НОВИНИ

Как да направим паролите си по-сигурни

Преди дни американската компания Yahoo обяви, че през 2014 г. хакери са откраднали данни от 500 милиона нейни потребители. Възможно ли е да защитим личните си данни, снимки и постове в социалните мрежи? Как да направим паролите си по-сигурни и в същото време да не ги забравяме? Репортаж на Петър Георгиев и оператора Красимир Климентов.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
20:00, 25.09.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Съветът да сменяте често ПИН кода на банковата си карта не е случаен. Както могат да влязат в сметката ви, така хакерите могат да отворят всеки ваш електронен профил - в поща, социална мрежа или друга платформа. Ако паролата ви е една и съща за всички тях - вие сте най-лесната мишена.

Затова и специалистите като Мария Вълева продължават да изобретяват термини, с които да подчертаят характеристиките на здравата виртуална защита.

Мария Вълева - мениджър "Човешки ресурси" в софтуерна компания: "Какво трябва да представлява една космата парола - тя е съчетание от букви - малки и големи, символи специални, пунктуационни знаци и цифри".

Въпреки че е препоръчително, потребителите обикновено не измислят нова парола за всяка нова регистрация, защото отнема повече време. Няколко минути невнимание обаче могат да ви причинят дългосрочно главоболие.

;

Един начин да гледате на паролите си е като на класически метални ключове - колкото по-дълги и неподражаеми, толкова по-трудно ще бъде разбит акаунтът ви.

Известен съвет на специалистите е паролите да не са просто думи, а цели фрази или изречения. Подходящ пример е изречението "Всеки петък в 18:00 ч. с Георги играем тенис". Ако отделите само първите символи на съставните му части, паролата ви ще бъде оригинална и лесно запаметима. В случай че сайтът ви го позволява, може да използвате и допълнителен трик.

Мария Вълева - мениджър "Човешки ресурси" в софтуерна компания: "Ще я напиша на кирилица, това още повече увеличава шанса много по-трудно да се разбие моята парола. Тъй като най-често те се пишат на латиница, но тя е достатъчно дълга като брой символи и, написана на кирилица, още повече удвоявам шанса тя да затрудни хакера".

Според Мария не съществува парола, която да не може да бъде разбита. Ако се постараят обаче, потребителите могат да направят риска от хакерски взлом почти незначителен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден без автомобили в Париж
Ден без автомобили в Париж
От АБВ настояват за национална позиция за бежанците
От АБВ настояват за национална позиция за бежанците