НОВИНИ

Нов за страната ни вредител унищожава био фермите за годжи бери

Производители на годжи бери от Пловдивско унищожават част от насажденията си заради непознат вредител, който атакува растенията. Фермерите изпълняват препоръка на Българската агенция по безопасност на храните, която е установила огнища на заразата още във Видин, Варна, Благоевград и Перник. Производителите ще понесат загуби, защото трябва да подменят всички болни растения.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:07, 26.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Галообразуващият ериофиден акар е разпространен в Китай, Северна Корея и Тайван, а през 2011 е привнесен и в Европа. Специалистите предполагат, че непознатият вредител е дошъл у нас от вносен посадъчен материал. Паякообразното не уврежда плодовете, а само листата на годжи берито.

д-р Камен Анков – директор на БАБХ-Пловдив: За първи път се установи на територията на страната, засегнати са четири стопанства за производство на годжи бери, взеха се мерки, всички млади неплододаващи растения, бяха унищожени на автоклав, а след приключване на беритбата другите плододаващи също ще бъдат изкоренени.

Собствениците на био-ферма за годжи бери край село Малък чардак забелязват поразените храсти в началото на лятото. Те са сертифицирани биопроизводители и нямат право да пръскат с конвенционални препарати за борба с вредителите. За щастие болестта няма да намали добивите тази година.

Милена Емилова: И миналата, и тази година добивът е между 10 и 20 тона. По принцип като земеделски производители има доста проблеми, предимно – работната ръка и съдействието от страна на бюрокрацията може да бъде по-добро.

Според Милена, ако държавата има целенасочена политика по отношение а био-производството, интерес от земеделските стопани има, а и земята ни е богата и плодородна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асеновград чества 130 години от рождението на създателя на мавруда
Асеновград чества 130 години от рождението на създателя на мавруда
Стартира Националната информационна седмица за осиновяването
Стартира Националната информационна седмица за осиновяването