НОВИНИ

Арести за убийството на ирландската журналистка, "Нова ИРА" пое отговорност

В писмо до белфастки вестник групировката "Нова ИРА" пое отговорност за убийството на Лайра Маккий. 29-годишната журналистка беше застреляна миналата седмица при отразяване на демонстрации в Лондондери в Северна Ирландия. Вече има трима задържани за убийството на Лайра.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:46, 23.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Достоверността на писмото била установена чрез разпозната кодова дума. В него членовете на "Нова ИРА" наричат смъртта на журналистката "трагична", изразяват съболезнования на близките й и заявяват, че тя била убита, докато стояла до силите на врага. Писмото било изпратено снощи до Айриш нюз.

Часове след като беше разпространено, полицията в Белфаст задържа 57-годишна жена. По-рано бяха арестувани двама младежи на 18 и 19 години.

"Нова ИРА" беше създадена от разцепването на историческата Иралндска републиканска армия. Членовете на новата групировка не признават споразумението от 1998-ма, което сложи край на трийсетгодишното насилие в Северна Ирландия. След него последваха години на затишие.

Конфликтът между католици и протестанти обаче продължи да тлее. За това време проявите на "Нова ИРА" бяха малки и спорадични. Неяснотата около Брекзит обаче провокира нова вълна от насилие.

Нийл Алън, католик: Хората се страхуват да не се върне отминалото време.

Дни преди убийството на журналистката говорителят на "Нова ИРА" даде интервю за норвежка телевизия.

Пади Галахър, говорител на "Нова ИРА": Дали подкрепям въоръжената борба? Не мога да отговоря на този въпрос докато сме под британското законодателство. Но доколкото разбирам, много хора я подкрепят.

В разпространеното от "Нова ИРА" писмо, групировката заявава, че е инструктирала членовете си и доброволците за изключителна бдителност при бъдещи атаки срещу врага, за да се предотвратят инциденти с невинни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха изоставено бебе на паркинг в Пловдив (СНИМКА)
Намериха изоставено бебе на паркинг в Пловдив (СНИМКА)
След промени в закона: Адвокатите няма да дават информация на ДАНС за клиенти
След промени в закона: Адвокатите няма да дават информация на ДАНС за клиенти