НОВИНИ

Откриха новото мегалетище в Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган откри новото мегалетище "Истанбул", наречено на на името на града, свързващ Европа и Азия. Откриването му съвпадна с 95-ата годишнина от основаването на Република Турция. На официалната церемония присъства и българският министър-председател Бойко Борисов.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:11, 30.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Тържествено откриване на новото летище "Истанбул". И макар тази седмица да бъдат извършени само няколко полета, до края на годината мегасъоръжението трябва изцяло да замени старото международно летище "Ататюрк".

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Заедно с нашите приятели от света откриваме нашето ново летище, което е едно от най-големите в света. Нека летище "Истанбул" донесе добро на целия свят, на нашия регион, на нашата страна.
;

Летище "Истанбул" е проектирано като основен хъб, който се очаква да поеме засиления трафик между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 милиона пътници, като броят им се планира да достигне 150 милиона души годишно и до 200 милиона пасажери, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света.

Ефсун Тумер, служителка: Пътувам много до работа. Живея в азиатската част на Истанбул и много полети се извършваха от летище "Ататюрк". Вярвам, че с новото летище ще достигнем до повече страни в света.

Разширяването на летище "Истанбул" се планира да завърши през 2028 г. Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на летището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на оцелели след самолетната катастрофа в Индонезия
Продължава издирването на оцелели след самолетната катастрофа в Индонезия
Продължава кампанията на КТ Подкрепа за промяна в заплащането на нощния труд
Продължава кампанията на КТ "Подкрепа" за промяна в заплащането на нощния труд