НОВИНИ

Андрей Новаков: Мит е, че след 2020 г. евросредствата ще свършат

Мит е, че след 2020 година парите от европейските фондове ще свършат, каза днес във Варна Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС. По думите му средствата, които ще получи страната ни през следващия програмен период, дори вероятно ще бъдат повече, тъй като за България е заложено увеличение с 8 процента. Това планирано нарастване е на фона на 10 процента по-малко средно за ЕС и на 25 процента по-малко за някои държави, например Унгария, Чехия и Полша, допълни Новаков.

bnt avatar logo
от БТА
14:13, 29.10.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
андрей новаков мит 2020 евросредствата свършат

Според евродепутата 8-те процента повече означават около 2 милиарда лева. Той допълни, че страната ни се справя много по-добре от повечето държави в ЕС, защото нивото ни на грешки е по-ниско от средното в Европа. Новаков уточни още, че по план през новия програмен период близо една четвърт от средствата трябва да бъде насочена към опазването на околната среда.

Все още няма разбирателство за това с колко да се увеличат вноските на страните-членки в бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, каза евродепутатът. Той допълни, че е бил изключително изненадан да чуе, че България внася повече в бюджета на ЕС, отколкото взема. Всъщност годишно страната ни внася около половин милиард евро, а получава почти 2,5 милиарда евро обратно, което е пет пъти повече, посочи Новаков. В отговор на въпрос той изрази надежда, че до Великден 2019 г. ще стане ясно с колко ще се увеличат вноските на държавите, както и колко пари ще бъдат заделени за най-бедните райони, за екология, за регионално развитие.

Кохезионната политика като цели, приоритети и задачи е ясна, но това което е необходимо да се направи, е опростяването на процедурите, допълни Малина Крумова, съветник на министър-председателя като член на работната група за опростяване на Кохезионната политика. Тя уточни, че като всеки публичен ресурс и средствата от ЕС подлежат на съществен контрол, но правилата му трябва да станат по-лесни, защото в момента се изискват прекалено много усилия и административни разходи.

Крумова допълни, че опростяването на процедурите има няколко аспекта - при определяне на приоритетите и при изпълнението на самите програми и проекти. В новия кохезионен пакет парите се насочват към по-малко като брой цели, но които да имат по-голям ефект за хората, обясни експертът.

Във Варна днес Андрей Ковачев и Малина Крумова бяха лектори на форум, на който бе представена българската преговорна позиция по основни елементи от предложението на ЕК за фондовете през 2021-2027 година. Основен организатор на конференцията бе Областният информационен център в крайморския град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Имаме нулева толерантност към всеки, който влиза в схеми
Цветан Цветанов: Имаме нулева толерантност към всеки, който влиза в схеми
Екип на Четири лапи евакуира животни от незаконен зоопарк в Албания
Екип на "Четири лапи" евакуира животни от незаконен зоопарк в Албания