В поредица от репортажи БНТ София ви показва как оцеляват малките производители, които не предлагат продукцията си в големите търговски вериги. Днес репортерът ни Деница Янкова и операторът Владимир Венков се срещна със собственик на столична пекарна за хляб.
Преди 10 години Свилен отваря малка пекарна в столичния квартал Княжево. С амбициите да реализира продукцията си в големите магазани, започва да предлага хляб приготвен от висококачествена българска пшеница. След няколко опита обаче, той се отказва.
Свилен Класанов: "Изисквания, условия, трябва да връща брак, трябва да заплаща баркодове, трябва да прави много, много безсмислени неща, а пък стратегията им е те да носят стоката със ТИР, от Австрия Германия или откъдето и да е, това е на първо място при тях, така че те няма нужда да взимат от България".
Днес Свилен е категоричен, че дори и някоя верига сама да прояви интерес към неговите продукти, не би се съгласил, те да бъдат предлагани наред с вносния хляб, който е с много по-ниско качество.
Свилен Класанов: "Ние сме ангажирани с това да предлагаме един истински, качествен продукт и за това не сме съгласни да влизаме в тея вериги, там ни потискат като производители, искат от нас хиляди безсмислени неща, които не е редно от един български производител. Защото там не се предлагат такива продукти, там не се предлагат български продукти, може да има 5% някъде български стоки и то това е само за българските магазини, надали като отидем в Германия, ще намерим нещо от България там".
Свилен е сигурен, че натискът на хипермаркетите над родните храни, е основна причина за затварянето на големи заводи за българска продукция. Въпреки това той се надява българското производство да оцелее, както е целявало години наред.