Близо 5 тона хранителни продукти ще използват майсторите - готвачи в надпреварата за Националната кулинарна купа. В състезанието, което започна днес в Пловдив, се включват над 60 готвачи и сладкари. Надпреварата следва и световната тенденция за завръщане към здравословните храни и националните кухни.
Близо 5 тона хранителни продукти ще използват майсторите - готвачи в надпреварата за Националната кулинарна купа. В състезанието, което започна днес в Пловдив, се включват над 60 готвачи и сладкари. Надпреварата следва и световната тенденция за завръщане към здравословните храни и националните кухни.
В международното жури влизат звезди на кулинарното изкуство от Англия, Испания, Италия и Норвегия. Експертите не само оценяват работата на
младите готвачи, но и сами демонстрират своите умения.
„Понякога шеф готвачите са изключително ревниви към своите постижения, пазят ги в тайна, понякога е за добро. Само аз, Ути Бъчваров, в ефира на
БНТ през последните 16 години съм разказал абсолютно всичко, споделил съм най-малките си тайни", споделя водещият.
Новите кулинарни техники, разбиват и редица митове - като този, че от пицата се дебелее. Освен вкусен, италианският специалитет може да бъде и
полезен, ако се спази нужната технология.
„Даваме повече време на зреене на тестото. Там е тайната на едно хубаво тесто минимум 24 часа да зрее. Ние сме му дали живот на това тесто и да вземеш една точилка и да го пребиеш е много лошо, непрофесионално", казва Радостин Кирязов - президент на Българска асоциация на пицарите.
Качеството на продуктите е основният ключ към успеха както в професионалното готвене, така и в ежедневието ни - категорични за майсторите - кулинари.
„Промоциите на големите вериги магазини, които са доста спекулативни, мене лично ме отдалечават от идеята за един вкусен свят. Не можеш да
си купиш 10 кебапчета за лев и десет", споделя Ути Бъчваров.
Имената на призьорите в различните категории на Националната кулинарна купа, ще станат ясни утре вечер.