 25.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България
Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България
16:59, 25.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Излязоха свободните места за софийските гимназии след второто класиране
Излязоха свободните места за софийските гимназии след второто класиране
16:37, 25.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Лекари спасиха отрязан крак на мъж в старозагорската болница
Лекари спасиха отрязан крак на мъж в старозагорската болница
15:55, 25.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
15:41, 25.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет встъпи в длъжност
Служебният кабинет встъпи в длъжност
Мъж се самозапали пред Президентството
Мъж се самозапали пред Президентството