НОВИНИ

Адресът – водещ критерий при приема на деца в първи клас в София

Настоящият адрес по местоживеене е водещият критерий при приема на деца в първи клас в София. Това предвижда проектът за прием на ученици в общинските училища наесен. Обсъждането му в комисията по образование в Столичната община продължава и следващата седмица.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
19:26, 13.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Около 14 хиляди първокласници по неофициални данни трябва да тръгнат на училище в София през новата учебна година. Районът, в който живеят те, ще има най-голяма тежест при решението кое дете в кое училище да учи. А целта е да бъдат прекратени опашките и нощуването на родители пред най-желаните столични училища.

Тодор Чобанов - заместник-кмет на София по култура и образование
„Това, до което сме достигнали в момента, са основно две групи критерии с възможност за трета група, която да бъде по решение на педагогическите съвети – от 1 до 3 допълнителни критерия, които да носят до 22 точки.“

Според първата група критерии, водещ е настоящият адрес на родителите. Ако настоящият и постоянният им адрес съвпада с района, в който се намира училището, детето получава 30 точки, а ако само настоящият адрес е в района на учебното заведение – 29. Ако училището, което се намира най-близо до настоящия адрес, попада в съседен административен район – кандидатът получава 28 точки.

Тодор Чобанов - заместник-кмет на София по култура и образование
„Във втората група са така наречените социални критерии. Като разбира се, ние сме се старали да обхванем всички възможни хипотези – сираци, полусираци, осиновени деца.“

Въвеждането на критериите се наложи заради влизането в сила на новия училищен закон и наредбите към него. Според Тодор Чобанов обаче вместо Наредба 10 да облекчи изработването на системата за прием, тя допълнително затруднява работата на общинския съвет.

Тодор Чобанов - заместник-кмет на София по култура и образование
„В нея напълно отсъства постоянният адрес като възможност за критерий, който да бъде използван при класирането на учениците. Отсъстват и изключително важни хипотези като тези, например, на нашето 144 училище, което традиционно много време, години наред, специализира като училище по изкуствата. И на практика те са в риск да не могат да извършат своя специален прием на база на таланта на децата.“

Новата система за прием в първи клас залага и еднакви срокове за кандидатстване за всички училища. Подаването на заявления от родителите трябва да започне в средата на април и да приключи в средата на май. Първото класиране трябва излезе в началото на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънският парламент одобри референдум за борба с корупцията
Румънският парламент одобри референдум за борба с корупцията
Нови разрушения в Палмира?
Нови разрушения в Палмира?