НОВИНИ

​Европейски ден без загинали на пътя - България отново се включи в инициативата

Европейски ден без загинали на пътя - за трета поредна година България се включи в инициативата с различни кампании, свързани с пътната безопасност. Проектът е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ и се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността. Целта е да намалеят смъртните случаи и тежките инциденти на пътя в цяла Европа.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на "По света и у нас"
20:51, 19.09.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

На този ден през последните две години в Европа са загинали 43-ма души. Това е наполовина по-малко в сравнение с 2015-та.

инсп. Мария Ботева, "Пътна полиция" - ГДНП: "Цяла Европа се бори срещу този тип агресия и безсмисленото загиване на хора по пътищата. Ние не правим изключение. 2016 г. броят на загиналите при нас беше нула."

В кампанията тази година се включиха над 500 ученици, които присъстваха на демонстрация по оказване на първа помощ в Южния парк. Във Варна през целия ден екипи на полицията напомняха както на шофьорите, така и на пешеходците за повече внимание и толерантност на пътя.

БНТ: Голям риск, минавате през булеварда, защо?

Петя Диамандиева: Така, защото подлезът е необитаем и нас ни е страх от там да минаваме.
Димитър Дреков, "Пътна полиция" - Варна: От личен опит мога да кажа, че пешеходците са едни от най-недисциплинираните участници в движението.

От "Пътна полиция" призовават поне за ден да слезем от автомобилите си и да намерим алтернативен начин за придвижване в големия град - като например градски транспорт или пък каране на колело.

В не малко случаи обаче, карането на колело, например, може да се окаже твърде екстремно преживяване. Фелипе е от Чили. Обикаля Европа с велосипед. В България ще остане седмица, а след това ще продължи към крайната си цел Истанбул.

Фелипе: Тук шофьорите минават много близо до колелото и карат бързо, имам чувството, че всеки момент ще загинеш на пътя. В моята страна движението прилича много на това в България. Шофьорите не ти оставят много място на пътя. В Швейцария например, на булевард като този велосипедистите имат много пространство, около два метра. Все едно си автомобил.

Проучване на Евростат показва, че около 84 процента от българите все пак предпочитат да пътуват с кола, 14% с автобус, а едва 2% с железопътен транспорт. Подобни са резултатите в Литва, Португалия и Великобритания. Автобусът е предпочитан в Унгария, Кипър и Естония. Най-много са любителите на железниците в Австрия и Холандия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на информираност за рядкото заболяване разслояване на аортата
Ден на информираност за рядкото заболяване разслояване на аортата
Песни на Бийтълс на укулеле - как изглежда днес музиката на Хаваите?
Песни на Бийтълс на укулеле - как изглежда днес музиката на Хаваите?