НОВИНИ

Александър Сиди: БПЦ пое подадената от Македонската църква ръка

Ние не се месим в църковните дела. За първи път имаме своя златен исторически шанс да бъдем онзи лидер на Балканите, който да обединява останалите балкански народи. Това заяви в студиото на "Още от деня" депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди. По думите му, сключването на договора за добросъседство с Македония естествено беше продължено с молбата на Македонската православна църква към Българската патриаршия да приеме да бъде църква-майка и така тя да помогне на своите духовни братя оттатък границата да бъдат признати като автокефална църква.

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 18.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Според Александър Сиди, решението на БПЦ да поеме подадената ръка е правилно и е нормално тя да се опита да убеди своите сестри православни църкви да приемат в своето лоно една автокефална македонска църква. Гръцката патриаршия обаче излезе с остро писмо, в което обвинява българските архиереи, че са взели грешно решение и се намесват във вътрешните работи на една сръбска православна църква.

Александър Сиди, депутат от ПГ "Обединени патриоти": "Т.е. отделя се отново тази част от област Македония с нейните църковни дела от лоното на майка България и се праща в Сърбия - нещо, което не е вярно категорично исторически. Това, което направи днес Гръцката православна църква е да постави отново въпроса и да постави мястото на Македонската православна църква в лоното на Сръбската православна църква и това е абсолютно грешно. Нека не забравяме, че тези епархии в Македонската православна църква с референдум са били присъединени към екзархията само преди столетие с решение на местните миряни там".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортът и екологията са приоритетите в бюджета на София за 2018 г.
Транспортът и екологията са приоритетите в бюджета на София за 2018 г.
Кметът на Благоевград иска общините да могат да глобяват нарушителите на пътя
Кметът на Благоевград иска общините да могат да глобяват нарушителите на пътя