Близо 5 тона хранителни продукти ще използват майсторите - готвачи в надпреварата за Националната кулинарна купа. В състезанието, което започна днес в Пловдив, се включват над 60 готвачи и сладкари. Надпреварата следва и световната тенденция за завръщане към здравословните храни и националните кухни.
Близо 5 тона хранителни продукти ще използват майсторите - готвачи в надпреварата за Националната кулинарна купа. В състезанието, което започна днес в Пловдив, се включват над 60 готвачи и сладкари. Надпреварата следва и световната тенденция за завръщане към здравословните храни и националните кухни.
В международното жури влизат звезди на кулинарното изкуство от Англия, Испания, Италия и Норвегия. Експертите не само оценяват работата на
младите готвачи, но и сами демонстрират своите умения.
„Понякога шеф готвачите са изключително ревниви към своите постижения, пазят ги в тайна, понякога е за добро. Само аз, Ути Бъчваров, в ефира на
БНТ през последните 16 години съм разказал абсолютно всичко, споделил съм най-малките си тайни", споделя водещият.
Новите кулинарни техники, разбиват и редица митове - като този, че от пицата се дебелее. Освен вкусен, италианският специалитет може да бъде и
полезен, ако се спази нужната технология.
„Даваме повече време на зреене на тестото. Там е тайната на едно хубаво тесто минимум 24 часа да зрее. Ние сме му дали живот на това тесто и да вземеш една точилка и да го пребиеш е много лошо, непрофесионално", казва Радостин Кирязов - президент на Българска асоциация на пицарите.
Качеството на продуктите е основният ключ към успеха както в професионалното готвене, така и в ежедневието ни - категорични за майсторите - кулинари.
„Промоциите на големите вериги магазини, които са доста спекулативни, мене лично ме отдалечават от идеята за един вкусен свят. Не можеш да
си купиш 10 кебапчета за лев и десет", споделя Ути Бъчваров.
Имената на призьорите в различните категории на Националната кулинарна купа, ще станат ясни утре вечер.
Столичната община въвежда зелен билет за градския транспорт от 20 до 22 декември
Поклонението пред тленните останки на Боян Радев ще се състои в понеделник на националния стадион "Васил Левски"