НОВИНИ

Асеновград чества 130 години от рождението на създателя на мавруда

Асеновград чества 130-годишнината от рождението на един от най-известните си жители – Аристи Чорбаджаков-Чорбаджака, създателя на популярното вино Станимашка малага. Легендарната местна напитка прославя града по целия свят като столица на мавруда. За юбилея историческият музей показва за първи път завещанието на бащата на Чорбаджака, дало възможност на сина да развие голямото си винопроизводство.

bnt avatar logo
от Росица Колева
07:22, 26.09.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Името и животът на Аристи Чорбаджаков са обвити в легенди, които местните хора с охота дописват, благодарни за това, което им е оставил – прочутото вино малага. В Асеновградския исторически музей се пази единствената снимка на Чорбаджака, известен със своята скромност. Роден в многодетно семейство, той е четвърто поколение лозаро-винар.

Росица Бикова, уредник в Исторически музей-Асеновград: Още от малък той помага на своя на баща в отглеждането на лозята, в направата на вино. На 35 години той съвсем случайно произвежда едно вино, което му донася слава по цял свят.

Годината е 1921-ва и по някаква причина едно от лозята на Чорбаджака остава необрано до късната есен. Станали почти на стафиди,гроздовете са наложени в каци при другите по-ранно прибрани плодове, като по този начин прекъсват ферментацията им.

Росица Бикова, уредник в Исторически музей-Асеновград: Много се е притеснявал какво ще се получи... но пък се получава за негова изненада страхотното вино, което после всеки иска да опита, което е толкова гъсто – в кърпа да го носиш.
Иван Дуков, директор на Исторически музей-Асеновград: В спомените си Буров пише, че въпреки, че имал доста имоти.. би дал цялото си състояние само и само на края на живота си вече да изпие една чашка малага в неговата изба.

Малагата на Чорбаджака става толкова търсена, че привлича в града ценители от цял свят. Конкуренцията прилага всички техники на промишления шпионаж, за да открадне рецептата – от внедряване на работници в производството до съблазнителни жени, които влизат в обкръжението на майстора-винар. И до днес обаче точната технология на Аристи Чорбаджака е обвита в мистичен ореол, който напълно приляга на неговия еликсир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди първия дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп
Преди първия дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп
Нов за страната ни вредител унищожава био фермите за годжи бери
Нов за страната ни вредител унищожава био фермите за годжи бери