НОВИНИ

Армията и ДАНС вече ще имат полицейски правомощия

Това решиха депутатите, които днес приеха окончателно Закона за противодействие на тероризма. Военните ще могат да задържат заподозрени, да обискират помещения без съгласието на собственика, дори и при негово отсъствие. В обхвата на новия закон влизат и медиите, интернет доставчиците, както и телефонните оператори.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:50, 15.12.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В новия Закон за противодействие на тероризма подробно са разписани правилата за провеждане на антитерористична операция. Така например в зоната на акцията ще могат да се ограничават отделни права на гражданите. Ще се проверяват хората и вещите им при влизане и излизане от района.

В зоната на антитерористична операция компетентните органи ще могат да използват колите на физически лица за превозване на нуждаещи се от спешна помощ или при преследване на заподозрени.

Медиите пък ще трябва да предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността, без да посочват подробности, ако това е поискано от ръководителя на операцията. Увеличава се на 3 години максималният срок за послушване, ако има данни за тероризъм. Освен това доставчиците на интернет незабавно ще трябва да предоставят справка за трафичните данни при поискване.

Мобилните оператори вече няма до могат да дават повече от 10 телефонни номера с предплатена услуга на един човек.

Нарушителите на антитерористичния закон ще се наказват с глоба от 500 до 2000 лв. или с отнемане на имущество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотоизложба разказва истории за градските тролеи
Фотоизложба разказва истории за градските тролеи
Митов: Изтеглянето ни за непостоянен член на СС на ООН е след експертна оценка
Митов: Изтеглянето ни за непостоянен член на СС на ООН е след експертна оценка