НОВИНИ

Археолози откриха една от най-ранните епископски резиденции в Мисионис

Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на античния град Мисионис край Търговище. Тя е от V в. - периода на ранното християнство. През този археологически сезон на Мисионис беше открит и баптистерий, където са се кръщавали възрастни езичници. За проучване и консервация тази година държавата отпусна 100 000 лв, а местната власт и спонсори дадоха още 50 000 лв.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
21:03, 27.09.2018
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Епископската къща или т.нар. резиденция се намира в непосредствена близост до една от големите базилики в археологическия комплекс. Предполага се, че прага и стълбището са водели директно до олтара в църквата.

проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопките: "Предполагаемата дължина е около 15-20 м. Долу-горе толкова са резиденциите, които са разкопавани в последно време на Балканския полуостров и в Галия от този раннохристиянския период."

През тази година на Мисионис са разкрити нови 7 сгради, които тепърва ще се проучват. Според археолозите все повече се засилва и интересът на туристите към античния град.

проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопките: "Аз съм убеден, че в следващите години Мисионис ще се превърне в перлата на Българския Североизток".

Министерството на културата вече е обявило Мисионис за обект от национално значение. Предстои държавата да прехвърли собствеността на общината, за да може да се улесни достъпа на туристите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват фестивала Златна роза
Откриват фестивала "Златна роза"
България ще е домакин на първата 3D конференция на Балканите
България ще е домакин на първата 3D конференция на Балканите