НОВИНИ

АЛДЕ изключи партията на Пучдемон

Партията на европейските либерали - АЛДЕ изключи от редовете си Каталунската европейска демократична партия на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. Това стана на извънредно заседание в Брюксел. Според европейските либерали - решението не е свързано с испанския политически живот. Междувременно от Белгия, където в момента живее, Пучдемон създаде нова сепаритиска формация

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:00, 29.10.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Две трети от членуващите в Партията на европейските либерали - АЛДЕ са гласували за изключването на Каталунската европейска демократична партия на Пучдемон.

Решението не е свързано с вътрешнополитически испански въпроси, а с корупционни скандали, в които са замесени членове на партията на Пучдемон. АЛДЕ заяви, че остава отворена за други либерални и демократични движения от Каталуния.

Междувременно от Белгия, където в момента живее, Карлес Пучдемон учреди нова политическа фармация - Национален призив за републиката. Бившият каталунски премиер се обърна към привържениците чрез видеовръзка.

Пучдемон се надява чрез новата формация да осъществи мечтата си за независима Каталуния. Той призова всички сепаратистки партии да работят заедно за това. Партиите, които се борят за независимост на Каталуния, вече нямат мнозинство в каталунския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осветиха параклис в памет на загиналите алпинисти в Стара планина
Осветиха параклис в памет на загиналите алпинисти в Стара планина
Голям пожар до АМ Струма край Дупница затрудни движението
Голям пожар до АМ "Струма" край Дупница затрудни движението