НОВИНИ

Амбулаторни листове за извинени отсъствия

Няколко училища в Благоевград още преди години са въвели извиняването на отсъствия да става само с амбулаторен лист, който се издава от личния лекар. Основната цел е да се намалят отсъствията на учениците от час. Много от лекарите обаче в града недоволстват срещу въвеждането на тази практика, защото ще затрудни работата им.

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
13:15, 30.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Хуманитарната гимназия в Благоевград е едно от училищата, които се опитва да се преборят с извиненията на учениците и изискват амбулаторни листове за отсъствия.

Според директора на училището обаче до момента няма реален резултат тази практика, защото много трудно да се пребори чисто административно със системата.

Марин Митов – директор на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий"
"За съжаление срещаме трудности и трудностите идват от това, че някои лични лекари не желаят да издават амбулаторни листове под различен претекст."

Според лекарите с издаването на амбулаторни листове за всяко отсъствие на учениците ще се затрудни сериозно работата в кабинетите, защото системата на обработка на документите е тромава. Затова практиката до момента е следната:

Д-р Емил Цветков - общопрактикуващ лекар
"Ако е съвсем лека вирусна инфекция, просто го преглеждаме, извикваме го на контролен преглед и се пише бележка, което е съвсем бързо това издаване на обикновена бележка."

От училищата в Благоевград са готови да направят списък с лекарите, които отказват издаването на този документ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 56 мигранти в товарен влак на Капитан Андреево
Заловиха 56 мигранти в товарен влак на Капитан Андреево
Шимон Перес беше погребан в Ерусалим
Шимон Перес беше погребан в Ерусалим