НОВИНИ

Ден на информираност за рядкото заболяване разслояване на аортата

Десетки държави в целия свят отбелязват днес Деня на информираност за рядкото заболяване разслояване на аортата. Под мотото "Днес е добър ден" към кампанията се присъедини и плевенската кардиохирургия. Методите на лечение са изключително напреднали, но информираността сред хората е ниска в световен мащаб, казват медиците.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
21:03, 19.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

35 са оперираните пациенти с разслояване на стената на аортата само за година и половина в плевенската кардиохирургия. Заболяването на най-големия кръвоносен съд създава риск от разкъсване.

Проф. д-р Владимир Данов, началник на Клиника по кардиохирургия: Това заболяване е абсолютно животозастрашаващо и голяма част от пациентите не стигат до болнично лечение. Като рискови фактори за това на първо място се слагат артеро-склеротичните промени на аортата, като на второ място е недобре лекуваната хипертонична болест на сърцето.

Първият симптом на заболяването е силна пробождаща болка в гръдния кош и към гърба. Пациенти признават, че не са знаели нищо за заболяването преди да ги оперират.

Ваньо Тодоров, Русе: Никога не съм си мерил кръвното, нито съм пил хапчета, не съм ходил на кардиолог. Мислех си, че всичко е наред просто, но се оказа, че не е точно така.

До месец в плевенската кардиохирургия ще бъдат въведени нов тип инвазивни процедури за имплантиране на специален стенд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов коментира в Залцбург темата за санкции по отношение на Унгария
Бойко Борисов коментира в Залцбург темата за санкции по отношение на Унгария
​Европейски ден без загинали на пътя - България отново се включи в инициативата
​Европейски ден без загинали на пътя - България отново се включи в инициативата